Wat vind jij ervan?

Nieuw kansen voor kleine windenergie met de komst van de LIAM windturbine

19


Eind mei 2014 is in Nederland de LIAM windturbine geannonceerd.

De LIAM windturbine is een Nederlandse uitvinding waar meer dan 10 jaar aan is gewerkt en heeft een bijzondere 3-dimensionale vorm die mede ontleend is aan de natuur (zie Nautilus schelp).

De LIAM AWM-1500D-1000W zoals de turbine volmondig heet, is 1,5 meter hoog en weegt ongeveer 75 kilo.

Algemeen: Een mini windturbine wordt gebruikt voor kleinschalige opwekking van elektriciteit achter de meter, dat wil zeggen dat de opgewekte elektriciteit ter plekke wordt verbruikt. Het eventuele overschot wordt geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. In dat opzicht is er dus geen verschil met PV-zonnepanelen.

Mini windturbines maken het mogelijk om windenergie op te wekken op locaties in de bebouwde omgeving, landelijk gebied (boerderijen en kassen) en op industrieterreinen.

De LIAM spiraal as-turbine is niet vatbaar voor turbulente (stedelijke) wind, omdat zij ontworpen is om de wind bij een aanstromingshoek van 60 graden op te vangen. Daardoor draait de turbine zich altijd zelf in de wind, onafhankelijk waar die vandaan komt.

De energieopwekking ontstaat doordat de wind door het innovatieve ontwerp 90 graden gedraaid wordt. Hierdoor is er bijna geen weerstand op de bladen die de wind vangen en maakt de turbine nagenoeg geen geluid. De LIAM windturbine heeft een relatief groot oppervlak om energie te vangen en daardoor heeft hij een hoge efficiëntie (CP waarde). Tevens heeft de LIAM windturbine drie veiligheidssystemen en kan bijna op elk dak gemonteerd worden m.b.v. speciale beugels en platte daken opstellingen.

Een korte opsomming van de onderscheidende eigenschappen:

Geringe formaat: De LIAM F1 Urban Windturbine kan door zijn geringe formaat, hoogte 1,5 meter en laag gewicht van 75kg, indien gewenst onzichtbaar op vele bouwwerken worden ingezet of zelfs worden geintegreerd. LIAM wind turbines kunnen dicht op elkaar worden geplaatst.
Robuust: De LIAM F1 is robuust uitgevoerd en uitgebreid getest op duurzaamheid onder zware omstandigheden.
Veilig: De LIAM F1 is zeer veilig en kent drie zowel passieve als actieve gescheiden veiligheidssystemen om de turbine te begrenzen wanneer de situaties daarom vragen.
Gecertificeerd: De LIAM windturbines zijn CE, MCS, IPE, CSA en IEC61400-2 klasse IV en ISO9001 gecertificeerd.
Stil: De LIAM F1 is met minder dan 45Db zeer stil. Het geluid dat een LIAM windturbine produceert verdwijnt volledig in enig achtergrondgeruis.
Ongevoelig voor turbulentie: De LIAM windturbiens zijn nagenoeg ongevoelig voor turbulentie. De LIAM windturbines zijn daardoor ook geschikt voor locaties waar de meeste andere windturbines het laten afweten zoals in de bebouwde omgeving (urban / stedelijke windturbine). Denk hierbij aan woningen, publieke en commerciele gebouwen en hoogbouw (in stedelijke gebieden).
Hoge opbrengst: De LIAM windturbines zijn de eerste kleine windturbines die de concurrentie met zonnestroom aankunnen. Naast het aantrekkelijke(re) visuele aspect (subjectief) en de eenvoudige installatieopties levert de LIAM een uitstekende opbrengst. Volgens de gemiddelde 5,2 m/s norm tussen de 1180 en 1500 kWh per jaar. In de Nederlandse praktijk zal de opbrengst dus nog hoger liggen. Natuurlijk is dit locatiegebonden.
Hinderarm / hindervrij: De LIAM F1 is een haast hindervrije windturbine, met uitzondering wellicht van het visuele aspect, en zal daardoor naar verwachting een hoog acceptatieniveau kennen. De turbine is vogelvriendelijk omdat de turbine door een vogel als een dicht object wordt gezien.

