Wat vind jij ervan?

MaisChallenge
Bedrijf

Niet verdubbelen in koeien maar in levensduur

3

Maischallenge-deelnemer Rutger Hennipman heeft een duidelijke strategie met het melkveebedrijf dat hij in maatschap met zijn vrouw heeft. “Ik wil dezelfde grootte houden, maar de levensduur van mijn koeien verdubbelen”, aldus Rutger. Om dit te bewerkstelligen neemt hij momenteel zijn stal grondig onder handen.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Gelukkig heb ik het nog niet mee gemaakt dat er zomaar mensen in de stal komen. Bij de toegangsweg staat wel duidelijk vermeld dat het privé terrein is, maar steeds meer mensen hebben moeite om dat te lezen volgens mij. Zolang je maar vriendelijk blijft en het uitlegt begrijpen ze het meestal wel, maar sommigen hebben inderdaad een plaat voor de kop.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het is denk ik ook een stukje eenzijdige opvoeding. Met open dagen en dergelijke bereik je een deel van het publiek en mogelijk schaven ze hun mening dan bij, mogelijk niet. Echter opvoeding, beeldvorming ontstaat in de jongere jaren. Een van mijn kinderen liet me destijds toen ze de basisschool bezochten een werkstukje lezen dat ingeleverd moest worden. Het zou een actueel verhaal moeten zijn, maar in feite werd het boerenleven van 40 jaar terug beschreven. Toen ik ze bevroeg of in dat verhaal ons eigen situatie herkende was het antwoord direct neen. Het verhaal is aangepast en ingeleverd bij de juf. Resultaat was een mager zesje want er zaten teveel afwijkingen vergeleken met het lesboekje.
  Geruime tijd nadien was ik in de schoolbibliotheek en daar stonden inderdaad veel boeken die ook landbouw behandelden en 40-50 jaar geleden gedrukt waren. Dat is de basis waar het onderwijs de kennis vandaan haalt en met dat beeld gaat de hedendaagse jeugd de maatschappij in. Spotjes die bepaalde organisaties dan de ether in sturen bevestigen dat beeld en als een boer van dat beeld afwijkt is hij fout.
  Ik las ook eens dat er nieuw lesmateriaal ontwikkeld was. Voor een deel was dat materiaal ook ondersteund door LTO en aanverwanten. De hoogste rechter schijnt dat lesmateriaal verboden te hebben want het zou een eenzijdig beeld over de hedendaagse landbouw geven en nieuwe inzichten als vegetarisme en thiemisme kwamen onvoldoende aan bod. Scholen blijven derhalve noodgedwongen handen aan het sterk verouderde materiaal. De landbouw gaat verder, de maatschappij staat stil

 • g.aanstoot

  <p>Het is een goed idee, Holm en Laue kan daarbij goed van pas komen.</p>
  <p>wij hebben nl al een proefbedrijf waar de gemiddelde lactatie met 2 jaar kan worden verlengd en dat bij een hogere productie.het start echter bij de kalveropfok.</p>
  <p>Geintereseerd?</p>
  <p>www.holm-laue.de
  aanstoot@holm-laue.de</p>
  <p>Met vriendelijke groet</p>
  <p>Gerrit Aanstoot</p>

Of registreer je om te kunnen reageren.