Wat vind jij ervan?

Eierprijzen

7


Weet iemand hoe de eierprijzen tot stand komen? Als je namelijk weet hoe de prijs gevormd wordt heb je er misschien ook vrede mee dat het marktbeeld in 4 weken tijd van een schreeuwend tekort naar een overschot, ik kan het in ieder geval niet begrijpen.

Laatste reacties

 • Alette

  De eierprijzen komen bij mijn weten gewoon tot stand door vraag en aanbod. Tussen 1% tekort en 1%overschot zit al een gigantisch prijsverschil. 4 weken geleden lagen de prijzen hoger door bijvoorbeeld de aanloop naar pasen, dan is de vraag naar eieren natuurlijk stukken hoger en gaat de prijs dus ook omhoog. In de ideale wereld voor de pluimvee is er standaard een tekort van 1%.
  Weet uit verhalen dat er vroeger ook pluimveehouderijen waren die de eieren een paar week laten staan en met regelmaat even omdraaiden. 'Lage prijs? Dan krijg je de eieren niet mee.' Hoe dat nu zit weet ik overigens niet.
  Hoe het allemaal zit met de prijzen in verschillende vormen van pluimveehouderij (uitloop, bio, batterij etc) weet ik niet.

 • dejongekoekoek

  Het zou inderdaad mooi zijn als alleen vraag en aanbod de prijs zou bepalen. Als bijvoorbeeld in Duitsland de Weser Ems, in België Kruishoutem en in Nederland Barneveld en de REP met 2 cent per stuk stijgen en de Amsterdam en NOP stijgen in de zelfde week met 0.35 cent per stuk, waar ligt dit dan aan? Heeft bijvoorbeeld de NOP een vaste formule of zit ie gewoon vast aan de Amsterdam en wie bepaalt die dan weer?

 • Gerd-Jan

  Het is een combinatie van gemaakte transacties en verwachtingen.

 • dejongekoekoek

  Gerd-Jan, hoe komt het verschil dan tot stand? Hoe kan het dat er verschil zit in de tendens van de prijzen, ik snap wel dat alle noteringen niet hetzelfde zijn.

 • Gerd-Jan

  Er zijn transacties gedaan. Alle transacties worden verzameld en de mensen die de NOP bepalen gaan met elkaar om tafel zitten en kijken wat de verwachtingen zijn. Dat wordt met elkaar overlegt wat de verwachtingen zijn. En daar komt dus de prijs uit voort. Het komt er dus op neer de NOP voortkomt uit gemaakte transacties en verwachtingen.

 • dejongekoekoek

  Gerd-Jan, de transacties die worden gedaan waar worden die dan op gebaseerd?
  Als in één week de markt in Barneveld, een redelijke graadmeter lijkt me qua vraag en aanbod, de REP eierbank, de Weser Ems en Parijs met 2 cent per stuk stijgen en de Amsterdam en de NOP, die àltijd hetzelfde stijgen of dalen, stijgen in die week met 0.35 cent per stuk. Dan zou je toch kunnen zeggen dat de verwachtingen zijn dat de eieren 2 cent duurder worden? Als de Nop dan stijgt met 0.35, betekent dit dan de transacties van die week met 1.65 cent per stuk gezakt zijn? Als je wilt ga eens naaar de site van de Boerderij en bekijk verschillende prijsgrafieken tussen NOP en Amsterdam(altijd hetzelfde verschil) Barneveld/NOP en REP/NOP, dan kan dat niet anders dan tot vragen leiden.

 • dejongekoekoek

  Vandaag zakt de markt in Barneveld voor kleine eieren met ca 0.2 cent per stuk en de dikkere eieren zakken met 0.05 cent per stuk, de Amsterdam-notering laat een omgekeerd beeld zien, evenals de REP, de tendens is dus verschillend. De NOP notering volgt vanavond/morgenvroeg de Amsterdam. Nu snap ik het nog niet, wie o wie laat z'n licht hier eens over schijnen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.