Uniform op leeftijd opleggen voor betere gezondheid?

2


Elke vermeerderaar en elke mester wil gezonde dieren op het bedrijf. Ze groeien beter en presteren tegen lagere kosten. Minder medicijnkosten en lagere voerkosten. Dit is onder andere te bereiken door de zogenoemde ‘knip’ in leeftijdsgroepen aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door als vermeerderaar alle biggen uit één speenweek allemaal af te leveren. De mester krijgt dan biggen van één en dezelfde leeftijd.

Gerbrand Blom uit Exloërveen (Dr.) werkt met dit systeem en krijgt zijn biggen van een vermeerderaar die werkt met een vijfweeks managementsysteem. Er zijn op dit bedrijf dus maar twee leeftijdsgroepen biggen aanwezig. De gezondheid van de biggen zou dus beter moeten zijn ten opzichte van biggen afleveren op basis van uniformiteit in gewicht, maar wel met flinke verschillen in leeftijd. Meer hierover in Boerderij van 2 mei.

Welke voordelen ziet u als mester in dit systeem?
Welke voordelen ziet u als vermeerderaar in dit systeem?
Welke nadelen ziet u?

Laatste reacties

 • ketelbinkie

  Als vermeerderaar moet je ook proberen alle biggen van een speenweek te leveren, dit betekend dat er dan biggen geleverd worden van 19 en 25 kg.
  In de praktijk blijkt dat even wennen voor de mester, maar door secuur op te leggen en een extra bakje voer zie je na enkele weken geen verschil meer.
  Zoveel werk een fokker er in de kraamstal en direct na het spenen er voor doet zo zal ook een mester deze biggen bij moetten trekken.
  Biggen opleggen en vervolgens 1 keer per dag gaan kijken is voorbij.

 • ketelbinkie

  Zie Boerderij nr 31 Blz 58

Of registreer je om te kunnen reageren.