Wat vind jij ervan?

Is de platenkoeler zo rendabel als door de verkopers wordt geschetst?

8


Een platenkoeler bespaart stroom, en dus geld. Maar zitten er ook nadelen aan een platenkoeler. Kan deze altijd uit? Wat zijn jullie ervaringen of ideeën?

Laatste reacties

 • Liza Bruggeling
  Redactie

  Hoi Jeanette,


  Deze reactie ontvingen we via het doorzetten van jouw bericht op onze Facebook-pagina:


  "Je wint warmte. de kans op verhoging van zuurtegraad is aanwezig omdat de melk mechnisch meer belast wordt en het kan een bron zijn van kiemen omdat ze moeilijk schoon te spoelen zijn met de automatische reiniging. Maak je ze open om met de hand te reinigen, dan is het nog maar de vraag of ze weer dicht te krijgen zijn. Dus ja, voordelig op termijn, maar met grote risico's. Op heel veel boerderijen zijn ze afgekoppeld."

 • teikelen

  Hoi Jeanette,


  bij ons al 13 jaar zonder problemen in gebruik, wel altijd zorgen dat er tijdens het reinigen een buisfilter in de melkinstallatie zit. En zorgen voor een ruime water aanvoer zodat de melk onder de 20 graden in de tank komt. Het water wat dan uit de platenkoeler komt in een bak bij de koeien laten lopen , hebben ze graag zeker nu het wat frisser wordt. Denk dat door de platenkoeler de melkkoeling toch zeker een half uur tot 45 min per keer korter loopt .

 • Liza Bruggeling
  Redactie

  Ook deze kwam binnen via Facebook:


  "Als alles maar op elkaar afgestemd is, is er niks aan het handje. Capaciteit melkpomp, diameter van de persleiding, spoelprogramma en voldoende heet water. Als ik er al eens eentje los moet halen is het omdat de waterkant vol met mangaan zit van de eigen-water installatie."

 • j.verstraten1

  ik werk zelf al een jaar of 10 met een buizenkoeler. Die heeft misschien niet de capaciteit van de nieuwste platenkoelers- de temperatuur komt met ongeveer 18 graden de tank in- maar ook geen last van alle eerdergenoemde nadelen.

 • jeanetteberg

  Bedankt voor de reacties!

 • nmaaaa

  35jr ervaring met inmiddels tweede platen koeler ( melkstal renovatie 10jr terug koeler vervangen)


  Melk gaat <15º tank in,


  Koelmachine capaciteit op aangepast, als ik hem vergeet aan te zetten.


  Koelt hij uur langer.


  Advies, eerst voorkoeler, daarna pas denken of zonnepanelen (fiscaal) interessant zijn.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste JeanetteBerg:


  Onduidelijk is wat/hoe je het voorgerekend is, maar is rekening gehouden met de enkele liters melkverlies door de melk die in de koeler achterblijft na ieder melkbeurt?


  Daarnaast, leidingwater als koelmiddel is ook niet bepaald gratis met ruim 1 euro per kubieke meter. Daar koop je ook vele Kwh electriciteit voor. (Ook water uit eigen bron kost enkel tientallen centen!). Het benutten van het (warme) koelwater vraagt ook creativiteit en is niet zonder risico (algen-/bacteriegroei).


  Vanzelfsprekend zal het extra apparaat meer/heter reinigingswater (+ reinigingsmiddel) vragen.


  P.S.: Ik heb/hoef geen voorkoeler.

 • Zuperboer

  Voorkoelwater kun je prima uit eigen bron halen en daarna opslaan als voorraad voor je eigen bronwaterinstallatie. Dan is hij ook op te nemen in het rondpompsysteem en heb je voorverwarmd drinkwater. Let wel op het verschil tussen gangbare platenkoelers en de industrieplatenkoeler die GEA aanbiedt. De laatste is duurder maar heeft een veel langere levensduur en goede gebruikseigenschappen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.