Wat vind jij ervan?

Zonnepanelen rendabel?

19


Zijn zonnepanelen voor boeren een geschikte energiebron en een rendabel investering?

Laatste reacties

 • frank.donkers

  Dat hangt af van de processen die worden uitgevoerd en de totale energiebehoefte die daaruit voortvloeit. Ik verwacht op termijn van 1 a 3 jaar dat de investering echt 'loont' zonder subsidies. Indien er nu gebruik kan worden gemaakt van een EIA en een MIA dan kan het al wel rendabel zijn.

 • jurjenwiersma

  heb wel eens ge hoort dat er gemise troep in die cellen zit waar ze op dit moment niet weten wat ze er me moeten als de zone panelen kapot zijn of ver vangen moeten worden

 • Trilandis

  De zonnepanelen kunnen in een kringloop weer teruggebouwd worden! Er zijn al bedrijven die dit doen

 • Aad Baars

  Er zijn vormen van Free Energy in ontwikkeling waardoor mensen die nu in zonnecollectoren investeerd gewoon geld weggooit . In frankrijk gaat dadelijk een centrale draaien ( http://www.iter.org/ 0 waardoor de ogen van de wereldburgers open gaan en de energiemarkt instort. Zelf energy uit water (gas) winnen is ook nog een optie

 • gerrit coppens
  Panellid

  Als men de techniek van kernfusie onder de knie krijgt dan geeft dat ook vele mogelijkheden

 • herwaarden

  Heer Baars, bedoelt u watergas ? let us work together please.
  Heer Coppens, bedoelt u koude kernfusie ipv. de nu gekozen warme kernsplitsing met alle narigheid
  van dien, we zijn er mee bezig, I keep you informed.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ja, dat werkt dacht ik met H2 in plaats van met radioactief materiaal

 • Aad Baars

  We hoeven niet bang te zijn voor de centrale die ze i Frankrijk aan het bouwen zijn http://www.iter.org/ de reactor wordt 100.000 den graden warm en verbrand alle radioactieve afval die in het verleden opgeslagen is en enorm kleine hoeveelheden ( tictac formaat) . Er is is geen risico op besmetting indien het een x fout gaat maar er zal wel een heel groot gat in de grond zitten . Daarop staat de reactor straks in een enorm sterke bunker die ook nog eens aardbeving /terrorisme bestendig is. Cold fusion is in feite het verbranden van nikkel in een kleine verbrandingskamer maar dan is straks geen nikkel meer te vinden op deze planeet ( zijn ze al nikkel aan het zoeken op Mars ? :-)) Herwaarden, Ik wil best wel een keer een bakje koffie drinken en kijken of we samen kunnen werken. Een prettige dag , Aad

 • herwaarden

  Aad, wanneer past een bakje koffie in Hardinxveld ?
  Bel even om af te stemmen, 0653-167340
  Of vice versa, ik hoor graag, afz. Bert.

 • Martijn Knuivers
  Redactie

  Groene energie is de toekomst. Echter, nu is het nog veel duurder dan fossiele energie. Jammer is dat de huidige 'groene' energie zoals windmolens en zonnepanelen juist méér in plaats van minder uitstoot van broeistofgassen geeft. Dat komt door de achtervangfunctie. De energiebehoefte is vrij constant, echter de productie van groene energie niet. Bij harde wind produceren windmolens veel stroom, bij windstil weer niks. Wanneer windmolens stilvallen, moet snel een gas- of kolencentrale opschakelen. Het blijkt dat de capaciteit van gas- en kolencentrales door dat schakelen groter moet zijn, dan als er geen windmolens, elektricititeit uit biogas en zonnepanelen op eht energienetwerk zouden zijn aangesloten. De centrales zouden dan constanter kunnen werker, met lagere capaciteit en bijbehorende luchtvervuiling.
  in de toekomst, met nieuwe technieken, zal groene energie minder luchtvervuiling geven. Het paradoxale is dat het momenteel nog voor meer luchtvervuiling zorgt. Het kabinet subsidieert met zonnepanelen dus milieuvervuiling.

