Wat vind jij ervan?

Jan Engwerda
Redactie

Hoe voldoen aan vergroeningseisen GLB?

4


Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de eisen bekend gemaakt voor de vergroening van het GLB.

Hoe gaan akkerbouwers dit invullen? Met bloemetjesranden die geen saldo opleveren? Met eiwit- of vezelgewassen, waardoor je een groter areaal dan die 5 procent moet vergroenen, omdat deze gewassen een omrekenfactor van minder dan 1 hebben? Of doe je niet aan vergroening en neem je genoegen met een lagere hectarepremie?Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  We hebben nog een tijd om te puzzelen, maar uit de perspublicatie (Boerderij, Oogst) begrijp ik dat bestaande randen en landschapbosjes mogelijk niet meegeteld mogen worden. In feite straf je daarmee mensen die om wat voor reden dan ook voorop lopen in het beleid. Die zouden dan naar 7 of 8% vergroening moeten

 • Paula Wolthers

  Maar als je dus een hogere hectarepremie krijgt, dan krijg je toch juist betaald voor dat bloemenrandje??? En moet trouwens alles in geld uitgedrukt worden, of heb je ook nog zoiets als een maatschappelijke verantwoordelijkheid als boer, omdat je als alle boeren tesamen in Nederland toch wel een heel groot stuk van Nederland bezit en dus iets verder moet kijken dan je eigen beurs, als je ook het boerenbedrijf door de burgerij (ook nog je klant) geaccepteerd wilt laten zijn. En ja, vraag dan meer voor je product, ik ben best bereid meer te betalen.

 • Fermer

  Paula Wolthers, volgens mij is het zo dat als je niet dat 'bloemenrandje' doet je gekort wordt. Wil je de huidige premie behouden, die overigens in het leven geroepen is om de consument van goedkoper voedsel te voorzien, dan moet je nu verplicht zo'n 'bloemenrandje' hebben.


  Wat betreft de maatschappelijke verantwoordelijkheid: die hebben we allemaal, OOK de burger/klant. De boer heeft de grond duur gekocht of pacht hem en zal deze kosten in zijn opbrengstprijs terug moeten zien. Als de boer meer vraagt voor zijn product, koopt die burger/klant het niet meer van hem, op u en enkelen uitgezonderd na dan. Zo simpel is het volgens mij in al zijn moeilijkheid.

 • Parel

  Dat is dan een rekensommetje.


  Daarnaast is het goed om te bekijken of voederbomen (wilgen) een functie kunnen hebben voor de landbouw én voor de vergroening.


  Wellicht komen de knotwilgen weer terug in het landschap?Of registreer je om te kunnen reageren.