Wat vind jij ervan?

Verbied de wensballon - de vliegende brandbom

23


Vliegende brandbommen die ook nog eens gevaar kunnen opleveren voor vee en wilde dieren. De zogeheten wensballon staat ter discussie. Het is een mooi gezicht, zo'n miniatuur-heteluchtballon die langzaam opstijgt dankzij de duidelijk zichtbare vlam eronder. Maar eenmaal in de lucht is het een ongeleid brandend projectiel.Verzekeraars waarschuwen er al tegen. Rieten daken lopen gevaar, en in de zomer is er kans op natuurbrand. En wat dacht u van het ijzerdraad dat uiteindelijk ergens neerkomt in een weiland, akker of natuurgebied? Dat levert mogelijk gevaar op voor vee, of schade aan machines. Daarom zeg ik: verbied deze gevaarlijke ondingen.

Laatste reacties

 • sauvageot

  iedere dag rijden er mensen tegen bomen langs de weg!


  mischien iets om deze allemaal om te zagen !


  zo kun je alles wel verbieden


  en hebben die kinderen in china geen werk en dus niets te eten.


  :-). • Hbouma

  Bij onze buren hebben ze er al een op het rieten dak gehad, is gelukkig goed afgelopen. Hij heeft er werk van gemaakt samen met brandweer en gemeente.

 • richar

  We hadden er nieuwjaarsdag 6 in de wei liggen.


  Zijn gelukkig gemaakt van afbreekbaar materiaal. dus geen ijzerdraad.


  Maar wel gevaarlijk voor onze rietgedekte boerderij.


  Ik denk dat het wel beter is dat het verboden wordt i.v.m. brand gevaar.

 • ketelbinkie

  <p>Ik had er twee tegen de varkensstal aan liggen op nieuwjaarsdag.......</p>
  <p> </p>
  <p>Er zat geen ijzerdraad in maar in vorm gehouden door een rondje van hout. </p>
  <p> </p>

 • Martin Oldenhof

  Het gaasje waarop de "vlam" staat was in alle gevallen van een wensbalon van fijn ijzerdraad. Dit jaar bij oud en nieuw maar 1 gevonden, het afgelopen jaar in totaal 8 meestal in de weide.


  Verbieden hiervan sta ik achter, het kan brand veroorzaken, en schade aan machines en dieren vinden het ook niet lekker om ijzerdraad binnen te krijgen.

 • Schneiders

  Helemaal mee eens . Deze ondingen horen niet thuis in de natuur. Zeker niet brandend op een of ander gebouw. Weg ermee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Venstra

  Ja hier met de kerstdag vlogen er ook een stuk of tien bij de buren over het rieten dak, maar sommige vuurwerk ging nog veel gekker, echt brandende bollen vlogen van zo'n vuurpot ofzo kwamen op 6 rieten daken tegelijk terecht, 's zomers betekent dat direct brand.

 • Venstra

  Maar ja er moeten eerst maar ongelukken gebeuren, of nee die zijn al gebeurt er moeten dus eerst nog veel meer ongelukken gebeuren, in paardenstallen bijvoorbeeld. En als dat spul van ijzerdraad gemaakt is krijgen we ook nog scherp in onze koeien.

 • aukegriet

  JE ZULT HEM MAAR OP JE RIETENDAK KRIJGEN, EN NIET THUIS ZIJN.

 • Hbouma

  Maar Johan, schrijver van dit stukje, aan jou de vraag , wat kun je /wil je er aan doen?

 • johannes 1965

  hier met oudjaar vele wensbalonnen denk een 40 uit het dorp en allemaal landen op het dak in de wei bij de buren !!! ben opgebleven zodat de meeste weg waren je slaap niet lekker kan ik je vertellen , verbieden en wel snel!!!! • Sylke

  Wat mij betreft verbieden ze alle vuurwerk, en m,et oud en nieuw alleen vuurwerk

  wat door de gemeentes wordt afgestoken.

 • stan@simons.luon.net

  Met nieuwjaar 2 gevonden in het weiland tegen mijn loods. Verbieden !!

 • Hans van Strien

  In 2013 al 6 stuks!!!!! in mijn hakf gedorsen graan perceel rond mijn boerderij! Ik ben me wezenloos geschrokken. Voor je het weet staat het hele spul in de brand. Wist ook niet wat ik zag de avond ervoor toen die dingen over kwamen. Was totaal nieuw voor ons. Snap niet dat dit kan! Want wie dekt deze schade?

 • johannesspook

  Ik heb ook twee ballons met metalen ringen op mijn hekwerk gehad en dat is gevaarlijk om in landbouw product tercht te komen.

 • myroy

  verbieden die zooi!


  de boeren moeten zeker maar weer voor vuilnisman optreden...!

 • Wim Claessens

  Kun je er geen touwtje aan maken, nat als bij een vlieger, dan kun je hem gecontroleerd neer laten komen. Hebben die kindjes in china ook nog een leuk zakcentje.

 • schapendoes

  Myroy, ik ben vaker de vuilnisophaler van allerlei plastic troep, zakken, afdekplastic, spuitstukken, etc. afkomstig van boeren dan andersom. Regelmatig heb ik een vuilniszak vol op een wandeling. Er ligt veel rotzooi in het buitengebied.
  Dat van Wim Claessen lijkt me een goed idee.
  Vraagje: zijn rietendaken tegenwoordig niet geimpregneerd met een brandwerende coating?

 • Hbouma

  Nee, helaas.

 • myroy

  schapendoes, meer dan 90 % van het zwerfvuil hier is afkomstig van burgers(automobilisten/scholieren);wake up

 • Venstra

  Rieten daken worden om de 15-20 jaar vervangen, afhankelijk of er dan geld voor is :)
  Maar impregneren kan wel maar dat is dus duur, en na 20 jaar kun je die troep afvoeren als chemisch afval, dat doet dus niemand. Gewoon met vuur uit de buurt van rieten daken, hooischuren, en eigenlijk alle boerderijgebouwen blijven.
  Laat ze de wensballonnen maar bij Schiphol of een militaire basis afsteken, moet je zien hoe gauw er een verbod is.

 • schapendoes

  Myroy, ik zeg niet dat burgers en buitenlui niet verschrikkelijk veel weggooien, raar maar waar, maar waar ik het over heb komt toch echt van boeren en tuinders. Veel wordt ook ondergeploegd. Het zijn niet alleen boeren die voor vuilnisman moeten spelen. Ook veel burgers ruimen rotzooi van anderen op. Zwerfvuil is een slecht woord voor rotzooi dat bewust wordt achtergelaten of weggegooid in de natuur of langs de wegen. Het zou zondermeer beboet moeten worden. Dat werkt goed in de Scandinavische landen.

 • Venstra

  Ik weet niet wat voor boeren dat zijn daar bij jullie, maar hier werken ze toch zeer netjes op wat hobbyboeren met al dat balenplastic na en als wij iets tegenkomen op het land nemen we het gewoon mee en thuis in de kliko, lege ma&iuml;szaadzakken gaan direct in een krat, je komt het toch altijd weer tegen.
  Wel hebben we te maken met illegale afvaldumpingen, waarschijnlijk was de stort net dicht en dumpen ze die matrassen en bankstellen op een afgelegen weggetje, gemeente doet er niks aan ook als je het meld dus draaien wij er weer voor op.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.