Wat vind jij ervan?

Het is goed dat het selectief droogzetten sinds 1 januari 2014 verplicht is geworden

10


Het is nu bijna een jaar geleden dat de melkveehouders niet meer alle koeien droog mogen zetten met antibiotica. Ik ben als student van het Van Hall larenstein erg nieuwsgierig naar de mening van melkveehouders hierover. Daarom doe ik hier ook onderzoek naar. Wat vindt u ervan? Reacties zijn hieronder welkom. Maar zou u ook mijn enquête willen invullen? Dit kost zo'n 5 tot 10 minuutjes van uw tijd en u zou mij er enorm mee helpen. De link naar de enquête is : http://enquetemaken.nu/r/1ndw4
Alvast bedankt !

Laatste reacties

 • jan1

  Ik denk dat er nog veel meer onderzoek nodig is hierover. Het kan best zo zijn dat we het anders om moeten doen. En met andersom bedoel ik. "De koeien zonder uiergezondheidsproblemen moeten we misschien wel droog gaan zetten met antibiotica". dit om die koeien gezond te houden. De koeien die een geschiedenis hebben heeft het misschien toch geen zin om die met antibiotica droog te gaan zetten . Deze worden door het droogzetten met antibiotica ook niet beter. • Martin Oldenhof

  Lindaa002, kunnen we na 1 jaar al conclusies trekken? En zijn alle koeien al wel drooggezet. Wat doet het celgetal verloop na het afkalveren? Voor mijzelf probeer ik het bij te houden van koeien met ab droogzetten en zonder ab droogzetten. Doormelken ben ik mee gestopt omdat het mij niet beviel (te veel werk). Het lijkt mij zeer intressant om te weten hoe de rest van de lactatie het gaat met de uiergezondheid en wat het celgetal doet bij de volgende droogstand.
  Vraag 19 in de enquete is volgens mij wel intressant om per bedrijf / landelijk te gaan uitwerken.

 • Linda002

  Erg interessant om jullie opinie te lezen. Zelf ben ik inderdaad ook erg nieuwsgierig wat het celgetal doet bij koeien die niet met antibiotica droog gezet zijn. Want het antibiotica met droogzetten zal wel verminderd worden, maar misschien schieten de mastitis injectoren wel omhoog.


  De beredenering van jan1 lijkt me de moeite waard om verder uit te diepen. Martin Oldenhof, bedankt voor uw tip voor de uitwerking van de enquête!

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Bij Jan1 is blijkbaar 'het kwartje nog niet gevallen'. Het preventieve antibioticagebruik (waar Jan1 een pleidooi voor houdt) kan gerust achterwege blijven.

  Koeien met een geschiedenis (hoog celgetal) hebben na bacteriologisch onderzoek + antibioticumgevoeligheidstest weldegelijk een goede genezingskans gedurende de droogstand, als Jan1 dat wenst.

 • jan1

  Beste Wim Friesland. Bij mij is het kwartje wel gevallen. Koeien die 1 maal aan een kwartier uierontsteking hebben gehad kun je net zo goed, of beter nog droogzetten. UIt deze kwartieren komt vrijwel geen melk meer.


  Onderzoek heeft uitgewezen dat het "goed" houden van de kwartieren misschien wel belangrijker is dan geld zitten te verknoeien aan kwartieren die niet goed zijn en ook niet weer goed worden. De kwartieren lijken wel weer goed, maar de melkgift is nihil uit het desbetreffende kwartier.


  Ik zie dit ook bij mij in de robot, waar we melken op kwartierniveau. Maar om met harde cijfers te komen zal het nog wel een poosje duren. als de koeien kalven is de kans op uierontsteking vele malen groter dan normaal. krijgt een dergelijke koe ook nog op een of andere manier nog wat tegenslag, dan heb je de poppen zo aan het dansen. • jan1

  Beste Linda, Ik weet niet op welke manier wij met elkaar in contact zouden kunnen komen. Maar ik heb over het onderwerp nog wel een paar ideeen. misschien zou je er wat mee kunnen doen.

 • Linda002

  Jan1,


  Wat voor ideeën heeft u? Privé bericht is volgens mij niet mogelijk op deze site, of wel?

 • jan1

 • koestal

  Veel dierenartsen willen afhaken ,hun omzet is gekelderd

 • peter 103

  Ja koestal daarom promoten de dierenartsen die orbeseal ook zo enorm, ze promoten zelfs een droogstanddsconsult om de omzet maar wat op te krikken.
  zelf ge bruik ik orbeseal nooit, ik zeg maar zo, de "rommel" die er uit wil moet er wel uit kunnen.
  Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk schone en droge ligboxen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.