Wat vind jij ervan?

Liza Bruggeling
Redactie

Maakt de grootte van een bedrijf uit wat aanpak van uiergezondheid betreft?

7


- WINACTIE-

Discussieer mee op Connect! Onder de beste reacties wordt drie keer het Engelstalige boek Udder health - Large herd verloot. Dit boek wordt beschikbaar gesteld door Roodbont Publishers.

Laatste reacties

 • joannes

  Natuurlijk maakt grootte van een bedrijf uit wat aanpak van uiergezondheid betreft! Het maakt een groot verschil, in ontwikkeling, detectie, behandeling en genezing. Daarbij zal het zijn resultaat-sporen krijgen in selectie en individuele productie! Met de grootte van het bedrijf worden beheers en management technieken relatief goedkoper per koe en eenvoudiger inzetbaar omdat de frequentie toeneemt en het specialisme van detectie, management en behandeling kan groeien. Zet dat tegenover de beperkte middelen van het kleinbedrijf welke vaak compleet afhankelijk is van de boer zijn alertheid, detectie vaardigheden en vakmanschap en grootte geeft je een flinke voorsprong. Het enige argument vóór een kleinbedrijf zouden de precondities kunnen zijn. De condities waarin uierproblemen zich ontwikkelen zijn bij een kleinbedrijf beter beheersbaar wanneer je weet waarop te letten. Kortom: bij gelijke precondities is een groot bedrijf ruim in het voordeel t.o.v. een kleinbedrijf!

 • marjanschaftenaar

  Ik denk dat het ondernemer gebonden is, de één let er gewoon scherper op dan de ander. Ik denk gezien de ontwikkelingen in de sector er nog weinig echt kleine melkveebedrijven zijn. Groeien en groot is tegenwoordig helemaal niet meer iets voor de bovengemiddelde ondernemers. Hierdoor kunnen ook melkveehouders die niet scherp letten op de uiergezondheid een groter bedrijf hebben.

 • Martin Oldenhof

  Het ligt er aan wie op een bedrijf die oppakt. Is er op een groot bedrijf een medewerker verantwoordelijk voor het melken of doet de ondernemer het zelf. En word er gewerkt met een vast protocol m.b.t. uiergezondheid of word bekeken per dier welke behandelingsmethode nodig is. En bij wisselende melkers hoe worden dit soort dingen aan elkaar door gegeven? Een protocol / behandelplan is er bij ieder bedrijf (groot of klein) wel. Alleen hoe groter het bedrijf qua stal des te makkelijker kan er een separatieruimte worden gecreeerd voor de zieke dieren en zal de aanpak dus anders zijn. Bij een kleiner bedrijf kun je het dier makkelijker weer vinden in de koppel alleen met een grotere kans op besmetting.


  Punt is het is altijd afhankelijk van degene die de uiergezondheid in de gaten houd.

 • ghvaneck1

  De bedrijfsgrote maakt naar mijn idee niet veel uit een zieke koe is een zieke en dat wil niemand, alleen bij een groter bedrijf is de kans op kruisbesmetting groter.


  Bij elk mastitus geval wordt toch beken van waarom heeft die koe mastitus gekregen en word de werkwijze (protocollen) opnieuw bekeken en indien nodig aangepast.


  Maar de boer is en blijft de spil in het gehele verhaal, als de aandacht verzwakt neemt het risco, op problemen, toe.


  Maar dit geld voor alles en niet alleen voor uiergezondheid. • Boerpiet100

  Op familiebedrijven zit men gemakkelijker op één lijn wat betreft communicate en management. Grotere bedrijven hebben te maken met personeel waarbij motivatie en opleiding een bepalende factor is voor de uiergezondheid. Echter zijn er op deze grotere bedrijven vaak wel meer mogelijkheden wat betreft het indelen van koeien in groepen. Voor beide situaties geldt dat het uiteindelijk de ondernemer is die aangeeft wat de mate van aandacht is aan de uiergezondheid op zijn/haar bedrijf. • Allemaal hartelijk bedankt voor jullie bijdragen! Roodbont Publishers maakt op deze pagina binnenkort de winnaars van het boek bekend.

 • Overbeeke

  Namens Roodbont Publishers wil ik jullie van harte bedanken voor het delen van jullie ideeën rondom de aanpak van uiergezondheid op grote bedrijven. Grotere bedrijven hebben vaak meerdere mensen in dienst. Iedereen is hierbij verantwoordelijk voor zijn eigen taken. Een gestandaardiseerde benadering voor uiergezondheid is daarom nog belangrijker op grote bedrijven.
  Omdat iedereen zeer uitvoerig heeft geantwoord hebben we besloten alle deelnemers het boek 'Udder Health - Large Herd' toe te sturen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.