Wat vind jij ervan?

Een Ureum van 10, zit hier een nadeel aan?

3


Men praat alleen maar over dat het ureum niet te hoog mag zijn. Met een ureum boven de 25 moet een koe teveel energie steken in het afvoeren van de overtollige eiwitten. Maar tot welke waarde mag het ureum zakken? De gevolgen van een laag ureum zijn niet bekend. Behalve bij een laag eiwit en een laag ureum, wat kan betekenen dat er te weinig eiwit in het voer zit. Hoe denkt u hierover?

Laatste reacties

 • HIMSTER

  Ik heb soms een ureum van 14 en toen gaven de koeien gem. 39kg melk met 4.29 en 3.65. Dus geen probleem, veel gezondere koeien bij een lage ureum.

 • Micro Nutritions BV

  Ureum is NPN=Non Protein Nitrogen en idd afvalstof waar een koe geen melk en ook geen eiwit van produceert

 • jstut

  Het ureum getal in de melk geeft een indicatie hoe goed het eiwit benut wordt, uit het voer dat koeien wordt aangeboden. Bij een hoog getal is er een slecht benutting of een overmaat in het aanbod van eiwit of een laag aanbod van energie vormen, begrijp je het nog?? Verder zijn er nog zeerveel factoren die invloed op dit getal kunnen hebben. Indien er te weinig eiwit wordt benut kost dit geld. Maar indien je te weinig eiwit voert kost dit ook geld. Je ziet wel er zijn veel factoren die het rendement kunnen beinvloeden. In de jaren 70 van de vorige eeuw was er een groot eiwit aanbod in de rantsoenen, geen super heffing en altijd te kort ruwvoer. Het type melkkoe wat toen in ons land gemolken werd reageerde zeer postief op een overschot aan eiwit in het rantsoen.+- 20 % bovenen de aangegeven eiwit voerdernormen gaf toen meer liters melk. Ook was het toen heel gewoon dat men geen mais voerde en 500 kg zuiver stikstof per ha strooide. Toen men eind vorige eeuw, het ureum getal in de melk ging onderzoeken werd er in die zomer op melkvee bedrijven die dag/ en nacht/weidengang toepaste wel getallen van ver boven de 50 gevonden zonder dat deze koeien er bij omvielen.Nu krijgen op veel graslandbedrijven het ouder jongvee vaak de mindere graskuilen voor geschoteld hier zit vaak een overmaat aan eiwit in zonder dat men daar iets tegen overzet, in de vorm van een gepast energie vorm of stro om dit overschot aan eiwit beter te benutten. In de mest van deze dieren vindt men dan ook veel hogere stikstof cijfers. Een rund kan dus veel eiwit of stikstof aan. Jammer voor de stikstofbenutting maar bijvoeren kost geld denken nog veel boeren.
  Voor meer rendement uit eigen voer,
  bel met Jaap Stut 0(031)12577167

Of registreer je om te kunnen reageren.