Wat vind jij ervan?

Is de norm 4,5 g fosfaat pr kg voer onafhankelijk van het drogestofgehalte in die kg?

3


Een kg voer zegt in princiepe niets. Je moet weten wat er in die kg zit. Als die kg voer 99,95% water bevat, is 4,5 g fosfaat heel.......Dus we moeten minstens het drogestoffgehalte in die kg weten en het liefst ook de voedingswaarde van de droge stof.

Bart van Gool

voorlichter in Noorwegen

Laatste reacties

 • jstut

  Ha Bart, wat is precies je vraag, gaat het om de minimale hoeveelheid die in een kg D.S. moet zitten of... Voor een goede gezondheid?? Voor welke diersoort en leeftijdsgroep. Voor een gezonde melkkoe is 3,2 minimaal nodig. Maar omdat je niet weet of er nog opname verstorende factoren zijn kan dit wel eens te laag zijn.


 • Bart van Gool

  Het was in verband met het maksimale plafond voor de fosfaatproductie in de melkveehouderij nadat het melkkvotum verdwijnt in 2015. Zie tekst hieronder gekopieerd van Boeredrij vandaag 28. mei.


  "Doetinchem - Melkveehouders die nu fors groeien, moeten er wel rekening mee houden dat een extra fosfaatoverschot ten opzichte van 2013 volledig verwerkt moet worden.

  Dat wordt een keiharde eis in de nieuwe wet Toekomst Melkveehouderij die nu bij de Raad van State voor advies ligt. Die waarschuwing geeft Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, af in reactie op de 5 miljoen kilo grotere fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2013. De melkveestapel produceerde in 2013 ruim 81 miljoen kilo fosfaat. Dat komt al dicht in de buurt van het landelijk plafond van 85 miljoen kilo dat LTO, NZO, Nevedi en agrarische accountants in december 2013 zijn overeengekomen. Voor Romijn was de stijging van 3 miljoen kilo fosfaat door meer dieren geen verrassing, maar wel dat er ook een stijging was van 2 miljoen kilo door een lagere voerefficiency en meer fosfor in het voer. Over het fosforgehalte is afgesproken dat het maximaal 4,5 gram per kilo voer zou zijn en dat kwam uit op 4,6 in 2013. "Dat moet anders en daarover zijn we in gesprek met Nevedi", aldus Romijn."

 • Bart van Gool

  <p>Het was in verband met het maksimale plafond voor de fosfaatproductie in de melkveehouderij nadat het melkkvotum verdwijnt in 2015. Zie tekst hieronder gekopieerd van Boeredrij vandaag 28. mei.</p>
  <p>"Doetinchem - Melkveehouders die nu fors groeien, moeten er wel rekening mee houden dat een extra fosfaatoverschot ten opzichte van 2013 volledig verwerkt moet worden.

  Dat wordt een keiharde eis in de nieuwe wet Toekomst Melkveehouderij die nu bij de Raad van State voor advies ligt. Die waarschuwing geeft Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, af in reactie op de 5 miljoen kilo grotere fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2013. De melkveestapel produceerde in 2013 ruim 81 miljoen kilo fosfaat. Dat komt al dicht in de buurt van het landelijk plafond van 85 miljoen kilo dat LTO, NZO, Nevedi en agrarische accountants in december 2013 zijn overeengekomen. Voor Romijn was de stijging van 3 miljoen kilo fosfaat door meer dieren geen verrassing, maar wel dat er ook een stijging was van 2 miljoen kilo door een lagere voerefficiency en meer fosfor in het voer. Over het fosforgehalte is afgesproken dat het maximaal 4,5 gram per kilo voer zou zijn en dat kwam uit op 4,6 in 2013. "Dat moet anders en daarover zijn we in gesprek met Nevedi", aldus Romijn."</p>

Of registreer je om te kunnen reageren.