Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Wij, Varkenland – Solo / Theater

2


Theater over varkens Wij, Varkenland – Solo

In België zouden er al duizenden varkesnhouders heen zijn geweest. Hieronder link met informatie en speellijst. Eerste NL-voorstelling 19 december in Tilburg.

Ik ga.

http://stichtingnieuwehelden.nl/project/wij-varkenland-solo/

Laatste reacties

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  http://stichtingnieuwehelden.nl/project/wij-varkenland-solo/


  Dit schrijft NRC Handelsblad erover:


  Theater Acteur ontroert varkensboeren
  Door STEFFI WEBER
  Varkensboeren en theatermakers; ze hebben meer gemeen dan je zou denken. Dat ontdekte theatermaker Lucas De Man van Stichting Nieuwe Helden. Voor zijn nieuwe solovoorstelling Wij, Varkenland verdiepte de Vlaming zich in de leefwereld van de mensen die ervoor zorgen dat er ham in de supermarktschappen ligt. Hij liep een maand lang stage bij varkensboeren en interviewde graanhandelaren, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners.
  „De passie van het boerenleven komt precies overeen met de passie van de kunstenaar”, concludeerde De Man. „Beiden moeten we overleven in barre tijden en zijn we op zoek naar een eigen identiteit.”
  De Man, die zichzelf een ‘echte stadsjongen’ noemt, nooit eerder een boerderij van binnen had gezien en jarenlang vegetariër was, heeft zijn beeld over varkensboeren drastisch bijgesteld. „De misstanden zijn niet – of zeker niet alleen – hun fout. Het zijn kleine mensen in een groot systeem, die alles eraan doen om boer te kunnen blijven, vanuit overtuiging, want geld verdienen ze er niet meer mee.”

  ________________________________________

 • joannes

  Ze zeggen dat kunsten de tijdgeest precies volgen,vertalen en brengen! Nu, Lucas De Man komt dan wat laat, maar gelukkig komt hij met deze boodschap. De burger, en vooral die intelectuele burger, blijkt niet op alleen informatie te reageren. Er moet nagedacht zijn niet alleen over de informatie maar ook de context waarin de boodschap begrepen wordt. En Lucas wordt, met de moeite en het denkwerk welke hij in dit project gestoken heeft, hopelijk de Boodschapper waar de Burger naar zal luisteren. Kunsten zou wel eens de brug kunnen worden waarmee boeren weer al medeburgers gezien gaan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.