Wat vind jij ervan?

Stoken boven de 30 graden is de oplossing bij koprot in uien

1


De koprotschimmel stopt boven de 30 graden, zo blijkt uit onderzoek. Sporen van de schimmel komen in alle intensieve teelt- en verwerkingsgebieden voor, dus de meeste uien zijn doelwit.

Kortom: wie een gezond en bewaarbaar product in de schuur wil, moet de uien na het drogen opjagen naar boven de 30 graden.

Is dat de oplossing?

Eén reactie

  • steenge.advies1

    Oud onderzoek geeft aan dat opwarmen tot 25 graden 2 dagen korter duurt dan bij 20 graden en een opwarming van uien tot ca. 30 graden nog eens een dag winst geeft t.o.v. 25 graden. Des te korter de droogtijd, des te minder de koprotsporen de kans krijgen de ui via de hals binnen te dringen. Dit is allemaal beschreven in de oude jaarverslagen van de toenmalige uienfederatie. Van nog groter belang is echter het ruimen van uienafval, waarbij bedacht moet worden dat een 'kruiwagen vol' ook een infectiebron is.


    We weten echter ook dat de zaaiui kapot gestookt wordt vanaf 35 graden. Dit is bij tweedejaars ruwweg 32 graden. Dit staat, denk ik, nergens beschreven.


    Een vriendelijke groet





    Evert Steenge

Of registreer je om te kunnen reageren.