Wat vind jij ervan?

pootgoedtellen ???

9


Kunnen consumptie-boeren zelf niet meer tellen als de aankoop-partij grover is, dan plant je iets wijder en bij een fijne partij wat nauwer. Je koopt een gemiddelde partij aan, bij ontvangst altijd zelf tellen, dan kom je altijd uit.

Laatste reacties

 • agri2

  Ik als consumtieteler kan wel tellen, maar ik heb een keer een zodanig groffe partij Asterix 35-50 gehad dat ik ze na tellen op 46 cm moest planten, heb ze op 38 cm (46 cm is me veel te ruim, zeker als je een keer een misser hebt) geplant en had er natuurlijk tekort. Het jaar erop was de partij fijner en moesen ze op 33 cm.


  De verschillen zijn gewoon te groot met dit soort ruime maatsorteringen.

 • stefanmuijtjens

  Het is zeer vreemd, achterhaald en verouderd dat pootgoed verhandeld wordt per ton. Deze kwaliteitsslag had de pootgoed sector allang moeten maken. Je koopt je uien of mais zaad toch ook niet per kilo? Management technisch is het de volgende stap die al heel lang geleden gemaakt had kunnen worden!

 • Jan-Zonderland

  Het zal zeer wel mogelijk zijn om pootgoed te tellen en per aantal te (ver)kopen. Het is echter niet zo makkelijk als bij zaaizaad. Zaaizaad wordt geleverd door een bepert aantal leveranciers en is van nature vrij uniform van maat dus elke verpakking van 100.000 of 250.000 zaden is gelijk. Ik denk ook niet dat ze elk zakje tellen maar afgaan op het 1000 zadengewicht van iedere partij. De variatie bij aardappels is zo groot dat je tegen een probleem van verpakking aanloopt. Maar als je als akkerbouwer je huiswerk goed doet moet het mogelijk zijn om vrij nauwkeurig uit te komen. Wel op tijd doen zodat je evt nog bij kunt kopen.

 • Alex63

  Denk niet dat tellen de oplossing is, op 5 mm nauwkeurig afleveren dan krijg je een mooi homogeen produkt wat ook egaal opkomt. Dat voorkomt veel problemen, nu een 35 mm knol tussen twee 55mm knollen das logisch dat dit verschil geeft!


  Dat tellen da kan toch nooit, hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?


  Een telmachine kopen voor €80.000 heb ik ergens gelezen?!


  Wie gaat dat betalen? Denk dat we met elkaar de discussie aan moeten gaan en inzetten voor goede voorlichting want ook diverse rassen worden geteeld zonder dat men precies weet hoe ermee om te gaan. Ik denk dat we elkaar moeten informeren en zo met elkaar proberen een goed en verkoopbaar produkt te verkrijgen.


  Het moet ophouden steeds lijnrecht tegenover elkaar te gaan staan daar wordt niemand beter van kent alleen maar verliezers. • sprinkler

  Met het huidige 'dure' pootgoed wil je niks overhouden, zolang er binnen een sortering bijv 35-50 nog veel variatie zit is tellen de enige oplossing.
  Buitenland vraagt ook om geteld pootgoed, hierop inspelen betekent ook commercieel een voorsprong behouden.

 • Alex63

  beste sprinkler begrijpelijk dat uw geen pootgoed wilt overhouden, rijst bij mij de vraag of dat uitsluitend aan het tellen ligt?! Ik ben wel van mening dat een teler zijn winst moet halen uit kg x prijs en daarnaast letten op de kosten dus ook de pootgoedprijs, nu wordt het steeds gebracht of de pootgoedprijs ervoor zorgt dat het rendement slecht is! Denk namelijk dat ook andere factoren een rol spelen waar pootgoed en de pootgoedteler geen rol in spelen. Ik denk ook dat we gezamenlijk moeten optrekken en niet elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Ik wil nog zien dat tellen van aardappelen het wordt en de oplossing is ben benieuwd maar misschien een uitdaging, waar we zeker gezamnelijk uit moeten komen!

 • Cremer Telmachines

  Er zijn prima oplossingen voor het tellen van pootgoed en aardappelen. Cremer Speciaalmachines is fabrikant met als specialisatie telmachines. Er zijn diverse oplossingen al geleverd (vaak uit voorraad) in de prijsklasse €. 6.900,= tot € 11.500,=. Kijk is op www.cremer.com of E mail cremeragri@cremer.com


 • Jan Bouwers Bloembollen

  Dan moet men de verschillend maten in het pootgoed gaan verkopen. Misschien moet dit werk dan worden uit besteed aan bedrijven die dit kunnen doen.


  Ik hou me aan bevolen. • piethein

  dat werk gaat niet uitbesteed worden aan andere bedrijven, helaas.
  geteld pootgoed is te koop, zoals de meeste dingen wel te koop zijn.
  ik vraag me overigens wel af of het buitenland hier op zit te wachten, ik vermoed juist van niet

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.