Wat vind jij ervan?

Alle koeien verplicht in de wei: prima toch?

2


De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken regelgeving voorbereidt of afspraken maakt om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse koeien weidegang krijgen. Er is een meerderheid in de Kamer hiervoor.

Een meerderheid van PVV, 50Plus Baay, D66, PvdA, PvdD en SP steunde de motie van Jesse Klaver van GroenLinks die mede was ondertekend door de PvdD en SP.

De rundveehouderijsector reageert er al flink op los. 'Onzinnig, mensen in Den Haag hebben geen verstand van de veehouderij en belachelijk' zijn zomaar enkele opmerkingen. Zie: http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2014/11/Kamermeerderheid-alle-koeien-in-de-wei-1635775W/

Wie kan de burger het beste uitleggen dat dit een onuitvoerbare motie is? 100% weidegang is toch een utopie, of niet?

Laatste reacties

  • jstut

    Super idee koeien in de weide, maar door dat boeren steeds meer koeien moeten gaan houden om een redelijk inkomen te halen. Kijk naar de melkprijs van 1983 en nu. Nauwlijks verbetert, Is het aantal koeien per bedrijf t.ov. 1983 zo ongeveer verdubbel. De gebouwen zijn ook op deze aantallen koeien aangepast. Maar de huis kavels, oppervlakt grasland die groot genoeg is om deze groter koppels te laten weiden rond om de stal, zijn op veel plaatsen niet meer in verhouding dus het wordt dan meer een speeltuin voor koeien en het heeft niks met weiden gang te maken. Indien men, en de politiek voor weidegang verplichting is zal men ook met veel geld over de brug moeten komen om het buiten gebied te gaan aanpassen. Koeien voorrang geven op de wegen om de weiden te kunnen bereiken zo ook een optie zijn om hier en daar een klein % oplossingen te vinden. De oplossing is geef de melkveehouder een goed prijs voor zijn melk zodat hij voldoende inkomen kan halen uit het aantal koeien dat bij zijn grasland opervlakte past. Dan zijn er geen grotere stallen nodig en is het mest probleem en de weiden gang zo opgelost. Kijk naar Noorwegen daar heeft de overheid het beter begrepen. goede melkprijs en een geod inkomen voor de boeren die daarvoor ook het landschap in een soort van verplichting onderhouden.


  • vink

    sweet dreams

Of registreer je om te kunnen reageren.