Wat vind jij ervan?

Uien zaaien met universele zaaimachine

2


Proefboerderij Rusthoeve heeft een demo aangelegd, waarbij met drie verschillende universele zaaimachines (Lemken, Sulky en Kuhn) uien zijn gezaaid. Het zijn alledrie machines met schijfkouters en aandrukwielen. Een machine zaait twee bedden van 1,50 meter, met vier rijen uien.
In Zeeland schijnen een of enkele akkerbouwers op deze manier al een tijdje, naar tevredenheid, uien te zaaien. Heeft u hier ervaring mee? Ziet u het wel of niet zitten? En zou u bij de aanschaf van een nieuwe graanzaaier eventueel kiezen voor een model dat ook uien kan zaaien?

Laatste reacties

 • bsalome
  Panellid

  Er zijn in Zeeuws Vlaanderen meerdere telers die uien zaaien met vooral een Kuhn pneumatische zaaimachine. De opkomst is en groei is minimaal gelijk aan regulier gezaaide uien. Ook de hoeveelheid zaaizaad is nauwkeurig af te stellen. Degene die hiermee zaaien zijn er volgens mij toch erg goed over te spreken.
  Ikzelf vindt de investering om van een nokkenrad naar een pneumaat te gaan nogal fors. Maar anders zou ik het zelf ook doen.

 • hilko.bos1

  Ondertussen zijn de uien, die gezaaid zijn in de proef met universele zaaimachines, opgekomen. Door een flinke regenbui is de grond na het zaaien dichtgeslagen. Maar door regelmatig een regenbui, is er geen korst gevormd en zijn de uien goed opgekomen. Een paar beelden van de machines en het resultaat:
  Merk zaaimachine: Sulky

  Detail zaaikouter:

  Detail zaad gezaaid door Sulky:

  Uien gezaaid door Sulky, een maand later:

  Merk zaaimachine: Lemken

  detail zaaikouter Lemken:

  Zaad gezaaid door Lemken:

  Uien gezaaid door Lemken, een maand later:

  Merk zaaimachine: Kuhn (foto van zomer 2011):


  Uien gezaaid door Kuhn: maand na het zaaien:

Of registreer je om te kunnen reageren.