Wat vind jij ervan?

Grondloze groei van melkveebedrijven, kan dat of niet?

8


Sinds 1 januari 2015 geldt de melkveewet. De politiek wil grondloze groei van melkveebedrijven tegenhouden. Hoe is nog onbekend. Daar wordt de komende maanden over onderhandeld. Hoe kan de melkveehouderij het best grondgebonden blijven?

Laatste reacties

 • luiten 66

  Rundveehouderij grond gebonden maken voor voer en mest is grond


  nodig, alle problemen opgelost.

 • m.en.mh.miedema

  Melkveehouderij kan alleen grondgebonden blijven als de grond betaalbaar is. Voor 75000/80000 euro/ha (dat kost de grond hier in de regio) kun je een hoop voer kopen en mest afzetten. Komt nog bij dat je die grond niet eens optimaal kunt gebruiken door een volstrekt idiote mestwetgeving!


  Dus grondprijs naar beneden, een juiste mestwetgeving en een zuivelindustrie die voor de verandering eens melkprijzen gaat uitbetalen die met de kostenstijgingen van de melkveehouderij meegroeien. Ik zie geen van deze 3 zaken gebeuren. Dus.........

 • bb40

  Het zou logisch moeten zijn elke koe waar geen grond/voer/mestafzet voor is , is niet rendabel.
  Helaas heeft het verleden bewezen dat melkveehouders daar lak aan hebben.
  Er zal waarschijnlijk 10 tot 20 % meer koeien worden gehouden dan waar grond voor is en iedere melkveehouder zal een excuus hebben in de trant van, stilstand is achteruitgang, en dat soort clichés.
  Gevolg teveel melk en lage melkprijs

 • botervloot

  wat gebeurt er als ik nu bedrijf koop zonder grond en ik ga er 70 koeien melken van af vandaag kan en mag dat • botervloot

  als ik nu op een bedrijf zondergrond 80 koeien ga melken en ga alle voer kopen en mestverwerken en af voeren mag dat

 • bb40

  Dat mocht altijd al

 • Peet1212

  Er is helemaal niets mis met grondloze groei, een koe heeft ruwvoer nodig en daar is grond voor nodig. Of deze wel of niet van het eigen bedrijf af komt maakt niets uit!!! De mest is een ander verhaal: wanneer de melkveehouder deze weer kwijt kan bij de akkerbouwer die zijn voer teelt is de kringloop rond en is uitbreiding van de veestapel geen probleem. Bij uitbreiding volledig de mest verwerken zou wel moeten kunnen als je zelf de verwerking geregeld hebt en de export verzekerd is.

 • toin

  ik zie de link grond en koe niet grond is voor de akkerbouwer deze voert mest aan ( de grond stof die de koe producert) en dan word er een rendabele of grond verbeterende teelt uit gevoert ( ruwvoer of bij producten) en deze rest strommen zorgen voor het voer van de koe! en de mest plaatsings rumte! en de markt balancert zelf uit hoeveel koeien er randabel gehouden kunnen word (dat is het plafon)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.