Wat vind jij ervan?

Smart fertlization : organische mest, de beste basisbemesting .

16


Het onderwerp behoeft weinig toelichting : dit inzicht heeft geleid tot grote investeringen door de sector in opslag,in transport en in machuines voor emissiearme toediening van organische meststoffen.

De aanvulling op de organische bemesting moet slim gebeuren : met geconcentreerde klimaatvriendelijke meststoffen, emissiearm geplaatst in de wortelzone, plaatsspecifiek gedoseerd op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Ook daarvoor wordt heden te dage fors geinvesteerd in machines, in ICT ( hardware en software) en in meststoffen uit reststromen.

Laatste reacties

 • champignon

  investeren in organische stof loont, zie ook PPO-onderzoek.


  wat dacht je van, champost!

 • blc1

  Eerste voorbeeld van slim bemesten : gebruik van champost, veel organsich matariaal per aangevoerde eeneid P ( beter kun je het haast niet doen )


  Ga zo door lezers !

 • cthijssen

  Met verhoging van organische stof verhoog je bodemleven en bodem weerbaarheid voor oa ziektes, schimmels en zeker belangrijk de aaltjes druk verminderen. Een goed onderhouden bodemleven verhoogt de producite van je perceel.

 • blc1

  Goed zo Thijssen , de praktijk aan het woord , daar kunnen we veel van leren.

 • champignon

  wie heeft er ervaring mee dat het de aaltjesdruk vermindert?


  welke aaltjes?


  is dit bewezen onderzocht?

 • cthijssen

  Beste champigoncultuur, Agrifirm onderzoekt dit momemt in een onderzoek als een hoger org stof in samenhangt met aaltjes druk. Wij als loonbedrijf zijn gespecialiseerd in aaltjes bestrijding en rijden ook met de Veris bodem sensor. Wij kunnen al vaak zien met de taakkaarten die de Veris maakt waar een perceel problemen kan krijgen/verwachten/heeft met aaltjes. Dit met de org stof sensor die op de Veris zit. Ga maar na de meeste aaltjes zitten op de hogere koppen van een perceel waar weing org stof zit. waarmeer org stof zit op het perceel heb je minder last val aaltjes.

 • blc1

  Beste champignoncultuur : dat is nu smart fertilization , bemesten op "stoeptegelniveau" op basis van grondonderzoek "op stoeptegelniveau " . De verschillen binnen een perceel in chemische en fysische bodemvruchtbaarheid zijn enorm, zo is gebleken , ook met de Veriscan van Agrometius/Agrifirm.


  Ik hoop dat meer lezers reageren, er komt veel aan de orde over mijn mooie vak.

 • Venstra

  @cthijssen


  Met verkeerde drijfmest krijg je ook geen gezond bodemleven, wel schimmels. Schuim op de mest bijvoorbeeld is een teken aan de wand dat het aan het rotten is. Maar zal Agrifirm een worst wezen die willen alleen maar nog meer krachtvoer door het dier drukken, met als gevolg de boel niet goed verteerd word en een bron van verrotting en een voedingsbodem van schimmels.

 • blc1

  Dag Venstra, je haalt er wel veel bij : schimmels ( die hebben een functie in gezonde bodems ), schuimvorming op de drijfmest (CO2 die ontwijkt, dat wijst op actieve bacterien, ook nodig voor een gezonde bodem) en ook nog rotting (anaerobe bacterien aan het werk, ook die zijn nodig in gezonde bodems ). Verkeerde drijfmest, dat is drijfmest met te veel vocht en te weinig organische stof, bedoel je dat ?

 • Venstra

  @blc1


  Het is niet de bedoeling dat bacteriën in de put de mest al afbreken. Schuimende mest is een teken van verrotting, organische stof en stikstof verdwijnen via methaangas en ammoniak de lucht in. Het is de bedoeling dat organismen in de bodem de mest bewerken zodat die opneembaar voor de plant is. Rotte mest is een voedingsbodem voor schimmels, en daarvan heeft de bodem al genoeg, kijk maar naar bladvlekkenziekte, phytopthora, broeiende kuilen.

