Wat vind jij ervan?

Teveel mais voor de kuil?

3


Ik hoor her en der dat de mais niet in de kuil past door recordopbrengsten per hectare. Toch spreekt de oogstvoorspelling van het CBS van een opbrengst van 44,3 ha wat net iets minder is als vorig jaar (44,7)

Deze berichten spreken elkaar dus tegen, wat is jullie ervaring met het aantal tonnages dat van het land afkomt?

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Door de natte periode in het voorjaar en de nattere augustus viel mij de opbrengst per ha ook iets tegen. Ook denk ik dat de gevolgen van mindere bemesting de komende jaren steeds mer zichtbaar word in de voederwaarde. Het volume zal dan moeten toenemen.

 • frankrooi

  Dit jaar heb ik voor het eerst alle mais gewogen met een mobiele weegbrug tbv de kringloopwijzer. Er wordt vaak geroepen dat er drie wagens van een hectare komen en in de verbeelding zijn die wagens dan altijd 50 m3 per suk :-). Wegen is weten en geeft werkelijk inzicht in hectare opbrengsten. Er was een variatie van 38.713 kg per hectare tot 64.130 kg per hectare dit over 22.50 hectare gehakseld .Het perceel met de hoogste opbrengst had het hoogste P-al getal, k-getal en de meeste organische stof. Het perceel met de laagste opbrengst had ik op het oog niet ingeschat daarvoor. Dus enkel wegen geeft inzicht, en het bemestingsplan voor volgend seizoen wordt hier op aangepast.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Je weet pas achteraf of het een goed groeijaar is voor mais. Je kan er derhalve voor kiezen om percelen die wat verder van huis liggen in te zaaien met een dubbeldoel ras. Heb je de mais zelf nodig dan kuil je de mais in. Is het een groeizaam jaar dan kun je de verweg percelen op stam verkopen of laten dorsen

Of registreer je om te kunnen reageren.