Wat vind jij ervan?

Is de aardappeltemperatuur in de schuur snel genoeg omlaag te krijgen?

1


De bewaaraardappelen komen warm de schuur is en de wondheling gaat snel. Maar wat zijn de ervaringen hier in Nederland met het koelen van de partij. op de aardappeldemodag werd verteld dat de beste manier om bewaarverliezen te beperken binnen de perken de houden is zo gauw mogelijk naar de eind temperatuur. Ook de kiemrust blijft dan langer bewaard.Franse fritesaardappeltelerswachten eventueel mer rooien als het te warm is, daar is de temperatuur een item. De stoppen daar weleens bij een te hoge buitentemperatuur, wat je hier ook wel bij peen ziet.

Is het nu toevallig ee samenloop vanomstandigheden (aardappelen vroeg en warme september) of zijn er argumenten om te investeren aanvullende mechanisache koeling?

Eén reactie

  • tholhuijsenl

    Bewaar expert Harry Goos van Tolsma Techniek reageert per e-mail op de vraag. dit is zijn reactie:


    Als aardappellen te warm en met wisselende temperaturen gedurende de dag binnen komen dan adviseer ik eerst twee nachten intern ventileren met uitlaaat of schuur deur open en dan bekijken wat is mijn temperatuur en dan met 2 graden veschil gaan inkoelen liefs 's nachts met 100% vochtigheid


    Harry Goos, Tolsma Techniek EmmeloordOf registreer je om te kunnen reageren.