Wat vind jij ervan?

Niet de bank, maar ondernemer zelf verantwoordelijk voor rem op schaalvergroting

2


Met name in de intensieve sector en glastuinbouw zijn de banken die ervoor zorgen dat bedrijven niet kunnen groeien. De bank is de remmende factor in expansie, aldus makelaarsvereniging NVM tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2014 deze week.

De NVM constateert dat banken kritischer zijn geworden ten aanzien van financieringen. Arjan van der Waaij, voorzitter NVM van de vakgroep Agrarisch & Landelijk vastgoed: "Landelijk gezien hebben veel agrarisch ondernemers de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in gebouwen met een daarbij behorende hypotheek. Door het aanscherpen van financieringsvoorwaarden raakt een deel van de ondernemers aan z'n hypotheekplafond en is de bank soms een remmende factor in expansie."

Voor het volledige artikel: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/7/NVM-Bank-remt-expansie-landbouwsector-1558007W/

Volgens mij is niet de bank de oorzaak van de rem op schaalvergroting, maar de ondernemer zelf. Wat vindt u en wat is uw ervaring?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Er zullen best ondernemers zijn met grotere ogen dan maag. Als men een grotere stal wil dan buurman en het is eigenlijk om meerdere redenen niet verantwoord dan is het terecht dat de bank remt. Maar ik kan me voorstellen dat de banken met de broek vol angst voor Europese toezichthouders ook goede, mede door accountant onderbouwde, plannen de prullenbak insturen

 • phutten@credion.nl

  Een kritische bank is niet erg. Een goed plan is altijd te verdedigen. Het ontbreekt banken vaak aan vertrouwen in de ondernemers. Politiek is onbetrouwbaar, daar sluit ik aan bij Coppens. Banken mogen dat niet misbruiken om financieringen te weigeren. En dat gebeurt helaas wel in de praktijk.
  Groei moet wel verantwoord zijn en daar is vaak discussie over. Echter een niewe stal bouwen zonder groei is vaak economisch niet interessant. Dat is een gegeven waar de sector mee te maken heeft en wat banken ook vaak onderschrijven.
  Als laatste wil ik opmerken dat jonge ondernemers vaak de drive hebben om te groeien, en dat bleek de afgelopen jaren geen overbodige luxe. Een van de topmannen van Rabo onderschreef dat afgelopen januari nog eens: "melkveehouders die nooit melk of grond gekocht hebben zijn nu veelal geen boer meer". Met anders woorden, groei passend bij het bedrijf is nodig voor een bestendige toekomst. En, goede plannen worden nog steeds gefinancierd, iets wat ik als adviseur voortdurend mag constateren.

Of registreer je om te kunnen reageren.