Wat vind jij ervan?

Waar gaat het lichte vaarskalf heen?

3


Ik hoor steeds meer berichten van het direct laten slachten van lichte vaarskalveren. Hierbij gaat het voornamelijk om tweeling kalveren. De overige, lichtere, kalveren blijven nu toch vaak op de bedrijven omdat melkveehouders niks voor de kalveren krijgen, of zelfs bij moeten betalen om de kalveren op te laten halen.

Hoe is jullie ervaring hiermee? En zie je het zitten om eventueel zelf een keer een licht kalf op te fokken voor in de vriezer?

Laatste reacties

 • Thijs Arendsen

  Tot op heden nog geen problemen ondervonden van te lichte vaarskalveren. Meestal weet onze veehandelaar er wel markt voor te vinden, maar dat is gewoon ff afstemmen. Zijn ze stamboek gaan ze weg naar een export opfokker. Maar het kan wel eens gebeuren dat ze dan iets langer moeten blijven lopen tot een week of 4.


  Wij hebben overigens zelf wel eens een kalf van 5 maanden in de diepvries gemaakt. De eerste drie weken is dat lekker, maar als je het hele kalf met je gezin op moet eten, begint je dat wel tegen te staan. Er ontbreekt toch kracht in in dat vlees, maar mals was die wel.

 • dirkie95

  Houden tot 1 april tot die tijd volle melk voeren dan naar de slacht. • Martin Oldenhof

  Tot op heden hebben wij nog geen problemen gehad met vaarskalveren die "te licht" waren. Ik denk dat het gewoon een kwestie is van goed voeren, dan neemt de veehandelaar ze wel mee.
  Zelf een "te licht" kalf aanhouden en afmesten voor de vriezer doen we niet. Ik vind dat mest- en voedertechnisch niet rendabel meer. Als er een pink is die niet drachtig wil worden gaat die (bij ons en de famillie) wel in de vriezer.

Of registreer je om te kunnen reageren.