 • champignon

  Beste Venstra,


  ik ben het helemaal niet met je eens!


  Stalmest is ook rotte mest en daar wisten onze voorouders wel raad mee, arme gronden werden beter gemaakt voor produktie. Alleen schijnen velen dit allemaal vergeten te zijn.


  Om dan de relatie te leggen met ziektes als phytoptera en bladvlekkenziekte is wel heel ruim gedachtt?


  Overigens Champost is ook gefermenteerde mest en wel zo dat het bodemleven er direct bij kan en direct kan meegenieten.

 • blc1

  Venstra, geef jij eens een definitie van goede organische mest ?


  Dat er veel fout kan gaan in de mestsilo is bekend en dat komt vaak door toevoegingen, de verschijnselen die jij beschrijft wijzen volgens mij op toevoeging van spuiloog of spuiwater.


  Smart Fertilization houdt ook in een juist gebruik van reststromen zoals spuiloog en struviet en dat is nooit : bijmengen in de silo !


  Ben benieuwd naar je antwoord, zo worden we wijzer !

 • Venstra

  Dat hoeft ook niet Champignon, maar ruige stalmest laat ik een 2-3 jaar liggen en dan is het wel rijpe mest, om op onze armste grond (ontgonnen heideveld '50). Rottende mest (bij koeien) ontstaat ook vooral doordat urine (ureum) en mest bij mekaar komen, het zal bij varkens niet veel anders zijn. Misschien dat met mestscheiden de emissie minder word dus daar liggen wel kansen.


  Maar ik weet ook niet alles alleen denk ik dat het op veel plekken mis gaat, denk maar aan mycotoxinen besmettingen,


  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=179533#.U9nwION_tN4


  Ik meen dat dit op een voormalig akkerbouwbedrijf was (weinig bodemleven). In Denemarken zijn al tientallen van deze gevallen. Met een goed bodemleven had dit voorkomen kunnen worden. Ik heb ook op 15 jarig bouwland gras in gezaait en met zeugenmest laten bemesten, op een gegeven moment zag de hele bodem wit van de schimmel, dat kan toch nooit goed zijn? De maïs op het zelfde perceel had schimmel op de kolven staan.

 • champignon

  beste venstra,


  dat het op veel plekken mis gaat zie ik ook wel. Maar de relatie leggen tussen schimmels en mest is niet correct.


  Ook de relatie van schimmel in de mais of mycotoxine is te kort door de bocht.


  Kijk ook eens naar de genetica van diverse rassen. Of vergelijk zo maar eens diverse rassen. Is heel simpel!


  Waarom zijn diverse rassen helemaal niet gevoelig voor bladvlekkenziekte en andere supergevoelig? Tip, kijk eerst maar eens naar welk ras je zaait. Hoef je ook niet te spuiten. • Venstra

  Champignon, klopt. Heb dit jaar Coryphee en Farmgold beide hoge bladvlekkentolerantie (8,5). Vorig jaar 30.221 (7,5) en de schimmel stond op de kolven.


  Maar ga maar eens tijdens het hakselen kijken, iedereen hakselt zo dicht mogelijk bij de grond, opspattend regenwater ook zo komen bodemschimmels in de kringloop. In een broeiende kuil breiden ze uit. Neem dit warme weer, broeiende maïskuil, en veel eiwit in het rantsoen, een schadelijke combinatie. De pens word ontregeld, slechte vertering, in de darm breiden de schimmels zich uit, de darmwand van de koe raakt beschadigd, de mest zegt alles over de gezondheid; veel darmslijm, rotte eierenlucht, schuimen, lastig te mixen. Nu kun je denken dat dit in de bodem niks doet, maar deze word geïnjecteerd direct bij het bodemleven. Er dient een goede verhouding tussen bodemschimmels en aerobe bacteriën te zijn.


  Een teveel aan bepaalde organismen neemt teveel zuurstof en dan helpt een goede structuur ook niet meer.

 • blc1

  Dag Venstra, mestscheiden daar zie jij dus veel in ? Geheel mee eens : smart !


  Heb je ervaring met mestscheiding ?Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.