Wat vind jij ervan?

Beheerder
Redactie

Hoe verbeter je de voerefficiëntie?

7


De voerefficiëntie -de hoeveelheid meetmelk die een koe van een kilo drogestof produceert- is een steeds belangrijker kengetal voor melkveehouders. Noem vijf factoren die van invloed zijn op het kengetal.

De drie beste antwoorden krijgen het boek Economie en Melken dat door Roodbont Publishers beschikbaar wordt gesteld.

Laatste reacties

 • jansjongers

  vruchtbaarheid:


  Een koe die langer in lactatie is zet haar voer minder efficient om als een koe begin lactatie.


  de tussenkalftijd zo kort mogelijk houden voor een hoge voerefficientie

 • jstut

  Een hogere leeftijd van de veestapel, een betere aanvulling en afstemming van de juisten grondstoffen en voerdermiddelen die goed op elkaar zijn afgestemd zodat alle bouwstenen op het juiste monent en tijdstip aanwezing zijn om melk te vormen. Hierdoor krijg je een gezondere koe die op een gezonde manier de aan haar aangboden omstandigheden zeer efficent kan gaan produceren. Ook valt er te denk aan andere rassen koeien die onder zeer moeilijke omstandigheden in andere gebieden van europa met matig voer, niet direct in het oogspringende hoog melkproductie komen, de cijfers en de regels die in dat land anders berekend worden en gelden.


  In mijn ogen is dat de Noorse rootbonte dit is een ras met een zeer hoge voerefficientie. Als dit ras in de luxe koe omstandigheden van ons land komt zal dit ras, vele in verbaasing doen staan in wat deze koeien kunnen presteren.


 • Thijs Arendsen

  Veel melk per lactatie dag realiseren ( korte TKT vruchtbaarheid )


  Compact rantsoen voeren ( veel Energie en Eiwit per KG DS )


  Rekening houden met de genetische aanleg van efficientie.


  Lactatie stadium verse dieren geven meer melk dan oudmelkt terwijl de opname weinig verschilt.


  Hoeveelheid Jongvee beperken.


  Leuk getal maar uiteindelijk draait het om de voerkosten per kg melk en niet om de KG voer per KG melk. Cijfer komt voort uit de gebieden waar veel duur voer wordt aangekocht (Israel/Californie). Kun jij als melkveehouder veel relatief goedkoop gras verwerken tot een acceptabele plas melk dan ben ik van mening dat de voerefficientie ondergeschikt is aan de kostprijs.

 • Martin Oldenhof

  Wegen is weten in dit geval.


  Je kun het dan we uitsplitsen naar kg voer per koe, jongvee of tezamen van het gehele bedrijf. Je kunt het zover uitsplistsen als je zelf wilt.


  Verder is de samenstelling van rantsoen (pensprik) ook belangrijk (gras, mais, bijproduct en krachtvoer) voor een optimale efficientie. Deze is elke melkleverantie na te kijken bij RFC op de grafiek / tabl van ureum en eiwit. Hierin staat direct de voerefficientie van de afgelopen 3 dagen en kun je snel sturen.


  Verder is inkruisen met koeien die een goede genetische aanleg hebben voor ruwvoer verwerken ook een mogelijkheid.

 • albartcoster

  Voorkomen van verliezen (restvoer, broei, verloren krachtvoer) is ook erg belangrijk en werkt direct Door in een hogere efficiëntie.

 • peterhoogendoorn

  Thijs Arendsen, jongvee telt niet mee in berekening voerefficientie. En mijn ervaring is dat als je een hoge voer efficientie haalt, de voerkosten per kg melk altijd meevallen.


  Hoge voerefficientie moet wel gezien worden in relatie tot gezond blijvende koeien. Koeien die teveel slijten hebben wel even de hoogste voerefficientie. Geven meer dan ze aan ds opnemen. Maar laten het daarna zitten.


  Topruwvoer met ds rond de 30 % !! Zeer smakelijk rantsoen. Geen broei. Compactvoeren. Rantsoen zo geconcentreerd mogelijk. voorkomen van selectie aan het voerhek. Voorkomen pensverzuring. Mest niet te dun en goed verteerd. TKT onder de 400 dagen. Niet te grote koeien, hebben meer onderhoudsvoer nodig. Persistente koeien. Heeft eigenlijk allemaal met elkaar te maken.

 • Boerpiet100

  De volgende factoren hebben naar mijn idee invloed op de voerefficiëntie:


  Het voer


  De voederwaarde per kg drogestof van het rantsoen. Hoe hoger dit zal zijn hoe meer de koe binnen zal krijgen waardoor de voerefficientie zal verbeteren. Een rantsoen met voldoende structuur en met optimaal eiwit zal zorgen voor een goede vertering door de goede penswerking.


  De koe


  De leeftijd, hoe ouder de koe hoe meer capaciteit er beschikbaar is. Daarbij de genetische aanleg van de veestapel maar ook tussen verschillende rassen. Tevens ook de lactatiestadium en dracht, in heb begin van de lactatie is de efficientie hoger door de negatieve energie balans en aan het einde juist lager door herstel en de dracht. En als laatste geldt in de meeste gevallen hoe hoger de melkproductie des de gunstiger dit is voor de voerefficiëntie.


  Het management


  De voermethode, wordt er nauwkeurig gevoerd, meerdere keren per dag maar ook voldoende restvoer. Is er daarnaast voldoende ruimte aan het voerhek. De gezondheid en vruchtbaarheid hebben ook invloed, zo is een kortere tussenkalftijd posietief voor de voerefficiëntie.


  De omgeving


  Het koecomfort in de stal heeft invloed, want dieren zonder stress hebben een betere benutting. Ook zaken als temperatuur en luchtvochtigheid spelen hierbij een rol, als dit beide hoog is zal het een negatief effect hebben op de voerefficiëntie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.