Wat vind jij ervan?

De voordelen van mineralen likemmers

6

Een belangrijk aandachtspunt bij melkvee en schapen is een juiste mineralenvoorziening. Hierin dient ook het belang van mineralen tijdens de weideperiode en voor jongvee niet te worden onderschat.

Laatste reacties

 • markdegroot

  Het mooiste vind ik het gaan in een groot strohok, koe aan een niet te kort touw met de kop in de hoek. Kling wassen. Bij een zware verlossing koe neerleggen. Goed de kling oprekken met schone onderarmen en veel glijmiddel, voordat je aan het kalf trekt.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ik heb MRIJ dus gelukkig niet al teveel problemen. Als de blaas komt en ik zie dat het voorpootjes zijn dan komt normaal gesproken het kalf wel. Soms moet er een handje geholpen worden en dat is letterlijk een handje. Touwtjes, krik, dat zijn grote uitzonderingen bij MRIj

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Ik heb luxe vleesvee (BWB/VRB) en mijn moederdieren zijn rond afkalveren gehuisvest in een individuele strobox, waar zij na afkalveren samen met het kalf in blijven gedurende de zoogperiode.
  Ik temperatuur ze 1½/2 weken voorafgaande de kalfdatum voor dat ik slapen en samen met de toestand van de koe (afzakken van de banden, opbloeien van het uier en gedragsverandering) kan ik aardig inschatten wanneer ze afkalveren binnen 24 uur. De moederdieren welke een binnenbekkenmaat hebben van meer dan 20 cm hoogte en verder 'plussen' hebben in grofte van het weke geboortekanaal, korte drachtduur, licht kalf etc. Daar laat ik de blaas van komen, voel ze in of en hoeveel ruimte er is. Dit 'koppel' ik terug aan de eerder genoemde plussen samen met het werken van de koe en wanneer dit allemaal gunstig lijkt voor een natuurlijke bevalling dan sturen we daar op aan.
  Dieren welke die binnenbekkenmaat niet halen (meestal vaarzen en 2de soms 3de kalfskoeien) gaan wij het risico van een natuurlijk verlossing niet nemen en kiezen wij voor de zekerheid van een keizersnede. Hiervoor hebben wij een aparte ruimte in stal gecreëerd, waar de koe goed gefixeerd kan worden, de dierenarts voldoende licht en ruimte heeft om te werken en ikzelf voor en na de operatie alles eenvoudig schoon kan maken.

 • markdegroot

  @knedostables: heb je zelf zo'n apparaat om de binnenbekkenhoogte te meten? Wat voor apparaat? Jullie werkwijze klinkt heel doordacht, bevalt het?

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Tot op heden verliep dit meten via het stamboek in het kader van het project 'Natuurlijke Luxe'.
  Zelf vind ik het een zeer prettig hulpmiddel om te bepalen of een natuurlijke geboorte enige kans van slagen heeft.

 • Martin Oldenhof

  Als de koe het zelf kan help ik niet mee, gewoon in een groot strohok met voldoende vers drinkwater en voer. Anders met de krik erbij en kalm meehelpen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.