De LIAM AWM 1500D-1000W kost 3999,- Euro exclusief BTW, controller/inverter, (elektroto)technische installatie en subsidie- en aftrekregelingen.

Windvoordeel.nl is distributeur van de LIAM windturbines. Wij menen dat door de vele kwaliteiten van de LIAM windturbine, kleine windenergie opnieuw zijn entree kan maken in de agrarische sector. Vanaf augustus 2014 is de LIAM mobiele demonstratie unit beschikbaar voor bezoeken op lokatie.

Laatste reacties

 • Windvoordeel.nl

  Nu met afbeelding van de LIAM AWM-1500D-1000W

 • red

  te lange terugverdien tijd

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het idee spreekt me wel aan. Ik vraag me af of de technische levensduur ook al bekend is. Grote molens geeft men 20-25jaar omdat de draaiende delen aan slijtage onderhevig zijn. Als je die gegevens, de restwaarde zogezegd, kent dan kun je een mogelijke berekening maken over het rendement van je investering.

  De term terugverdientijd zegt me minder. Als je €30.000 neertelt voor een nieuwe keuken en/of badkamer dan verdien je dat ook niet terug. Je hebt er gebruiksplezier van, maar bij eventuele verkoop woning is die luxe keuken een handicap omdat de koper een eigen idee over de inrichting heeft en mogelijk het spul eruit sloopt. Windmolentjes of panelen zijn een plus bij een verkoop omdat ze elk jaar opleveren en dat kun je in de verkoopprijs meenemen.


  Overigens als je enkel energie voor eigen gebruik opwekt dan kun je voor die opgewekte energie dezelfde prijs rekenen als je nu betaald. Minister Kamp heeft in de Kamer toegezegd dat die zogenaamde salderingsregeling in ieder geval tot 2020 van kracht blijft. Voor de mensen die met terugverdientijd rekenen hebben bij panelen het geld na circa 8 jaar weer terug bij de huidige prijzen. Daarna is het een constante kasstroom

 • Windvoordeel.nl

  De opbrengstresultaten uit de windtunneltesten zijn exact bekend. De resultaten van de in het veld opgestelde turbines worden naar verwachting eind juli vrijgegeven. Opbrengst is tenslotte de belangrijkste rendementsfactor.


  Op basis van deze gegevens zullen wij een 20-jarig (+) exploitatieoverzicht publiceren op de website. Zowel voor particulier als zakelijk inclusief standaard regelingen.  Opbrengst en lokatie zijn nauw met elkaar verbonden. Windturbines hebben een progressief opbrengstkarakter. Een iets hogere windsnelheid betekent een relatief hogere opbrengst. Op een windrijke locatie in Nederland kan de LIAM turbine excelleren en zal de exploitatie dan ook gunstig uitvallen.  Hoewel de LIAM turbine voor een redelijke prijs in de markt wordt gezet is het productievolume nog erg laag. Zouden er meer verkocht worden, dan kan de prijs verder dalen en verbetert het financieel rendement.  De technische levensduur (inclusief de twee lagers) is gesteld op meer dan 20 jaar. wat niet wil zeggen dat onderhoud niet noodzakelijk is. De as-afdichtingen dienen elke 10 jaar te worden vervangen en een jaarlijkse inspectie is natuurlijk onontbeerlijk. Een controle / onderhoudsbeurt, ook op de bevestiging indien relevant, adviseren wij in ieder geval elke 5 jaar.

 • beeldman
  Panellid

  Heb ik het goed begrepen dat deze molen ongeveer 4x zo veel kost als een zonnepaneel met dezelfde opbrengt? Dan is het toch alleen wat voor de hobbyist? Het ontwerp is i.i.g. innovatief.

 • Windvoordeel.nl

  De LIAM AWM-1500D-1000W kost 3999,- euro exclusief BTW, inverter en (elektro)technische installatie.


  Powercurve van de LIAM windturbine bijgevoegd als afbeelding. Het is per jaar 4485 uren licht (zonnepanelen) maar de wind kan 24 uur per dag waaien.


