Wat vind jij ervan?

Meer betaald voor koe op veemarkt?

12


De noteringen van veemarkten en Vee&logistiek Nederland staan op het moment ver uit elkaar. Zo noteert Vee&Logistiek Nederland op basis van uitbetaalprijzen van slachterijen voor een O-kwaliteit koe tussen €2,00 en €2,50 per kilo. Veemarkt Leeuwarden noteert €2,35 tot €2,65 per kilo.

Wie heeft er ervaring met het verkopen van koeien op de veemarkt en kan mij vertellen of ze daadwerkelijk meer uitbetaald krijgen per kilo als de koe via de veemarkt verkocht word?

Laatste reacties

 • joohoo

 • Molenstraat6

  op veemarkt wel meer onkosten per koe en meeste koeien worden in de euro's verkocht op de veemarkt weinig per kg . Als je ze per kg wegdoet kun je beter rechtstreeks leveren aan slachterij via de veehandel natuurlijk dan heb de boer minder onkosten en koeien hoeven niet vast gezet worden dus minder werk voor boer .

 • dutch kiwi

  hier in NZ brengen het mestvee meestal meer op als ze op de markt gewogen en per kilo verkockt worden in plaats van het op t oog geboden totaal bedrag.

 • jstut

  Ik heb geen ervaring met het verkopen van koeien via de veemarkt of rechtstreeks naar de slachterij sturen. Maar toe er nog veemarkten waren zoals voor de mkz, kwam ik voor mijn werk iedere week op veemarkten. Wat mij toe altijd opviel was dat er veel koeien op een plaats verzameld waren. En als de prijs van b.v. slachtrijpe stieren of koeien en melkkoeien hier te laag waren t.o.v. de aangrensende landen zoals Duitsland, Frankrijk of Belgie, dan waren er al snel handelaren uit die landen ter plaatsen die hier kwamen inkopen. Zij kochten de overmaat weg zodat de prijzen weer snel op een beter nivo kwamen. Nu is deze kans er niet meer omdat er niet genoeg vee op een plaats bij een komt. Bij het wegsturen van vee naar een slachthuis moet je als boer maar afwachten wat je in je hand gedrukt krijgt. Ook was er op die veemarkte een goede uitwisseling van handelaren ondering van vee waar de ene handelaar meer in thuis was dan de andere. Hierdoor kreeg je voor alle soorten vee een betere prijs.


  Op deze veemarkten kwamen vaak hoog geplaatsten amtenaren met buitenlandse delegatie die Nederland bezochten, om even naar de basis te kijken van wat toen vrije markthandel was.

 • 987654321

  ik heb daar ook geen ervaring mee, maar ik weet wel


  dat veekopers je probeeren in de war te brengen


  zadat ze de koe goedkoper kunnen kopen.


  want ze zijn meesttal niet rechtuit en klagen ze de


  hele tijd zodat je denkt dat de prijs van koeien lager


  is dan je dacht zodat je de koe lager aanbied


 • luiten 66

  Zo oud als de mens is waren er veemarkten. Ik heb als melkveehouder


  jaren lang op de veemarkt gekocht en verkocht. Toen Brinkhorst minister van


  Landbouw de meeste veemarkten sloot, was de concurentie weg de handel.


  De prijs werd bepaald door slachterijen, kalverprijzen zijn nadien nooit


  meer op het oude niveau geweest.

 • sikke

  Om meer vee op de veemarkt proberen te krijgen

 • Foxxy

  sinds een jaar loopt hier een jonge knul, die weer naar de markt gaat. Ik gun hem al mn koeien en ontvang ZEKER niet minder dan voorheen


 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik ben het met voorgaande schrijvers eens. Verdwijnen van veemarkten is de nekslag voor de prijzen geweest. In het Noorden zijn er nog wel een paar, maar deze regio was georienteerd op Den Bosch. Nuchtere kalveren schommelden tussen de 500 en 900 gulden (200 - 400 euro). Ik verkoop ze niet meer nuchter, maar ik denk dat je nu voor een mooie MRIJ ergens rond de 100 beurt. Slachtvee idem. Je bent afhankelijk van een paar grote slachterijen en het humeur van de keurmeester. Destijds waren er slagers die ook zelf het vee slachten. Die kochten op de markt een koppeltje dat ze die week nodig hadden. Er was concurentie tussen de kleine slagers en de grote slachterijen en dan komt er een eerlijke prijs tot stand. Uiteraard konden de kleine slagers na het verdwijnen van de markt nog wel rechtstreeks de boer op, maar met diverse regeltjes werd het hen min of meer onmogelijk gemaakt om zelf thuis een abbotoir in stand te houden. Een eenheidsworst rest

 • denisdia

  Helemaal mee eens, ik krijg bij een kleine slager nu nog steeds een eerlijke prijs indien het dier goed is, geen tussenhandel, beiden tevreden. Nuchtere kalveren kan men beter een paar weken extra aanhouden, indien dit tot de mogelijkheden behoort • zxcv

  kunnen we de markten terug krijgen

 • gerrit coppens
  Panellid

  Nee, veronderstel dat aan alle voorwaarden qua gezondheidszorg etc voldaan zou zijn dan is er altijd een NMA om het tegen te houden. Een veemarkt kan een betere prijs voor de veehouder inhouden. Het gevolg is een hogere prijs voor de consument en als de consument maar een cent meer moe betalen ten voordele van de boer dan is NMA tegen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.