Wat vind jij ervan?

Remt vrouw bedrijfsvoering af?

13


Recent een bericht uit de accountantshoek: op bedrijven waar een vrouw aanwezig is, wordt verantwoordelijker geïnvesteerd. Dus niet groeien-groeien-groeien ten koste van inkomen, maar stukje bij beetje investeren zodat er ook nog wat overblijft voor gezin. Die bedrijven schijnen betere resultaten te halen. Hebben vrouwen echt positieve invloed of zitten ze vooral op de rem als het gaat om investeren?

Laatste reacties

 • Fermer

  Welinkm, wat bedoel je met "Remt vrouw bedrijfsvoering af"? Gematigd groeien is toch ook een bedrijfsvoering? Zoals je het stelt in het "kopje", zie je gematigd groeien als negatief. Terwijl, zoals je aangeeft deze bedrijven betere resultaten schijnen te halen. Schijnen, dus we weten het niet zeker. Misschien is op de rem staan niet negatief? Waarom risicovol investeren ten koste van inkomen als het ook verantwoord kan? Ik weet niet of verantwoord investeren met name voorkomt bij bedrijven met vrouwen en groeien-groeien-groeien bij bedrijven zonder vrouw. Ik denk wel dat vrouwen een breder plaatje voor ogen hebben, ik spreek dan vanuit mezelf. Als je als vrouw mede op de boerdrij werkt, is werk, privé en dagelijkse leven bijna één. Als je buitenhuis werkt heb je als partners een groter gescheiden gedeelte. Als meewerkende vrouw heb je meer zicht op de bedrijfsvoering en al wat dat met zich meebrengt en vraagt, maar je hebt ook je privé/gezinsleven dat daar mede afhankelijk van is en dat vandaaruit dus een verantwoordelijkere bedrijfsvoering meer voorkomt. Zeker niet negatief voor ons bedrijfsresultaat, wel voor de periferie eromheen, maar daar doen we het dan ook niet voor. • gerrit coppens
  Panellid

  Emmerei, ik ben het met je eens. Margreet lanceert een negatieve stelling. Ze stelt groei boven resultaat en ze verwijt bijna vrouwen dat ze niet voor groei gaan

 • gerrit coppens
  Panellid

  Een aantal jaren terug kwam er op bijeenkomsten en in de pers vaak een schema op tafel van type boer. Ik heb het schema niet bij de hand, maar er waren vier types ondernemers en de meeste konden zich wel in een van die karaktertypes herkennen. Dat betekend dat je in een bepaald facet van de bedrijfsvoering goed bent. Een koeboer met hart voor vee kon meer verdienen als hij meer uren in de stal maakte. Daar lag zijn interesse en dus ook zijn rendement. Het was goedkoper om de grasoogst uit te besteden aan de loonwerker en zelf binnen te blijven. Voor de meer technisch ingestelde boer, tractorboer werd dat genoemd, was dat juist andersom.


  Indien je met meerdere het bedrijf runt, en dat kan man-vrouw zijn maar ook broer-broer dan heb je meerdere karakters aan tafel zitten met ieder hun eigen kijk. Je hebt ieder ook het belang van een goed inkomen. Dus met meerdere maak je een meer weloverwogen beslissing en dat kan het resultaat ten goede komen. • gerrit coppens
  Panellid

  Een externe adviseur die met een ondernemer om tafel zit mist dat gezamelijke bedrijfsbelang. Hij/zij kan goede adviezen achter laten, maar hij/zij zit er ook om met een opdracht te vertrekken. En dat is leuk voor het bedrijf waar die adviseur werkt en voor de persoonlijke provisie maar dat hoef op lange termijn niet leuk te zijn voor het bedrijf die die opdracht geeft.


  Zit je met een medevennoot aan tafel dan kan die adviseur een van de vennoten naar de mond praten, de ander stelt waarschijnlijk de juiste vragen waartoe de beslissing genuanceerder uitvalt

 • Fermer

  Daar heb je gelijk in Gerrit Coppens, het gaat om het resultaat. Ik heb weleens het idee dat ook de redacteuren van Boerderij dit gemakkelijk aan de kant schuiven en alleen maar het licht werpen op groei-groei-groeibderijven/investeren. Jammer en een gemiste kans als het gaat om een breder zicht op het geheel te geven, de plussen en de minnen.


  Inderdaad, Gerrit Coppens, met meerderen kun je een meer weloverwogen beslissing maken, je ziet dan vaak de situatie uit verschillende invalshoeken. Het kan ook een rem zijn als je het niet eens bent, maar dat is dan weer een ander verhaal. Maar of de vrouw nu per definitie, zoals WelinkM stelt, de remmende factor is bij investeren vindt ik te kort door de bocht.


