Wat vind jij ervan?

Betalen voor afzet licht kalf?

3


Het moet niet gekker worden. Ik hoor geruchten dat veehouders hun handelaar moeten bijbetalen (!) als het kalf dat ze willen afleveren aan de lichte kant is. Wat is daar van waar en zijn er concrete voorbeelden? Ben benieuwd.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  Dat is waar, kleine kalfjes onder de 34 kg kan je aan geen straatsteen kwijt. Geen enkele kalvermester wil ze hebben, behalve als je 20 euro toe betaald.
  Ongeveer 50 procent sterft binnen korte tijd omdat ze te weinig weerstand hebben, en als dan rendac moet komen ben je duurder uit.

 • Roelof Bloo

  Waarom staat hier "het moet niet gekker worden"? Het is gek dat dit niet al veel eerder is doorgevoerd. Deze kalveren hebben een negatieve waarde. De meesten worden geeuthaniseerd op de verzamelplaats. Dit is vervelend werk en de dierenarts moet worden betaald. Daarna moeten de kadavers worden afgevoerd, ook dit kost geld. Bij biggen is dit helemaal geen issue, probleembiggen worden geeuthaniseerd en gaan tegen betaling naar Rendac, geen varkensfokker die verwacht van zijn afnemer dat hij deze "rotzooi" mee neemt. Melkveehouders moeten eens als ondernemers gaan denken. Je bent niet verplicht het kalf met de handelaar mee te geven, je mag het ook zelf afmesten. Succes.....

 • boerke brabant

  beste roelof bloo, het moet inderdaad niet gekker worden dat we op deze manier met onze dieren omgaan. Gezonde, te lichte kalveren, op grote schaal euthaniseren omdat ze de handel/mesterij niet passen..
  En dan zijn er nog mensen die zich afvragen waarom de melkveehouderij een beter imago heeft dan de varkenshouderij. ?

Of registreer je om te kunnen reageren.