Wat vind jij ervan?

Unilever en de plofkippen

3


Gisteren kwam het bericht dat Unilever van de 'plofkip' af gaat stappen. Ze willen kippen die een beter leven hebben gehad en minder antibiotica toegediend hebben gekregen.
Ik vraag mij zo af of dit het einde gaat betekenen voor het 'plofkip' tijdperk en of pluimveehouderijen met 'plofkippen' gemakkelijk hun bedrijf kunnen omzetten naar een 'Beter Leven' kip. Natuurlijk krijgen kuikens toch een bepaalde hoeveelheid en type voer zodat ze zoveel mogelijk gewicht krijgen, misschien kan met alleen het voer al een eerste stap gezet worden?
Of is het leven van een plofkip nog niet zo heel erg als door de media wordt voorgedaan?
Bron: boerderij.nl/.../Unilever-gaat-over-op-kip-met-een-Beter-Leven-ster-na-campagne-1014680W

Laatste reacties

 • sake.moesker

  De pluimveesector wil best duurzamer en welzijnsvriendelijker werken. Het probleem is echter dat de drempel om op één ster Beter Leven over te stappen te groot is door de eis van een overdekte uitloop. Als die eis er niet was en er verbeterd welzijn met één Beter Leven ster in de bestaande stallen gerealiseerd zou kunnen worden, zouden er sneller slagen gemaakt kunnen worden.

 • Aad Baars

  Beste Alette ,
  De plofkippen zijn genetisch zover veranderd dat er een enorme hoeveelheid wit borstvlees rond hun hart groeit. Daardoor zakken ze al na een paar weken voorover en sterven veel kuikens aan hartfalen. Ik heb een x geprobeerd om een aantal van deze kuikens in een kleine ren met alleen maismeel te laten groeien maar zelf dan gaat het ernstig mis .
  Plofkippen hebben door de snelle groei en overgewicht meestal ernstige gewrichtsklachten en de boten in de benen/schoudergewrichten breken vaak spontaan af. Doordat ze zich slecht kunnen bewegen moet preventief met medicatie gewerkt worden aangezien anders te veel ziekten ontstaan
  Beste Sake. moesker2 ,
  De supermarkten persen de Veehouders af waardoor er maar een kleine marge overblijft . Innoveren is daardoor ondenkbaar voor de meeste Pluimveehouders en dat is afschuwelijk.
  ForFarmers doet met het Gildehoen concept wel een poging . Dan zetten ze veel minder kippen van een langzaam groeiend ras in een stal met de door de EU voorgeschreven daglicht voorzieningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.