Wat vind jij ervan?

Jan Engwerda
Redactie

Deelname aan Veldleeuwerik verzacht vergroeningseisen

13


Als een akkerbouwer meedoet aan het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik gelden minder strenge eisen voor de vergroening. De minimale breedte van een akkerrand gaat van 3 naar 1 meter. De verplichting vervalt dat de beheerde akkerrand tenminste 30 procent van de totale vergroeningsoppervlakte moet uitmaken. Ook vervalt de eis dat minstens 50 procent van de akkerrand de hele winter blijft staan. Veldleeuwerik-telers mogen ook sojabonen telen als vergroeningsgewas.

Ik kan me voorstellen dat een akkerbouwer met deze versoepelde eisen veel gemakkelijker die beheerde akkerranden kan aanleggen, zodat hij uiteindelijk minder dan die 5 procent als EFA moet inrichten. Is dit een goede reden om deel te gaan nemen aan Veldleeuwerik?

Laatste reacties

 • voorw0621

  met geld is allees te koop|||

 • rotten

  Doen die veldleeuwerik boeren nu echt iets anders ? mooi praten anders doen ? Wel een sterke lobby dat moet gezegd worden.

 • Wim Claessens

  Gaan er straks voor de bijenhouders, biologische boeren en boeren met een windmolen ook andere eisen gelden? Zo daalt de waarde van veldleeuwerik wel heel erg. Zijn we straks allemaal veldleeuwerik, worden alle eisen weer verzwaard. Gebed zonder einde. Ik zou dat als Veldleeuwerik niet eens willen, een aparte behandeling.

 • fendtvario312

  Als veldleeuwerik boer zie ik geen voordeel. Gelijke behandeling is op zijn plaats.

  Iedereen doet zo moeilijk over die vergroening, snap dat dat eigenlijk niet. Is tarwe zo duur dat je daar dik geld aan kan verdienen als je dit braakt! Een paar centen voor het inzaaien van een vanggewas en je bent er. Of een zwaar of onrendabel stukje uit de productie nemen.

 • B.L. Tijdens

  Er is mijns inziens wel enigszins sprake van window dressing. De zaken waarmee Veldleeuwerik telers zich bezighouden staan bij mij ook altijd al hoog in het vaandel zonder lid te zijn. Kritisch zijn op bodem, bemesting, chemie en andere onderwerpen van duurzaamheid zijn wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met mijn vak als akkerbouwer. Dus hoewel ik de doelstellingen van Veldleeuwerik van harte toejuich moet het geen 'papieren monster' worden en zou er geen uitzonderingspositie op van toepassing moeten zijn.

 • trijnie

  Het zou prachtig zijn als de leeuwerik weer terug komt. Ik mis de weidevogels heel erg.

 • schoenmakers1

  wat let je trijnie, koop een stuk grasland en zorg dat er net zoveel vogels op komen als je wilt, als ze maar niet bij mij komen, een grote ellende

 • trijnie

  schoenmakers, wat is er nu voor ellende aan vogels? Ze zingen mooi, ze vreten insecten.


  Wij hadden hier net nog 2 buizerden en 5 torenvalken boven onze bedoening, die kunnen mooi muizen, mollen en ratten voor hun rekening nemen.En de zwaluwen, hoeveel dazen, muggen en plaagvliegen halen ze nit voor ons weg. Vogels daar heb je op een enkel poelje na alleen maar plezie van.

 • schoenmakers1

  ze schijten de boel onder,


  brengen ziektes over,


  brengen veel geluidsoverlast.


  Maar nogmaals, wat let je om zelf een weiland te kopen en het in te richten naar jou inzichten dat er vogels kunnen komen.


  Maar wat er in nederland gebeurd is, dat veel te veel mensen die zelf er geen enkel risico mee lopen zomaar van alles bij andere leuk moeten menen te vinden en dan dat dit ook nog graag als een verplichting gaan zien

 • Zandboertje

  Als niet Veldleeuwerikdeelnemer maar wel met dezelfde werkmethodiek aan het werk zijnde, vind ik dat de overheid me een oor aannaait. Een slecht meewerkende veldleeuwerikdeelnemer hoeft minder te doen dan een niet lid met perfecte resultaten voor bodem, omgeving etc. Lijkt me krom. Georganiseerd met je omgeving bezig zijn hoeft zeker niet beter beloond te worden dan een individu die dezelfde doelen nastreeft en behaald.

 • Zandhaasjes

  Vraag me af of Veldleeuwerik uberhaupt wel wat doet. Alle initiatieven die duurzaam zijn en toch al gebeuren wordt ineens een label opgeplakt. Maar wel goed om als sector zo te communiceren. Hoewel het wel al weer een aardige kerstboom wordt die van boven steeds zwaarder wordt...... Dus....

 • trijnie

  schoenmakers1 , je moet niet overal zo negatief over zijn, dat geeft geen vreugde in het leven. Geniet toch van de vogels, de bloemen een goede maaltijd vriendelijke mensen om je heen. We zijn zo rijk, je moet het alleen willen zien en beleven.Dankbaar zijn, daarnword je gelukkig van.

 • voorw0621

  TRIJNIE het is niet negatief als er gezonden kretiek is.


  en rijk zijn we helen maal niet,nederlland is rijk aan schulden.


  maar arme mensen genieten ook van vogels,de bloemen ,lekkereten,en EERLIJKE


  mensen die op het eerste gezicht niet zo vriedelijk lijken maar het wel zijn.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.