 • Romeijn

  Een beetje krom geredeneerd Martijn. Windenergie kan je zien als een intermediare energiebron tot de zonne-energieproductie is geoptimaliseerd. Bovendien levert wind energie op die momenten dat de afkoeling van gebouwen het grootst is: dus in combinatie met verwarming is de timing helemaal niet zo slecht. Conventionele centrales die standby staan leveren geen CO2. Het elektriciteitsnet heeft sowieso een transportverlies van meer dan 10 %. Bij de kosten van conventionele energiecentrales zijn de extra subsidies en andere maatschappelijke kosten gewoonlijk niet meegerekend, maar die betaal je wel via je belasting. Nog maar niet te spreken over de maatschappelijke kosten en CO2-productie bij het verantwoord slopen van versleten (kern)centrales.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het verhaal van Martijn wordt min of meer ook gepredikt door de topmannen van RWE etc. Van een paar panelen of een windmolentje hebben zij geen last. Collectief zijn de panelen en molens een serieuze concurrent aan het worden. Hierdoor komen de traditionele centrales met overcapaciteit dat hen geld (bonus) kost.
  En wat energieprijs betreft; wind waait gratis, ook bij nacht als de zon, die ook gratis is, niet schijnt. Wind en Zon kunnen elkaar perfect aanvullen. Zeker in de toekomst als er nog efficiëntere opslag is is er minder achtervang nodig. Kolen en gas daarentegen kosten veel geld, niet enkel de winningskosten. Feitelijk zou men aan die steenkool in ongewonnen staat een waarde toe moeten kennen. Wij maken in een paar eeuwen op waar de natuur in miljoenen jaren aan gewerkt heeft, gewoon omdat we denken dat we het gratis mogen graaien

 • Aad Baars

  Volgend jaar zullen naast de HHO technologie ook verschillende magneetmotoren op de markt die in de meterkast 24/7 free energy opwekken Naast Cold fusion en de Plasmareactor ITER in Frankrijk kan straks iedereen kiezen voor het zelf produceren van energy en gewoon zonder een gas en stroom aansluiting kunnen .( Ik heb tevens een composterende WC en vang hemelwater op waardoor ik geen rioolrechten betaal en chloridewater hoef te kopen .) Koop gerust een windmolen of zonnecollectoren maar verwacht niet dat je de investering ooit terug zal verdienen.

 • Adviesbureau Harkink

  Hoi Aad, fijn dat je het zegt, als je voldoende LTV gebruikt en een "zwembad" hebt waar je de zomerwarmte opslaat, kun je huis met rond de 20 graden verwarmen, tenslotte ben je zelf ook een kachel, jij produceert toch ook warmte. Nu zijn er al systemen die een COP hebben tussen de 8 en 10, daar wordt gebruik gemaakt van 40 graden werk temperatuur.

 • Adviesbureau Harkink

  Hallo Gerrit, als je de juiste accu's hebt, kan je rond 15 jaar zonder aansluiting en verder moet je dan wel na denken over hoeveel stroom je nodig hebt.

 • tuffel

  het zou mooi zijn als men gebruik zou maken van de waterenergie dat haast overal uit de grond kan worden gehaald

 • Aad Baars

  Je hebt een mooie Website Herman ! Zijn die Heat pipes goed of kan ik beter voor een collectorplaat gaan . Pas zag ik dat mijn buurman met dekens de buizen op zijn dak aan het afdekken was tegen de extreme zon ( En geen zuchtje wind ) op dat moment . Kunnen de buizen in zo''n situatie springen ? Ik weet dat een plaat leegloopt bij te hoge of te lagen temperaturen.

 • Adviesbureau Harkink

  Bedankt, het afdekken is niet noodzakelijk, als je de warmte afbrand of nog een boiler plaatsen, mail me maar, dan kan ik het probleem oplossen.

 • Adviesbureau Harkink

  Wat waterenergie, toch geen boring van 2 a 3 km.?!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.