Wat vind jij ervan?

Ploegen: bovenover of in de voor?

5


In het kader van bodemverdichting lijkt er de laatste tijd meer aandacht te zijn voor het bovenover ploegen, waarbij de trekker niet in maar langs de voor rijdt. Voordeel is, dat er minder diepe bodemverdichting optreedt en er geen slip onderin de voor is. Wel is het onder nattere omstandigheden lastig om voldoende grip te krijgen. Is bovenover ploegen hét ploegen van de toekomst, of ziet u geen problemen met verdichting bij het ploegen?

Of moeten we helemaal van het ploegen af? En is de oplossing dan bijvoorbeeld minimale grondbewerking, niet kerende grondbewerking of spitten?

Laatste reacties

 • Gijs
  Panellid

  Niet ploegen maar spitten. dan heb je geen slip en ligt je bewerkte grond meteen zaai klaar

 • Arieh

  Het ligt eraan hoe je ploegt en met welke weersomstandigheden je te maken hebt. Op zandgrond in een droger voorjaar zal het met verdichting meevallen. Ook denk ik dat per jaar een verschillende diepte van de ploegzool van belang is zodat je geen storende laag kweekt. OP die manier zou het met verdichting mee moeten vallen. Toch denk ik dat bovenover ploegen in opkomst is, dure grond moet je zo goed mogelijk behandelen.

 • hilko.bos1

  @Arieh: dus je bedoelt het ene jaar dieper ploegen dan het andere jaar, om geen storende laag te kweken? Hoe groot is de variatie in diepte dan, waar ik aan moet denken. Is dat bijvoorbeeld 2 centimeter, of wel meer dan 5? En wat is de gemiddelde ploegdiepte?

 • AA-Trading

  Ik denk niet dat het een standaard wordt.
  Bovenal geldt: onder wat voor omstandigheden ploeg je. Op dit moment zie je incidenteel dat er bovenover geploegd wordt, maar als het wat natter wordt, gaat men weer in de voor rijden. Op zo'n moment is het voordeel weg.
  En ik denk dat er mensen zullen zijn die er toe overgaan, maar ik zie veel liever een combinatie van spitten en ploegen. Tarweland spitten en voor aardappels en wortels ploegen. Het liefst onder droge omstandigheden, maar dat is logisch.

 • Arieh

  Ik heb de ervaring dat het om enkele centimeters gaat ja. vaak een variatie van 2 of 3 cm. Gemiddeld wordt er rond de 22-25 geploegd hier op zandgrond. Maar een jaar variëren van bijvoorbeeld 23-25-19 cm achtereenvolgend kan net een smerende laag voorkomen als je elk jaar op dezelfde diepte zou ploegen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.