Wat vind jij ervan?

MaisChallenge
Bedrijf

Maïs tot aan het middel

9

VOF Schimmel is een melkvee- en pluimveebedrijf in Renswoude. In 2012 trad Janita Beukhof-Schimmel toe tot het bedrijf van haar ouders, sinds 2014 is ook haar man Berto onderdeel van de VOF. Daarnaast verhuurt hij zich nog enkele dagen per week als melkrobotmonteur. De familie houdt naast 60 melkkoeien en 40 stuks jongvee 20.000 vleeskuikenouderdieren. Meerdere takken op één bedrijf is in de streek een bekend verschijnsel. Bij het bedrijf zit 33 hectare grond, waarvan wegens de nieuwe derogatieregels 80% grasland en 20% maïs.

Laatste reacties

 • Eerst moet de tochtdetectie op orde zijn. En verder heeft een hoog inseminatiegetal veel te maken met embryonale sterfte. De bevruchting gaat bij 85% goed, maar het embryo sterft af. Vaak gebeurt dit door fouten in de voeding, namelijk bij ketose, bij pensacidose en bij een overmaat aan eiwit in de voeding (hoog ureumgetal). Infecties als BVD en Neospora spelen ook een rol bij embryonale sterfte. Vitaminen en mineralen verstrekken zijn ook belangrijk.

 • CowManager

  Je zou eigenlijk een systeem moeten hebben die tochtdetectie combineerd met attenties op het gebied van gezondheid èn voeding ;-) • jan1

  Bv. de Delaval Herdnavigator.

 • adldelaval

  Zoals Jan1 terecht aangeeft kan dit combineren met Herd Navigator van DeLaval. Door het meten van BHB in de melk kan in een zeer vroeg stadium een sub klinische slepende melkziekte worden gevonden. Door deze vroege detectie zie je de koe niet terugzakken in productie en dit heeft positieve effecten op de vruchtbaarheid later in lactatie. Transitie periode en de eerste weken na afkalven zijn cruciaal voor een ontwikkeling van goeie tochten. Koeien die de eerste weken niet goed doorkomen (of koeien met hoge productie) hebben de eerste 50-70 dagen geen activiteit met progesteron en worden dus ook echt niet tochtig (en je ziet er niks aan).

 • CowManager

  Uit onderzoeken blijkt dat de problemen vaak al in de droogstand ontstaan. Dit zou je ook mee moeten nemen. CowManager neemt het gedrag van koeien als basis. Hier kun je zowel in de droogstand als tijdens de lactatie eigenlijk alles al uit aflezen. En ook nog op een super eenvoudige manier, voor elke veehouder toegankelijk!

 • aqwzsx12

  <p>IK BEN 1.85 M GROOT EN DE MAIS IS ER AL...</p>

 • Ph Smits

  <p>Ik ben 1.75 m en de mais is langer dan ik</p>

 • aqwzsx12

  <p>en ga je naar de brugse polders, dan is 1.1m lang en staat gewoon te krullen, bauw, blauw, blauw...</p>

 • 200113528

  <p>Slechte mais overal. Ik ben 1.95 en kan er niet meer bovenuit komen</p>

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.