Wat vind jij ervan?

Meer veilingen van pachtgrond in aantocht

1


De openbare inschrijving voor pachtgrond heeft donderdag 11 september fors hogere pachtprijzen opgeleverd dan op dit moment worden betaald door zittende pachters. Het hoogste bod was €2.751 per hectare voor een stuk grond van ruim 23 hectare in Bant (Fl.) voor een duur van zes jaar. De huidige gebruiker betaalt nu daarvoor €1.250 per hectare.

Op het nieuwsartikel hierover (http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/9/Hoge-biedingen-openbare-inschrijving-pachtgrond-1597010W/ ) wordt flink gereageerd. Zie hier (http://www.boerderij.nl/interactieve-kaart-inschrijving-pachtgrond ) een kaart met de percelen, inclusief huidige pachtprijzen en de hoogste biedingen.

De reacties komen vooral door boeren die het onbegrijpelijk vinden dat andere boeren zoveel geld bieden voor pachtgrond. Klaarblijkelijk houden de voorstanders van zo'n veiling zich mooi stil.

Op de 11 kavels zijn in totaal 63 biedingen uitgebracht. De totale opbrengst van 644.545 euro per jaar is bijna 70% hoger dan wat dezelfde kavels tot nu toe opbrachten (380.000 euro per jaar). De Nederlandse Staat vaart er wel bij.

De overheid gaat volgend jaar weer 350 hectare middels openbare inschrijving aanbieden. Ondanks kritiek uit de hoek van LTO Nederland, de Bond van Landpachters, gaat het Rijk hier dus mee door. Misschien is het even wennen voor huidige pachters dat zij ooit de grond kunnen kwijtraken na einde pachtovereenkomst.

Eén reactie

  • gerrit coppens
    Panellid

    De oudere generatie is opgegroeid met een overheid die een visie op langere termijn op tafel legde. Je wist wat je aan ze had. Tegenwoordig zitten politici voor het ene tv/moment waar ze menen te moeten scoren. Ze hebben verkiezingingen aan hun broek voor ze er erg in hebben. Dus als ze bij het kiezersvolk in de gunst kunnen komen door het pachtstelsel te verkrachten zullen ze dat zeker niet nalaten

Of registreer je om te kunnen reageren.