Wat vind jij ervan?

Boer biedt ruim 3 ton voor 22 hectare erfpachtgrond

21

Is hij de weg kwijt of heeft hij het slim aangepakt? Ik heb het over de melkveehouder uit Winterswijk Woold (Gld.) die eind vorig jaar wel heel diep in de buidel tastte voor erfpachtgrond.
Drie ton tussen hoogste en laagste bod
Wat is de waarde van het erfpachtrecht van bijna 22 hectare bouwland dat voor 26 jaar wordt uitgegeven in erfpacht met een aanvangscanon van € 825 per hectare? Boeren rond Winterswijk (Gld.) hebben daarmee zitten worstelen, want de biedingen liepen fors uiteen. Dit blijkt uit de 15 biedingen die bij de diaconie van de protestantse gemeente in Winterswijk binnenkwamen, december vorig jaar. Het hoogste bod – en uiteindelijk ook gegund – was afgerond € 333.333. Het laagste ruim € 30.000.
Boer tevreden
De melkveehouder zegt er een berekening op los te hebben gelaten wat die bijna 22 hectare erfpachtgrond hem waard was. De aanvangscanon is € 825 per hectare en is geïndexeerd. Het bod van € 333.333 voor de bijna 22 hectare is ruim € 15.000 per hectare. Voor de komende 26 jaar is dat bijna € 600 per hectare per jaar. Inclusief de canon komt het op ruim € 1.400 per hectare per jaar, los van de indexatie. Boven dit bedrag komen nog extra kosten, zoals waterschapslasten en rente. Reactie van de melkveehouder: “We zijn een goeie € 1.600 per hectare per jaar kwijt voor de grond. Gezien de discussie over de mestafzet in de melkveehouderij ben ik blij dat ik deze grond in gebruik heb gekregen.”

Wat vinden jullie van het bod?

Lees ook dit: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/2/Erfpacht-is-weer-in-trek-1702924W/

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  De grondprijs in de Achterhoek ligt rond de €50.000,-. De hypotheekrente is van meerdere factoren afhankelijk, maar veronderstel betrokken veehouder zou een financiering bij aankoop rond kunnen krijgen van 3%. Dan kost die grond hem ook genoemde €1500,- per jaar.


  Natuurlijk kun je stellen dat hij nu de kosten heeft en over 26jaar met lege handen staat. Mogelijk zijn de omstandigheden dan wel dat hij blij is dat zijn geld niet vast zit in grond. Wie zal het zeggen. In ieder geval, nu hij zijn geld niet vast zet in grond kan hij andere investeringen doen, bijvoorbeeld gebouwen

 • hetrapportje

  Hallo,

  Ik heb zojuist het gehele artikel gelezen en kom tot de conclusie dat zijn gemiddelde jaarkosten per hectare € 2.000 gaan bedragen, dat lijkt me rijkelijk veel. Kijk binnenkort voor de berekening op www.het-rapport.nl. Dus geen verstandige keuze.

  Groetend,

  Hamp Westland

 • gerrit coppens
  Panellid

  Hamp, in grond zit een stuk emotie. Als in de kostprijsberekening een normale vergoeding van voor het eigen vermogen en het salaris dat een HBO-er verdient meegenomen wordt draaien veel bedrijven in het rood. Of de opbrengstprijzen moeten onhoog, of de grondprijs zou ergens rond de €20000,- moeten schommelen

 • hetrapportje

  Gerrit, daar kan ik in mee gaan, je moet het totale plaatje weten, maar Edwin Onderdijk maakt wel een behoorlijke rekenfout, en helaas vind ik van Martijn ter Horst geen kritische noot hierover

 • gerrit coppens
  Panellid

  Inderdaad, je moet het totale plaatje weten. Wij kennen bijvoorbeeld de parameters niet die Onderdijk meegenomen heeft. Hoe is de regionale mestmarkt, hoe is de regionale voermarkt. In het verleden was er opwaartse druk omdat Duitse vergisters op de Nederlandse markt opereerden om een voorbeeld te noemen.

 • martijn.ter.horst1

  Hamp,
  Welke 'behoorlijke' rekenfout?

 • hetrapportje

  Martijn, zijn jaarkosten komen mijns inziens uit op ruim € 2.000 en niet € 1.600, dat noem ik een rekenfout

 • martijn.ter.horst1

  Hamp,
  Ik kan niet wachten op jou berekening.
  Martijn

 • hetrapportje

  Martijn, zie de afbeelding, Hamp

 • pietkorevaar

  krijgt weer 375 aan toeslagrechten terug per ha

 • gerrit coppens
  Panellid

  Zolang dat duurt

 • koestal

  Misschien is hij over 26 jaar gestopt met z,n bedrijf en heeft geen opvolger.

 • bb40

  Het geeft vooral aan dat de veehouder niet gelooft in export naar duitsland wat praktisch naast de deur ligt.
  Ik denk en vrees dat omgerekend 2000 €/ha een marktconforme prijs wordt.
  De veehouder in kwestie heeft wel lef, en dat kan ik altijd waarderen.

 • klaasboerema

  Niet de slimste Boer, om voor 26 jaar vooruit te denken.
  Is vast ook lid van de zelfde kerk waar het land van is, en krijgt het via een achter deur terug of denkt ook dat hij het eeuwige leven heeft....

 • pietkorevaar

  Het stukje in de Boerderij niet gelezen? daar staat nadrukkelijk dat de boer geen lid van die kerk is !

 • fendtvario312

  Denk dat deze boer er weel degelijk over na heeft gedacht! Succes met deze aanwinst, de gene die zwaar zouden zitten was dit een kans om relatief goedkoop grond in gebruikt te nemen. Als je een aaneengesloten blok moet kopen praat je over hele andere prijzen. Normaal gesproken bij erfpacht breng je 30% in. Dus heel duur is het niet voor een goed lopen bedrijf.

 • Maya

  En maar klagen,wij verdienen niet genoeg.ne boer en ne zog hebbe nooit genog.

 • aqwzsx12

  ieder z'n meug, zei de zeug, en ze wentelde zich in 't slijk van haar gelijk!

  die boer heeft gelijk: voor 333000 eurikes heeft hij 22 ha of in koopprijs 6 ha.

  ik heb er alvast geen last van, heb ook niet gesponserd.

 • hetrapportje

  Hoi Hoi, ben terug van vakantie, maar de meningen zijn verdeeld, zo heeft een ieder zijn voor en tegens, belangrijkste is wel dat als er vertrouwen is in eigen beslissing dat je wel verder komt, maar bevestiging van een ander is natuurlijk wel lekker, tot de volgende ronde,

  Groetend,

  Hamp Westland

 • j.ros1

  Ik denk dat het melken boven de melkveefosfaatreferentie wordt vergeten.
  22 Hectare (is 44 melkoeien x 10000 kg melk) is 440000 kg melk per jaar.
  Als je hier de helft van de huidige leasewaarde aan toe rekent, kom je op een aanzienlijke korting van 57200 Euro per jaar. Tel uit je winst!!! Zeker als een uitbreiding grondgebonden moet plaats vinden!

 • Venstra

  Voor dat geld heb je hier bijna 10ha, in eigendom!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.