  De wind doet dat trouwens voornamelijk in de wintermaanden als het zonlicht minder is en de dagen korter. Mocht (in de toekomst) de energiebalans belangrijker worden dan worden opbrengst en verbruik door het combineren van zonnepanelen en windturbines beter in balans gebracht.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Prijzen zeggen op zich niet zoveel. Heb je een installatie 50KW aan zonnepanelen (afhanelijk van merk en type varieert dan van 200 tot 240 panelen) dan krijg je offertes die liggen tussen de €60.000 en €80.000. Dat zijn dan bedragen exclusief BTW naar wel all in. Dus inclusief omvormers en aangesloten op het net. Dat je er verder geen omkijken meer aan hebt.


  Aan welke bedragen moeten we bij jullie denken voor een vergelijkbare installatie all in

 • mollie89

  Bij een gemiddeld boerenbedrijf met deze molen een besparing van 170 euro per jaar aan stroom. En de molen kost zonder inverter 4.000. Hier komt een inverter van 1.000 bij op en ca. 500 voor kabel, vrije groep e.a. Dit maakt 5.500 met een besparing an 170 per jaar. Hierbij ik is ook nog de vraag of montage van het ding er bij in zit.


  Met enig logisch verstand blijkt dus dat dit een zinloze investering is. En dan onderhoud nog niet meegerekend. Voor een gemiddelde melkveehouder heb e ook nog 30 stuks nodig. Zonnepanelen blijven dus vele malen interresanter.

 • Windvoordeel.nl

  Het is natuurlijk even de vraag hoe de voorgaande reageerder het bedrag van 170 Euro per jaar heeft berekend? Dat is hopelijk niet 'uit de lucht' gegrepen.

 • mollie89

  Een agrariër met een verbruik van ca. 50.000 kWh heeft een kostprijs van 5 tot 8 cent voor de kale stroom. Daar boven op komt ca. 4,5 cent energiebelasting. Dus ca. 12 cent besparing per kWh gemiddeld.

 • Windvoordeel.nl

  De kWh uren opbrengst die in de media circuleren zijn gebaseerd op een meetnorm. De meetnorm is gebaseerd op een (continue) gemiddelde windsnelheid.


  Nederland kent een veel grilligere windkarakteristiek met zomers met weinig wind en winters met veel wind. Ik zal een aantal afbeeldingen bijvoegen.


  Waar de turbine in de zomer 'onderpresteert' zal de turbine in de winter overpresteren en wel zodanig, nogmaals, windturbines hebben een progressief opbrengstkarakter, dat de winteropbrengst vele malen hoger zal liggen dan de zomeropbrengst.


  Een lokatie die op basis van een gemiddelde windsnelheid van zeg 5 m/s 1500 kWh op jaarbasis zou opbrengen brengt in werkelijkheid wel 3500 kWh of meer per jaar op. Juist doordat de verschillen in windsnelheid over de seizoenen zo sterk verschillen.


  De uitslagen van de officiele veldtesten volgen naar verwachting eind juli. In Nederland draaien ook al verschillende turbines, ook daarvan zullen in de loop van het jaar de opbrengstgegevens van binnendruppelen.

 • Windvoordeel.nl

  Deze turbine is werkelijk een innovatie. De wet van Betz bepaalt de energielimiet van stromingsenergie (59,3%) en dus ook van windenergie. Deze turbine haalt een efficiency van bijna 90%. Met een generator efficiency van 86% is de overall efficiency 45%. Dat is een excellente waarde. Tel daarbij op dat dit ongeveer de eerste turbine is die energie kan halen uit meer turbulente winden. Kortom een hoge opbrengst uit een relatief klein systeem.

 • Windvoordeel.nl

  De afbeeldingen van de windkaarten hebben een resolutie van 2560 pixels breed. Helaas worden deze kleiner afgebeeld. Hierbij een aantal maand-windkaarten zodat de seizoensverschillen goed zichtbaar zijn.


  Achtereenvolgens:


  Januari - Maart - Mei - Juli - September - November


  Kijk op windfinder.com voor een nabijgelegen locatie waar metingen worden verricht. Wij zullen later nog een post doen over wind(richting)profielen.

 • Windvoordeel.nl

  Beste Mollie 89,


  Bedankt voor uw (snelle) toelichting. Wij hopen deze berekening later nog eens te kunnen tonen met een andere uitkomst.

