Wat vind jij ervan?

Vleesvarkenshouders tonen weer belangstelling voor de droogvoerbak

11


Producent Kouwenbergh Machinefabriek van Stalko voerderbakken heeft dit jaar voor drie nieuwe vleesvarkensstallen droogvoerbakken geleverd, laten zij weten. Hoge voerkosten leiden er volgens het bedrijf toe dat de droogvoerbak weer in beeld komt bij vleesvarkenshouders met investeringsplannen. De vermorsing is met droogvoerbakken minder dan met brijbakken, motiveert men bij Stalko. Droogvoerbakken zouden ook probleemlozer en makkelijker werken dan brijbakken. Hoe denkt u over droogvoerbakkken in de vleesvarkensstal of wat zijn uw ervaringen?

Laatste reacties

 • Parel

  Inderdaad. Als ik bij mijn ontbijt pap eet, dan blijven er resten in mijn bord achter. Eet ik brood dan eet ik zelfs de kruimels nog op. En een varken is een hygiënisch dier, die eet ook de kruimels op. Maar als de brij erg lekker is, dan likt ie ook de voerbak leeg.

 • kees.van.dooren1

  Parel, in de varkenshouderij komt al het oude terug. Denk aan de kraamopfokhokken in de zeugenhouderij. Deze staan onder druk van verbetering van de diergezondheid en verlaging van het antibioticagebruik ook weer in de belangstelling van zeugenhouders

 • John van Schriek

  Varkenshouderij Nederland is koploper in het reduceren van antibioticagebruik!!!! Dit mag gezegd worden. We moeten echter inderdaad verder verlagen en denken aan een verbetering van diergezondheid. Bacterien kunnen zich alleen vermenigvuldigen als ze vocht en voedsel hebben. Een droogvoerbak is van hieruit gezien dus een grote plus.


  Als sector zijn we steeds aan het kijken hoe we het kunnen verbeteren. Een droogvoerbak is er één van. Bij onze oosterburen is deze trent naar droogvoerbakken al eerder ingezet. Er wordt daar een grootschalig onderzoek naar waterkwaliteit gestart.

 • kees.van.dooren1

  John van Schriek, interessante opmerkingen. Nog een ding: mogen droogvoerbakken in Duitsland wel in alle gevallen worden toegepast? Ik sprak pas een stalinrichter die bij een klant in Duitsland geen droogvoerbak kon leveren omdat de varkens water bij het voer moesten hebben? De bewuste boer wilde wel droogvoerbakken.

 • rijkvandam

  Brijbakken die goed afgesteld staan met een kleine eet/drink plaats zijn bijna altijd schoon leeggeten...


  Het valt mij op dat dubbele voerbakken dus met 2 of meer eet/drinkplaatsen per hok langniet zo schoon leeg gegeten worden.


  dus dat daar veel meer kans op schimmelvormind e.d. veel groter is van bij enkele brijbakken kan ik me wel voorstellen

 • John van Schriek

  @kees van Dooren. Ik heb het even nagevraagd. Droogvoerbakken mogen in DLD wel toegepast worden, maar de nippel die erin zit mag niet als drinkwater voorziening geteld worden. Er moet in DLD 1 nippel per 10 dieren geinstalleerd worden, waarbij de nippel in de brijbak niet meegeteld wordt.


  @ Rijk. Blijkt dat als er 2 of meer vreetplaatsen zijn, de vreetplaats die kort tegen het voorfront aan zit veel minder gebruikt wordt. Het schijnt dat hier minder dan 20% uit gevreten wordt. Waarschijnlijk doordat dieren bang zijn niet weg te kunnen als de leider van de groep komt.


  Erwin vd Wielen van Kewiservises kan hier veel meer over vertellen.

 • rijkvandam

  Kees, ik heb eerlijk gezegd nooit gehoord dat varkens aan een dubbele voerbak meer eten dan aan enkele brijbak....(maar met de grotere hokken van tegenwoordig moet je wel meer dan 1 eet/drink plaats per hok hebben)


  tegenwoodig mogen er door de mia/vamil regeling maar 6 varkens per eetplaats, maar dat komt de hygiene niet ten goede, daar ben ik van overtuigd.


  ik denk wat dat betreft het beter is 2 enkele brijbaken per hok dan 1 dubbele


  Vroeger toen de brijbak geintroduceerd werd ging de voeder corversie ten opzichte van de droogvoerbak met sprongen vooruit...dus nu weer terug naar de droogvoerbak...?! tijden veranderen

 • kees.van.dooren1

  @ John van Schriek. Interessant om te weten hoe dat in Duitsland werkt. Ook op het gebied van de varkenshouderij is het dus nog geen één Europa.

  @Rijk van Dam. Je schrijft 'brijbakken die goed staan afgesteld.' Dat is volgens mij vaak het probleem op veel bedrijven. Om het nog lastiger te maken wordt bij opleg soms een ander maat korrel gevoerd dan in de overgangs- en afmestfase. De brijbakbaken moeten dan steeds opnieuw worden afgesteld, lijkt mij.

 • RJM v.d. Heijden

  Kees, wie is de producent / leverancier van de drink bakken die in de tussenwand gemonteerd zitten?

 • rijkvandam

  Leverancier van die bakken:


  Rijk van Dam stalinrichting BV


  Lunteren

 • kees.van.dooren1

  Meneer Van der Heijden,


  Kouwenbergh Machinefabriek B.V., van Stalko Voederbakken levert, voor zover mij bekend, deze drinkbakken ook. www.stalko.nlLaad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.