Wat vind jij ervan?

Social media een gevaar voor de sector?

12


Vorige week werd dit filmpje op Facebook geplaatst: https://www.youtube.com/watch?v=xzQLWKncQsQ De vrouw die dit heeft gefilmt wist niet dat de dieren beschikking hadden over water en dat de koeien binnen afzienbare tijd weer opgehaald zouden worden.

De reacties op Facebook liegen er niet om, mensen willen de koeien bevrijden en andere mensen die bekend zijn met de sector verdedigen de vervoerder. Dat het flink indruk heeft gemaakt op de vervoerder https://www.facebook.com/StensTransportBv?fref=ts blijkt wel uit het bericht dat zij plaatsen op hun pagina.

Ik ben bang dat dit soort filmpjes steeds vaker zullen verschijnen op internet en er voor kunnen zorgen dat bedrijven schade oplopen. Hoe denken jullie hier over? En hoe kan dit soort dingen voorkomen worden. Immers iedereen heeft tegenwoordig een mobiel met camera en de filmpjes staan zo op internet. Kwestie van burger informeren?

Laatste reacties

 • beeldman
  Panellid

  Open en eerlijk de discussie / de dialoog aan gaan. Als het mogelijk is leg dan in zo weinig mogelijk woorden en in begrijpelijke taal uit wat er (werkelijk) gebeurt. Schreeuwers, schelders en zeikers blijven er altijd, die hoef je niet proberen te overtuigen, maar er zijn legio lezers die wel een redelijk oordeel kunnen en willen vellen.

 • Martin Oldenhof

  Social media kan inderdaad een gevaar zijn voor de agrarische sector, maar het kan ook een uitkomst zijn.


  Het gevaar hebben we afgelopen week wel gezien; iemand die wat ziet, het filmt en het op fb plaatst, zonder zich er eerst in te verdiepen.


  De uitkomst is om openheid van je bedrijf te geven via de social media denk aan een Facebook en of Twitter account van je bedrijf. Hierop kun je beelden met beschrijving van je bedrijf plaatsen en dit zo delen aan je volgens / buitenwereld zonder dat er veel mensen op je bedrijf komen. Op die manier kun je de burger snel informeren hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat.

 • Ceas

  Plannen van Innovatie van de sector direct tonen aan het publiek..Dan heeft men ook geen trouble achteraf. En kan men vooraf toetsen of het de goedkeuring heeft van het publiek..
  Maar de agrosector is niet zo scheutig met info delen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Figuren die de landbouw in een kwaad daglicht willen stellen trekken niet enkel de verkeerde conclusie bij een geparkeerde veewagen, ze zijn ook niet te beroerd om dingen bewust in scene te zetten om de landbouw te pakken. Het is zaak dat we als landbouw niet in een hoek gaan zitten mokken maar ook gebruik maken van de kracht van de sociale media. Maak de mensen nieuwsgiering naar het hoe en waarom met berichten, al of niet met foto op twitter. Zet je bedrijf op Facebook en als je een gesloten systeem hebt, hang een webcam aan je account. Het eigen geluid van de ondernemer is nog altijd betrouwbaarder dan de kretologie van anonieme hardroepers

 • Venstra

  Social media niet, idioten wel, en die heb je natuurlijk in alle lagen der bevolking.

 • Henk Heinhuis

  Mensen die geen verstand hebben van de sector kunnen inderdaad een verkeerd beeld schetsen. Daarom is transparatie dan ook een must. Laat zien dat we de meest innovatieve sector hebben waarmee wij tot de absolute top van de wereld behoren. Waarom komen wij toch zo vaak negatief in het nieuws? We laten het positeve onvoldoende klnken. Wij laten het communiceren over ons voedsel over aan de Retail en die kent maar 1 item en dat is prijs.


  Waar we wel over na moeten denken is wat wij er zelf aan doen om de burgers goed te informeren. Hoe vaak zie ik niet dat een wagen volgepropt met kippen die net uit een warme schuur komen midden in de winter in een dikke sneeuw of regenbui, open en bloot, voor iedereen zichtbaar vervoerd worden. Als dit nu het beeld is voor de burger, kunnen wij ons afvragen hoe het toch komt dat de burgers een verkeerd beeld hebben van onze prachtige sector!

 • Ferm

  Als die burger @Henk.heinhuis1, die kippen dan in een wagen volgepropt ziet dan is dat beeld toch juist?


  Ik denk dat we als sector het positieve wel genoeg laten klinken, maar dat de burger niet kan inschatten dat de Nederlanse landbouwsector mondiaal gezien zo'n koploper is. Ze zien misschien hier de grote stallen en schaalvergoting en zijn ze gevoelig voor, maar weten misschien niet dat het in andere landen zeker niet beter is.


  Als je de kwaliteitseisen voor de producten die in de winkel liggen bij de winkels legt en niet bij de Nederlandse producent, creërt de overheid een gelijk speelveld voor de producenten en als de Buitenlandse producten hier niet aan voldoen, deze dan niet toelaten.


  Goede, eerlijke voorlichting op scholen zou ook al erg helpen. De kinderen laten zien hoe Nederland het ten opzichte van de andere landen doet zodat ze tegen negatieve berichtgeving in de sociale media een kritische houding kunnen aannemen.

 • ed12345

  Het internet gebeuren met de eventuele negatieve gevolgen staat niet alleen sla de krant maar open .Hoe negatiever het verhaal hoe meer het gelezen wordt.


  Ik denk dat het beste middel er tegen is wat Paysanne zegt ,voorlichting over de landbouw op de scholen . Hier in Canada gebeurt dat ook dat wordt gecordineerd door de boeren(vak)bond een van mijn vrienden doet dit al jaren s'winters ,ik ga dan wel eens mee Het is werkelijk verbazend wat voor soort vragen er soms gesteld worden,het is dan ook belangrijk dat de persoon die de voorlichting geeft een erg brede kennis heeft van alle sectoren in de landbouw

 • Henk Heinhuis

  Ik ben erg blij met deze reactie ed12345. Wij zullen het zelf moeten oppakken. Ik heb wel eens een gastcollege gegeven op een middelbare school in Emmeloord. Dus midden in de Polder. Als deze kinderen nu al niet weten waar en hoe ons voedsel geproduceerd wordt dan hebben wij toch echt iets niet goed gedaan. Wij hebben geen communictiebudget zoals de retail en de multinationals en dat zullen we ook nooit krijgen. Dus zullen we inventief moeten zijn om onze boodschap bij de consument over te brengen.

 • Henk Heinhuis

  ps ed12345. Waarom annoniem reageren. Dat zie je heel veel op agrarisch social media. Waarom niet gewoon je naam gebruiken. Dat moet je m.i. niet willen. Ook een aandachtspunt voor transaprantie.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Henk, even op profiel klikken. Dan zie je dat je met Ed Bakker spreekt. Adres weet ik uiteraard niet :)

 • Henk Heinhuis

  Met dank Gerrit. Dit wist ik niet.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.