Wat vind jij ervan?

Wil melkveehouder meer van verkochte stierkalveren weten?

16

LTO melkveehouderij, LTO Vleeskalverhouderij en de zuivel werken aan een plan van aanpak voor lichte nuchtere kalveren. Een van de ideeën is het verstrekken van informatie over de afgeleverde stierkalveren. Maar zit je als melkveehouder daar op te wachten en verander je je verzorging van de stierkalveren op basis daarvan om te zorgen dat jouw kalveren niet tijdens de mestperiode uitvallen?
Zou een bonus voor elk kalf dat niet uitgevallen is een stimulans zijn om een stiertje gezond te leveren?

Laatste reacties

 • Thijs Arendsen

  Ik heb als melkveehouder meer belang bij een fatsoenlijke kalverenprijs dan aan een bonus achteraf. Als hier een kalf weggaat heeft hij al meer dan € 100 gekost, Ki € 25, rota/corona enting moederkoe € 10, 100 kg koemelk a € 0.40 15 kg stro en paar uur werk.

 • marjanschaftenaar

  Kalf brengt ook meer op dan zijn eigen waarde, zonder kalf geen melk..


  Wat ik niet snap is waarom niet met gesext sperma werken op de koeien waarvan je de nakomelingen wilt houden. De rest met goedkoper sperma of desnoods een eigen stier. De nuka's zullen in de toekomst niet veel duurder worden gok ik. De melkveehouderij groeit flink maar de kalversector laat dit (nog) niet zien. Dus vraag en aanbod komen scheef te liggen.

 • Martin Oldenhof

  Ik ben het volledig met Thijs Arendsen eens dat de prijs benedenmaats is. Maar als de Nederlandse melkveesector nou IBR en BVD vrij word kunnen kalveren uit het buitenland geweerd worden. Doordat de import van kalveren uit diverse EU-landen (niet BVD en IBR vrijd) dan stopt moeten de Nederlandse kalveren meer opbrengen dan nu.

 • Thijs Arendsen

  Beste Marjan,


  Ook de kalveren van een eigen stier moeten netjes verzorgt worden dus aan die kosten kunnen we niet tornen. Daarnaast brengt het werken met een eigen stier risico's met zich mee, en dit dier eet ook elke dag. En moet je denken aan onderhoudskosten van € 4,- per dag laat hij dan 60 koeien op jaarbasis drachtig maken dan spreken we toch nog over kosten van € 24,33 per kalf, dus maakt het prijsverschil met de Ki nauwelijks wat uit. en Wat bedoel je met goedkoper sperma onder de € 25 euro krijg je weinig drachtig uitgaande van nederlands gemiddelde van bijna 2 inseminaties per drachtigheid.


  De kalverensector in NL is groot genoeg om deze kalveren netjes groot te laten worden, er worden nu nog kalveren geimporteerd. Ik ben het met Martin eens dat het vrij worden van BVD en IBR in NL een goede stap kan zijn, hierdoor daalt ook zeker de uitval bij de kalverenhouders. En kunnen we de grenzen sluiten voor niet vrije landen wat de kalverenprijs ten goede komt.

 • marjanschaftenaar

  Thijs, Ik snap wat je bedoelt maar als melkveehouder verdien je als het goed is je geld met melken. Dat de post omzet en aanwas een flinke duit in het zakje kan doen dat weet ik. (de discussie komt nu wel mooi op gang)

  Over BVD en IBR volgens mij is een groot deel van de Nederlandse melkveehouders nog steeds niet overtuigt van een BVD en IBR vrije status. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Verder worden er niet veel kalveren meer uit het oostblok gehaald, Duitsland en België zijn de laatste tijd populairder. En voor hoe ver ik op de hoogte ben zijn zij verder dan Nederland met de statussen.

 • NoordHollander

  vooral de theorie om alleen van bepaalde koeien vaarskalveren te willen hebben is een bewijs dat je niets van fokkerij begrijpt als er alleen van de besten maar besten kwamen waren er al lang geen slechte dieren meer immers..............

 • marjanschaftenaar

  Noord Hollander, als jij uit een lijn alleen maar koeien hebt met beenproblemen neem ik aan dat jij daar niet verder mee wil fokken.

