Wat vind jij ervan?

Mestverwerking of extra grond?

2


Melkveebedrijven die na de afschaffing van het melkquotum willen uitbreiden, moeten zorgen voor afzetmogelijkheden voor de extra mest die wordt geproduceerd. Dat kan door de aanschaf van extra grond, of door volledige mestverwerking. Uit LEI-onderzoek blijkt dat uitbesteden van de mestverwerking aan de varkenshouderij de goedkoopste optie is.Kiest u ook voor deze optie of gaat u voor zekerheid en koopt u grond? Is het lastig om afspraken te maken over de mestverwerking? (Bijvoorbeeld omdat mestverwerking langzaam op gang komt vanwege vergunningproblemen.)

Laatste reacties

 • poldes

  De LEI methode kiezen wij.


  Mestverwerken is niet realistisch,te duur en tegen beter weten in.

 • j.verstraten1

  grond verwerven wil ik altijd. Gezien de prijzen heb je 3 dingen zeker: afzet mest, bron van voer en molensteen voor je rendement. Die laatste zal fors impact gaan krijgen als veehouders nóg meer gedreven raken om grond te verwerven.


  Daarbij wordt met het verschuiven van eigenaarschap van grond de mestplaatsingsruimte niet groter. Je hoeft alleen geen mestbon meer op te sturen.


  Wij kiezen dus voor mestverwerking voor de korte termijn, en hopen op extra mogelijkheden voor grond verwerving op de lange termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.