Wat vind jij ervan?

Klauwen baden of sproeien?

5


Bij goede klauwverzorging hoort ook een regelmatig klauwbad. Daar is de afgelopen jaren veel in ontwikkeld, met goede blijvers maar waarschijnlijk zijn er ook methodes geflopt. Waar maakt u gebruik van? Het traditionele kunststof doorloopbad, het Vink klauwbad, een sproeikop op de vloer?
Laat het ons weten en ook waarom u voor dat systeem gekozen heeft en wat de ervaringen ermee zijn.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Wij behandelen de koeien eens per maand in de melkstal. Direct na het melken de klauwen schoonspuiten en dan met een rugspuitje de klauwen besproeien met fomaliene oplossing. Het grote voordeel is dat je er goed bij kunt staan. Nadeel is de lucht die blijft hangen.

 • Dairy Solutions
  Bedrijf

  Het is van belang om te begrijpen wat het belang is van 'klauwen baden of sproeien'.


  De ziekte van Mortellaro wordt veroorzaakt door een aantal anaerobe bacteriën, die leven/vermeerderen dus als zuurstof afwezig is. Het vuillaagje zoals dat op koeienklauwen meetal aanwezig is (met met strooisel) sluit het oppervlak af van lucht en dus kunnen hieronder de bacteriën hun gang gaan. Het wegspoelen van dit vuillaagje zorgt eroor dat er zuurstof beschikbaar is waardoor de bewuste bacteriën geen/weinig kans meer hebben. Daarnaast is een eventueel gebruikt desinfectiemiddel veel effectiever op een schone klauw.


  Dit schoonspoelen van de klauwen moet met enige fysieke kracht gebeuren. Handmatig in de melkstal kan natuurlijk. Beter is het om dit dagelijks met een geautomatiseerd systeem te doen. Het JetWash sysyteem van Dairy Solutions is hiervan een effectief en betaalbaar voorbeeld.

 • RademakerAgro

  Met name bij gebruik van een melkrobot heeft bereik je prima resultaten met de Vink klauwensproeimat. Zie voor informatie en prijzen: http://www.landbouwwinkel.nl/webshop/klauwen-sproeimat-100-x-50-cm.html • RijkersFarm

  Ik gebruik al vele jaren geen klauw mat of bad of welke behandeling met formaline of zoiets. Het enige dat ik doe is in de melkstal als ik twijfel of er Mortelaro aanwezig is de achterkant van het "mortelaro gedeelte" van de klauw met CTC spray ruim insprayen. De veepedicure is erg te spreken over de klauwkwaliteit en de evt. aanwezige mortelaro. We hebben ook geen mestschuif of zoiets...!

 • onderwater

  ik heb er gelezen dat een boer de koeien door een minaralenmix laat lopen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.