Wat vind jij ervan?

Nb-vergunningen in een zwart gat

4


Veehouderijbedrijven die een Natuurbeschermingswetvergunning nodig hebben, omdat ze in de buurt zitten van een voor stikstof gevoelig Natura-2000-gebied, zitten vaak klem. Afgegeven vergunningen worden bijna stelselmatig aangevochten door milieugroeperingen. Zij vinden dat de provincies de zaken niet goed voor elkaar hebben. Het lijkt alsof de vergunningverlening in een zwart gat belandt. Het wachten is op de Programmatische Aanpak Stikstof. Maar lost de PAS de problemen wel op?Laatste reacties

 • fvdtempel

  Ik denk het niet. Via de PAS zullen best NB vergunningen worden verleend, in het begin. Daarna wordt de kritische depositiewaarde van de natuurgebieden weer snel bereikt en gaat de boel weer op slot. Logisch. Het is echter de vraag door wie de tijdelijk beschikbare ruimte wordt benut.


  De vele veehouders die enkele jaren geleden al hebben gebouwd zonder NB vergunning zullen wellicht afwachtend zijn. Een NB vergunning aanvragen kost geld en is een gedoe, en ze draaien immers al? Wat ze vaak niet beseffen is dat er gehandhaaft kan worden in de toekomst. Of het gaat GLB subsidie kosten.


  Veehouders die nieuw willen bouwen worden gedwongen een NB vergunning aan te vragen, anders wordt immers de bouwvergunning niet verstrekt.


  Mijn voorspelling luidt dus:


  - er worden via de PAS wel degelijk meerdere nieuwe stallen vergund en gebouwd.


  - binnen een jaar is er weer gedoe over de interim-uitbreiders en is er geen ruimte meer voor NB vergunningen voor reeds gebouwde stallen


  Fred van den Tempel (Tempel-advies). • koestal

  natuur is in Nederland zo langzamerhand zaligmakend verklaard,vroeger was bijna alles natuur ,maar dat betekende ook armoede

 • Parel

  Natuur is belangrijk. Daar is geen twijfel over mogelijk.


  Dijksma zegt in 2014: Landbouw is ook natuur.


  Als we praten over flora en fauna, dan praten we over de natuur. Toch is het vreemd, dat we de mens daarbuiten plaatsen.


  De mens maakt van grondstoffen uit de bodem, van het land en uit de lucht een produkt, dat de mens kan gebruiken of verbruiken. In feite leidt dat tot concentratieverhoging van mineralen. Concentreer je dat maken van een product in een klein gebied dan is dat ineens een vervuiling met mineralen.


  Het is een getuigenis van ontkenning als je de luchtvervuiling in Nederland alleen maar de landbouw aanrekent.


  De concentratie van mensen in Nederland met al hun bezigheden is de oorzaak van alle vervuilingen in Nederland. • koestal

  alleen ver vanaf de natuur mogen nu nog stallen gebouwd worden,de rest zit op slot. Alleen natuur geldt tegenwoordig nog,economie is ondergeschikt geworden.hoezo nog werkloosheid ? lekker wandelen in de natuur met een uitkering !

Of registreer je om te kunnen reageren.