Wat vind jij ervan?

KI SAMEN b.v.
Bedrijf

Boerenkoeien van K.I. Samen

6

Dat dochterprestaties nog altijd het meest vertellen over de vererving van een stier is een feit. Ondanks deze wijsheid zijn er nog altijd ki organisaties die veel waarde hechten aan andere informatiebronnen die af en toe nog wel eens aan flinke veranderingen tussen meetmomenten onderhevig zijn. Voorbeelden van stieren die hun fokwaarde op niveau houden en geen vreemde schommelingen laten zien tussen fokwaarden staan bij K.I. SAMEN. Zowel op Holstein als ook bij MRIJ en BWB worden de stieren op basis van de juiste info gerankt waardoor kans op fouten of overschattingen geminimaliseerd worden. Het gaat om betrouwbaarheid en juiste informatie niet om snelheid…… zeker niet als het hard de verkeerde kant op gaat.

De betrouwbare pinkenstier CLIMAX is, sinds zijn eerste fokwaarde, alleen maar beter geworden – ook op papier. Naast een uitstekende productievererving laten zijn dochters goede dochters zien die naarmate ze ouder worden steeds beter worden. Zeer goede gezondheidskenmerken (o.a. vruchtbaarheid en celgetal) en correct exterieur maken deze superbevruchtende SAMEN stier een makkelijk te gebruiken O-Man zoon.

Waar CLIMAX goede boerenkoeien maakt laat een ander SAMEN stier – Southland SHERIFF – extreem hoog exterieur zien. De stier uit de stal van Johan van Beek kwam vorige keer binnen met een torenhoog exterieur welke deze draai nog een keer verbeterd werd. Nu een totaal exterieur van 114! met 112 uier. De hoogste stijger deze draai is de stier DALI (Duplex x Tugolo) – Een excellent 91 punten zoon uit de bekende Dea familie, ondermeer bekend van de stier Jardin. Dali heeft een onopvallende productievererving en onderscheidt zich vooral op exterieurvlak. Met name zijn benen zijn opvallend goed, iets wat op de huidige populatie veel toe zal voegen.


Aafje 448 (v. Climax) Henny 181 (v. Malando)
(foto als 2de kalfs)

In het roodbont segment laat MALANDO wederom een kleine verbetering zien wat hem nog hoger in de lijsten brengt. Naast de uitstekende productievererving (dikke gehalten), goede exterieur en prima gezondheidskenmerken bevrucht MALANDO ook als de beste! Een stier die minder opvalt door zijn solide vererving (maar flink stijgt!) is de outcross stier RED MYSTERY. Goede boerenkoeien die ook nog geschikt zijn voor de robot. Opvallend is zijn score voor dochtervruchtbaarheid, als een van de weinige roodbonte stieren scoort hij hier positief op.Nieuwkomer RED IMPULSE (Classic x Lightning x Tulip) heeft na zijn indrukwekkende optreden tijdens de landbouwbeurs in Gorinchem een officiële fokwaarde gekregen. Geweldige frames met goede uiers en super benen! Daarbij mooie producties en op gezondheidsvlak een positief (laag) celgetal – voor een Classic zoon zeker het vermelden waard.

36687 RED IMPULSE (Classic x Lightning rf)

Dat het MRIJ ras en het belgisch witblauw segment voor de gebruikskruising bij K.I. SAMEN geen ondergeschoven kind is blijkt wel uit de resultaten.
Waar de namen DIMAN en RIK al langer bovenin de lijsten meedraaiden is nu ook Meervelder ALBERT tot deze hoge klassering toegetreden. De Mark 44 zoon geeft gebalanceerde, allround goede, koeien waarbij met name het hoge exterieur opvalt. Veel melk uit super uiers en daarbij ook nog zeer goede benen! De BWB stier LUCAS van Boszicht heeft ook officiële geboortegemak cijfers gekregen. Hij blijkt, nadat dat wij dit reeds in de praktijk hadden waargenomen, een waardige opvolger van de stier Ugo die van hetzelfde fokbedrijf afkomstig is. Goede kalveren die makkelijk geboren worden en door een prima bespiering ook nog wat extra geld in de kas brengen.Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw bericht.

Laatste reacties

 • heico1

  Ook aan dit verhaal zitten natuurlijk financiele kanten, zeker in deze tijd van dure eieren.
  En daarnaast... een stapje hoger op de welzijnsladder? Op de welzijnsladder van wie dan...
  Elk systeem heeft voors en tegens, óók qua welzijn, en dan heb ik het over dierwelzijn maar ook over het welzijn van de mens; de volksgezondheid. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen vrije-uitloopeieren, maar de zaak wordt nu wel erg eenzijdig belicht.
  De hele dioxinecrisis lijkt opeens vergeten, nou bij ons dus nog niet!
  Wat mij betreft moet de consument nog steeds zelf kunnen kiezen in het winkelschap, daar horen dus de verschillende soorten eieren, met al hun plussen en minnen, allen thuis.

 • Aad Baars

  Je mag als supermarkt toch wel selectief zijn . Momenteel is het zaak om zo duurzaam en fatsoenijk mogelijk over te komen bij de consument en dan kun je beter inspelen op de emotie's van degene waar je geld aan verdient.

 • heico1

  Ben ik niet helemaal met je eens @Aad Baars. Niet alleen dierwelzijn moet hierin een item zijn. Een consument moet naast dierwelzijn ook kunnen kiezen voor prijs, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en niet te vergeten voedselveiligheid.

 • heico1

  Bovendien zijn er ook scharreleieren met een BeterLeven ster.. blijkbaar ook al niet meer goed genoeg dan voor de Plus?
  Als ze deze lijn doortrekken en dus voor al hun versproducten twee BeterLevenSterren gaan eisen....

 • gerrit coppens
  Panellid

  Binnen de samenleving/politiek zijn er stromingen die van dieren mensjes proberen te maken. Op zich pure onzin, een dier is een dier en dat dier moet je in zijn waarde laten. Echter de kans dat dit soort lui de agenda gaan bepalen, zeker als ze zetelwinst boeken is echter groot. Je moet als ondernemer in feite een stap eerder zijn en zorgen dat je het initiatief houd.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Hoe doe je dat? Als individuele ondernemer ben je gewoon te klein om de markt te bepalen. Je moet met een aantal gelijkgestemde ondernemers aan de slag. Eerst moet je je realiseren dat je niet op alle deelterreinen de beste kunt zijn. Je pakt gezamenlijk de punten waar je op denkt te scoren. Voor de ene groep ondernemers is dat de voeding (meergranen, biologisch etc), de andere groep ondernemers richt zich op huisvesting en de volgende bijvoorbeeld op energie. Dan kun je een etiket op je ei, vlees, melk plakken en proberen aan te haken bij een regionale supermarkt die zich ook wil profileren ten opzichte van zijn concurrenten. Dan heb je kans dat je tijdelijk een paar cent meer dan je collega's die niet in dit concept pakken. Maar je moet je blijven realiseren dat wat vandaag opvalt in het winkelschap morgen de standaardnorm kan zijn

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.