  WelinkM, vindt jij groei-groei-groei/investeren beter dan een goed resultaat? En als je daar vanuit gaat, waar basser je dit dan op?

 • opwis

  Ik ben het helemaal met Emmerei eens! De titel is foutief gekozen!!

 • Welinkm

  Ik stel zeker niet als feit dat vrouwen remmend werken, ik stel de vraag óf vrouwen remmend werken. Accountants merken dat daar waar een vrouw aanwezig is, zij vaak wijst op het belang van een goede balans tussen bedrijf en privé. Dat lijkt mij een hele goede zaak. Maar ik zou me ook voor kunnen stellen dat de wederhelft dat ervaart als het afremmen van groeiplannen. Want groeien, dat is toch vaak een diep gekoesterde wens, los dus van de vraag of het altijd verstandig is om te doen.

 • Eleonie123

  Remt vrouw groei af, of remt vrouw bedrijfsvoering af. Groeien als diep gekoesterde wens? Of noodzaak om het hoofd koste wat kost boven water te houden? En o zo spannend, wat als de vrouw de boer is!? Sorry hoor, ik kan dit thema niet serieus nemen.

 • Fermer

  Volgens mij is een goede balans tussen bedrijf en privé ALTIJD van belang. Uit je bedrijf behoor je je inkomen te halen. Dat kan tijdens een investering een poosje wat krapper aan de privé kant liggen, maar zou maar van kortere tijd moeten zijn. In betere tijden zul je daar al iets voor opzij moeten zetten. Ook als de vrouw/partner niet meewerkt op de boerderij en een inkomen buiten de deur verdient, dan moet er nog een inkomen uit het bedrijf gehaalt kunnen worden. Je bent niet alleen aan het hobbyen lijkt me, daarvoor is het een te groot risico dat je loopt als het eens wat minder gaat. Ik herken bij ons niet die diep gekoesterde wens om te groeien, ook niet in mijn naaste omgeving. Wel bij de jonge boeren of oudere boeren die een jongere opvolger in de startblokken hebben staan.


  Als je alleen maar groei voor ogen hebt als boer en je partner boert niet mee en je bent niet afhankelijk van dat inkomen uit de boerderij, ja dan zal die balans eerder naar het bedrijf uitslaan kan ik me voorstellen, maar dit hoeft niet tot een beter resultaat te leiden. Maar dat is een andere discussie.

 • marjanschaftenaar

  Het kan ook omgekeerd zijn, een vrouw maakt uitbreiding mogelijk door extra inkomsten uit haar werk. Hierdoor hoeft er minder geld uit het bedrijf getrokken te worden waardoor er meer ruimte is voor investeren.


  Het is in mijn ogen juist goed als een vrouw een uitbreiding remt als zij denkt dat het een te grote stap is. Immers, vrouw heeft in veel gevallen ook te maken met de gevolgen van een te grote investering/te weinig tijd voor gezin.

 • ter draefs

  Als vrouw heb ik een eigen bedrijf, mijn man doet enkel het landswerk.


  Ik weet ook wel dat groei groei groei niet bij mij past, omdat ik het nog moet


  aankunnen , wel stap voor stap uitbereiden. • Ferm

  Eigenlijk kan een boer, met zijn vrouw op het bedrijf, en met een diep gekoesterde wens om te groeien, hierop beter reageren. Vindt ie dat zijn vrouw hem hierin afremt of vindt ie dit juist positief, gezien het bedrijfsresultaat?

 • LE FLECHE

  In mijn geval stimuleer ik mijn man om grond bij te kopen en in betere machines te investeren (beter wil niet zeggen grote, nieuwe) om de productie te verhogen en ik heb er geen spijt van, mijn 2 zoons kunnen nu ook gaan boeren. Privé heb je dan minder uit te geven, maar het is maar net wat je belangrijk vind. Het klinkt erg negatief als je schrijft: remt bedrijfsvoering af. Het is alsof je zegt dat de vrouw niet wil dat de boer vooruitgaat. De vrouwen die ook boerin zijn werken met hun man samen om samen het bedrijf beter te laten draaien, maar zij hebben vaak ook de verantwoording over het gezin, dus elke vrouw beslist of ze het liever wat meer of minder in het gezin wil besteden, wetende dat wanneer het bedrijf meer opbrengt het ook weer beter is voor het gezin. Kwestie van prioriteiten en lange termijndenken. Maar hoe meer boeren en vrouwen, hoe meer situaties.Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.