 • Windvoordeel.nl

  Wij zijn ons er volledig van bewust dan PV-zonnepanelen een uitstekend financieel rendement behalen. Het is dan ook niet zozeer een kwestie van of/of maar meer van en/en. Zonnestroom en windstroom kunnen op verschillende gebieden zeer complementair aan elkaar zijn.


  Wij zijn ervan overtuigd dat op een windrijke lokatie deze windturbine een terugverdienperiode heeft van minder dan 12 jaar. Berekening op basis van particuliere saldering, onderhoud, geen BTW teruggave, geen subsidies. Het kan dus nog beter. Deze en andere berekeningen, bijvoorbeeld voor grootverbruikers, kunnen wij echter pas tonen als de officiele testresultaten worden gepubliceerd.


  Tot een periode van 20 jaar is de financiele vermogensontwikkeling ten opzichte van PV-zonnepanelen zelfs beter omdat er nauwelijks sprake is van terugval in de prestaties (kWh opbrengst) terwijl bij PV-zonnepanelen met een verlies van 1% per jaar mag worden gerekend.

 • gerrit coppens
  Panellid

  ik wacht nog op een antwoord van windvoordeel

 • Windvoordeel.nl

  Beste Gerrit Coppens,


  Wij zijn bezig met het samenstellen van standaard installatieprijzen. Die zullen voor 1 turbine iets boven de 1000 Euro uitkomen (incl. elektrawerk en aanpassingen groepenkast etc). Waar(op) de turbine geplaatst moet worden is natuurlijk altijd een variabele.


  We zijn nog in conclaaf met een aantal fabrikanten over de controller / inverter prijzen.


  Wij zullen hier zeker over berichten als het verhaal rond is.

 • Windvoordeel.nl

  Hierbij een korte update over de Archimedes LIAM F1 windturbine.


  Leverbaar vanaf januari 2015:De windturbine is na meer dan 10 jaar onderzoek, meer dan 50 keer windtunneltesten, ruim één jaar veldtesten door de universiteit van Zuid Korea en meer dan 6 maanden testen door dealers in diverse landen, vanaf januari 2015 leverbaar. Reeds nu bestelbaar.


  F1 Second Edition. De Second Edition heeft op diverse punten aan robuustheid gewonnen na input van de dealers. Er wordt met name meer RVS toegepast en de bekabeling is voorzien van betere manteling.


  Onderhoud: De LIAM kent slechts 3 bewegende onderdelen die aan directe slijtage onderhevig zijn:


  De as van het blad is gelagerd d.m.v. twee kogellagers, eveneens als de as waar de LIAM op rust. Deze as maakt het "opzoeken" van de wind mogelijk.


  De slijtage is afhankelijk van het aantal omwentelingen dat de onderdelen maken. Het aantal omwentelingen wordt bepaald door de windsnelheid. Het is dus van belang op welke locatie de turbine geplaatst wordt.


  Theoretisch gezien kunnen de lagers 250.000 tot 300.000 draaiuren maken. Als men van 8000 draaiuren per jaar uitgaat kunnen de lagers ca. 30 jaar meegaan.


  Echter raden wij aan om, afhankelijk van de locatie, de lagers na 10 a 20 jaar te vervangen.


  Lees verder in de volgende post..

 • Windvoordeel.nl

  Vervolg onderhoud. De verwachte op te treden slijtage hangt niet alleen af van de windsnelheid, maar ook van de temperatuur, luchtvochtigheid, samenstelling van de lucht en andere factoren. Bij de samenstelling van de lucht moet u denken aan zoute zeelucht die altijd zorgt voor een extra corroderende werking.
  Aan de kust wordt dan ook aangeraden om tegen een meerprijs de gehele turbine IP65-geclassificeerd aan te laten leveren.


  Prestatiecurve: de opbrengsttabel vindt u hier:
  http://www.windvoordeel.nl/liam-windturbines/liam-awm-1500d-1000w-specificaties (windturbine electriciteitsopbrengst volgens fabrikant)


  Windmeting op lokatie. Windvoordeel beschikt over 7 windloggers die door het hele land worden geplaatst. Zit u in een goed windgebied en wilt u weten wat een LIAM op uw locatie zou kunnen opbrengen ga dan naar:


  http://www.windvoordeel.nl/installatie/windmeting-op-locatie

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.