Wat vind jij ervan?

Optistart Kalf

7


Optistart Kalf zorgt voor zichtbare verbetering jongvee opfok
De opfok van jongvee is de basis voor de toekomstige veestapel en dus van cruciaal belang bij het realiseren van een rendabel bedrijf. Eind 2010 is Brameco·Zon begonnen met het inzetten van een specifieke kalvermuesli; Optistart Kalf. Dit voer is speciaal ontwikkeld om de beginontwikkeling van het kalf optimaal te stimuleren. Door bij jongvee opfok te streven naar een goede start, wordt een optimale beginontwikkeling van de pens en het uierweefsel nagestreefd. Dit resulteert in een hogere levensproductie en duurzame koeien.

Het afgelopen jaar heeft Brameco·Zon de ontwikkeling van kalveren op diverse praktijkbedrijven gevolgd. Zowel op bedrijven die Optistart Kalf voeren als op bedrijven die geen Optistart Kalf voeren. Optistart Kalf onderscheidt zich van standaard voeders door enkele specifieke grondstoffen, zoals maïsvlokken. Bedrijven waar Optistart Kalf in het rantsoen van de kalveren was opgenomen, lieten een betere ontwikkeling zien dan de bedrijven waar dit niet was gebeurd.

Verbeterde Kalverstartbrok Extra
Om de jongvee opfok nog verder te optimaliseren, heeft Brameco·Zon ook de bestaande ‘Kalverstartbrok Extra’ kritisch bekeken en op enkele punten verbeterd. Deze brok sluit nu nog beter aan bij de behoefte van jongvee in de periode van circa 3 tot circa 6 maanden. Hierdoor wordt een nog betere ontwikkeling van het jongvee nagestreefd.

Workshops Kalveropfok
Een van de speerpunten van Brameco·Zon met het oog op de rundveehouderij is de jongvee opfok. Samen met haar toeleveranciers Sprayfo en Nutrifeed, beiden toeleveranciers van kunstmelkvoeders, heeft de coöperatie een aantal praktische workshops georganiseerd bij melkveebedrijven in de regio om zo haar visie op kalver opfok te presenteren. De workshops waren zeer succesvol. Deelnemers gingen naar huis met een aangescherpte focus en handvaten om de kalver opfok op het eigen bedrijf tot een hoger niveau te brengen. Bijzonder leuk om te vermelden is dat er ook een workshop is georganiseerd met alleen vrouwen.


Workshop Kalveropfok bij de familie Verhoeven uit Udenhout

Over Brameco·Zon
Brameco·Zon is een middelgrote diervoedercoöperatie en behoort tot de 15 grootste diervoederproducenten van Nederland. De kernactiviteiten bestaan uit het produceren en vermarkten van diervoeders voor de pluimvee-, de varkens- en de rundveesector. Daarnaast heeft Brameco·Zon belang in diverse deelnemingen, waaronder Broederij Lagerwey, Schothorst Feed Research en Agrovision. Brameco·Zon heeft twee productielocaties in Eindhoven en in Udenhout. De afzet is grotendeels geconcentreerd in Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland. Hiernaast exploiteert Brameco·Zon drie Boerenbondwinkels in Udenhout, Moergestel en Middelbeers.

Laatste reacties

 • frank.donkers

  Stop met zoeken. Kingspan Duurzame Bouwsystemen is producent van geisoleerde paneelsystemen (sandwichpanelen) voor gevels, vloeren en daken. Toepassing is variabel van agrarische projecten tot aan geconditioneerde ruimtes met een hoge kierdichtheid en isolatiewaardes oplopend tot 11 in verband met EIA. Veel kaasfabrieken zijn reeds gebouwd met onze kostenefficiente sandwichpanelen. Zie www.kingspanpanels.nl of bel 0622908275.

 • Alette

  Om wat voor leveranciers gaat het Klaas? Ook verschillende soorten melk? (Koeien, Schapen, Geiten?)

 • klaas.van.der.horst1

  Re Frank en Alette
  Aan Frank: de discussie gaat over de komst van een nieuwe speler op de Nederlandse kaasmarkt. Mensen die mee willen discussiëren, hoeven denk ik niet te worden belast met zaken die feitelijk 'off topic' zijn.
  Aan Alette: Als we in de zuivel spreken over een kaasfabriek, gaat het in wezen altijd over kaas van koeien. Als dat anders is, wordt het gespecificeerd. Geitenkaas is een klein segment. Een bericht daarover is ook nieuws, maar van een andere orde. Voor schapenkaas geldt dat nog meer.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Of er plek is voor een nieuwe speler op de markt zal de tijd leren. Dat Fonterra de ogen ook op Europa gericht heeft, en daarvoor Nederland als ingang gebruikt, zat er al aan te komen met de benoeming van Spierings in de directie. Friesland Campina zit ook in hun achterland

 • Wijnand Hogenkamp

  Dat Fonterra Europees gaat is niet zo verwondelijk. Vorig jaar september zetten ze ook al een stap door samenwerking te zoeken en vinden met het Britse First Milk.
  Daarbij komt dat de voorspellingen zijn dat de productie van de Nederlandse melkveehouderij in Nederland in 2015 toeneemt. Als dat 10 procent is, betekent dat pakweg 1,1 miljard kilo melk. Dan zit die nieuwe fabriek wel vol dunkt mij?

 • kremer

  Jippy, dan komt er meer vraag naar melk en bij een gelijk blijvende aanbod stijgt de prijs.

 • jstut

  Als er meer melkverwerkers zijn neemt de vraag naar melk voor verwerking in eerste instantie toe. Zeker zolang de melkproductie niet vrijgegeven is. Een nieuwe speler op de markt die gewoon kaas gaat maken of melkproducten, zal ook afzet moet vinden. Dus op den duur gaat deze nieuwe verwerker inbreken op de afzetmarkt. Dit gaat vaak tekosten van de afzetprijs. Voor alle zuivelaanbieders is dat geen goede zaak. Het zal dus op lange termijn een lagere melkprijs gaan opleveren. Alleen als een nieuwe verwerker echt vernieuwende, nieuwe producten gaat maken en daar voor een nieuwe markt gaat bewerken zal het een aanwinst zijn en de vraag naar melk verbeteren. Rendement zit hem in het vergroten van de afzetmarkt zal ik maar zeggen. Jaap Stut.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.