 • mldijkstra

  Tja hoor, straks nog een nieuwe stichting die weer ergens op toeziet, ongetwijfeld met Henny S of Jan van D in het bestuur. En dan achteraf een rijksdaalder boven op een verwaarloosbare prijs beuren, omdat de NUKA's in Bulgarije of Litouwen nu eenmaal goedkoper zijn. En gaat het mis met dierziektes (IBR, BVD, MKZ, etc. etc.) dan mogen melkveehouders het gelag betalen door verlies van afzetmarkten en het aanvullen van dierziektefondsen. Of gaan ze er ook op toezien of iedere Bulgaarse boer wel voldoende biest aan zijn kalfjes verstrekt?


  Ik zeg eerst stoppen met die gevaarlijke import want dat is Russische roulette en bovendien zadelen die importkalveren ons nog op met veel extra mest terwijl de meeste kalverhouders nagenoeg grondloos zijn. En daarna maar eens om de tafel.

 • B den Besten

  In plaats van je tijd te besteden hier op boerderijconnect. Zelf je stierkalveren afmesten tot rosekalf. Het kan uit, ik weet het zeker, ik doe het al jaren.


  Ik ga nu snel weer verder mijn stierkalveren voeren.

 • mldijkstra

  @B den Besten, wil je dan beweren dat ik dan minder risico loop door importkalveren of begrijp je mijn stelling niet?

 • vermeulen05

  Stop a.u.b. met negatief te doen over de kalverhouderij we hebben ze nodig om onze kalveren af te zetten. Tevens verwerken ze melkgrondstoffen in de poeder wat ook weer ten goede komt aan onze melkprijs. De nuka import stopt vanzelf als wij voldoende kalveren aanleveren van een goede kwaliteit.De melkveehouder en kalverhouder hebben elkaar nodig besef dat.Wat denk je van ons imago als er geen kalverhouderij was ? afgelopen week ook een tweeling geleverd die samen 20 euro opbrengen terwijl we ook een rose-tak langs ons melkvee hebben, maar wij zetten alleen zware kalveren in de stal ook niet voor niets. Verbeter de wereld en begin bij jezelf en heb waardering voor andermans ondernemerschap. • Anne-Marie van der Linde

  @ Thijs, dat de huidige kalverprijs (te) laag is ben ik helemaal mee eens. Wat zeker niet moet kunnen is dat veehouders een zwakker of zelfs ziek kalf toch mee geven aan de handelaar. En ja, dan moeten alle handelaren die kalveren ook laten liggen.


  In de handel geldt nog altijd betaler bepaald. De afnameregels die nu aangescherpt zijn golden al langer, maar er worden nu boetes aan opgelegd.


  Ik ga er vanuit dat je bij de grote groep veehouders hoort die wel goede, gezonde kalveren verkoopt. Misschien moet de melkveehouderij eens gezamelijk een vuist maken naar die kleine groep die het voor de rest nu verpest? • Anne-Marie van der Linde

  @Martin Oldenhof: het weren van niet IBR-vrije dieren is dus sinds deze week waarheid in België. Onze zuiderburen willen geen fokvee of nuka's meer zonder IBR-vrije verklaring.


  @mldijkstra: de kalverhouderij kent het mestprobleem niet zoals de melkveehouderij omdat ze al sinds jaar en dag hun verwerking en afzet geregeld hebben in een gezamelijke mestverwerkingsinstallatie.

 • mldijkstra

  @anne-marie, wat een onzin, geen mestprobleem omdat er mest verwerkt wordt? Zeker onder een steen gelegen.

 • mldijkstra

  @vermeulen05: Ik ben niet tegen kalvermesters, maar het risico dat import mee brengt is veel te groot. En dat risico ligt vnl. bij melkveehouders, denk aan 2001. Risico lopen op andermans kosten dus, of durf je met je hand op je hart te beweren dat de veterinaire situatie in de vele exportlanden te vergelijken is met de situatie hier?

 • joohoo

  Nog meer koeien betekent nog meer kalveren met als gevolg een lage prijs. Dit lijkt een aanwijzing dat niet alleen het kalf maar ook de koe een wegwerpprodukt is geworden. Het zou mij niet verbazen als binnen kort de prijzen voor de koeien zo laag zijn dat de P koe naar rendac gaat . Al was het maar om de markt te ontlasten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.