Wat vind jij ervan?

De NVWA mag altijd onaangekondigd een bedrijf inspecteren

10


Onlangs ben ik een dag meegeweest met een inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De inspectie richtte zich op de naleving randvoorwaarden. Iedereen die EU-steun ontvangt moet zich houden aan dik 20 richtlijnen/wetten/voorschriften. 1 procent van de boeren die steun ontvangt krijgt onaangekondigd bezoek van de NVWA. Ik vind dat zo'n verrassingsbezoek moet kunnen. Een controle aankondigen heeft geen zin. De verboden potjes bestrijdingsmiddelen worden dan even verstopt, bij wijze van. De reacties op mijn fotoreportage (zie: http://www.boerderij.nl/Home/Foto-Video/2014/5/Controle-NVWA-komt-altijd-ongelegen-1530904W/ ) laten een ander geluid horen.

De inspecteur die een boer bezoekt maakt een afweging of het de boer wel/niet uitkomt. Met een goede smoes komt de boer niet onder de inspectie uit. Een begrafenis, bezoek ziekenhuis, etc. Als daar sprake van is, dan stelt de inspecteur zich coulant op, is mij verzekerd.

Wat vindt u? De EU schrijft voor dat inspecties onaangekondigd plaats moeten vinden.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ze komen natuurlijk altijd ongelegen. Ieder bedrijf moet een onaangekundigde test kunnen doorstaan. Een telefoontje vooraf zou een kwestie van fatsoen zijn. Als het bedrijf een zooitje is dan kun je dat in een nacht toch niet goed draaien. Is het een controle van een kwartier, oormerken nalopen of iets dergelijks, dan is het te doen. Veronderstel je bent aan het harken en de loonwerker komt met zijn spul het erf op. Die kan dan onverichterzake naar huis cq volgende klant. In het foto-voorbeeld ben je een halve dag kwijt. Weet je dat vooraf dan kun je keuzes maken. Of de loonwerker ook laten harken, of gras laten liggen

 • Fermer

  Controle op naleven van wetten e.d. is een noodzakelijk iets. Dat dat in dit geval meer dan een halve werkdag in beslag neemt voor de boer, is eigenlijk absurd. Het lijkt wel alsof je een crimineel bent, die staande wordt gehouden.


  Het lijkt me trouwens, dat als je geen EU-steun zou ontvangen, je je ook aan deze wetten zult moeten houden. Dat het nu gekoppeld wordt aan het ontvangen van EU-steun vind ik onterecht, die steun is uit iets heel anders voorgekomen. Als blijkt dat je in een overtreding hebt begaan, wordt je in veel gevallen onredelijk hoog gekort. Het is geen vaststaande boete, maar zoveel % van je toeslagRECHTEN.


  Doe de toeslagrechten eraf en laat de markt zijn werk doen. Weten we gelijk waar we aan toe zijn en zijn we van dat gezeur af! Heeft de NVWA weer tijd voor het echte werk.

 • mbm

  Zo, vindt Martijn dat wel kunnen? Zeker weinig ervaring met de VWA. Ik kreeg in 2012 onverwacht een volledige bedrijfscontrole, dus alle, dierregistraties, perceelsinspectie. Drie dagen land hebben 2 medewerkers mijn bedrijf doorgespit op zoek naar fouten. Op mijn veestapel van 1000 dieren vonden ze 2 afwijkende haarkleuren (nee, dit is niet zwart, maar zwart-bont) en na mijn land nagelopen te hebben vonden ze wat kleine onkruidplekjes, land waar nog wat bagger lag en nog wat klinklare onzin. Werd mij in de schoenen geschoven: want die 0.05 hectare had je niet als landbouwgrond mogen opgeven en dat is een overtreding!. Het ergste vond ik dat deze controle plaatsvond vlak na mijn 2 operaties en terwijl mijn zoontje zeer ernstig ziek in het ziekenhuis lag, dus een zware tijd. Toen ik daarover mijn beklag deed bij de leidinggevende vond men dat onbelangrijk: het kwam erop neer dat mijn bedrijf zo mooi te controleren was. Die controle zal mij en mijn gezin nog lang heugen en uiteindelijk wél een dik rapport geschreven maar er kwam niets uit. Wat een land!!

 • japke33

  als mijn melk goed is en mijn dieren lopen er netjes bij (4 keer per jaar controle van dierenarts), wat zou je dan willen controleren. Ze houden zichzelf gewoon aan het werk. Kan me er zo aan ergeren. Steeds meer regels en eisen, maar er staat niks tegenover. En welke boer heeft het nou tiptop in orde? Er is altijd wel iets te zeuren. Laat ons ons gang gaan: ons bedrijf op een normale manier runnen!

 • m.en.mh.miedema

  Het meeste van wat er gecontroleerd wordt is al gecontroleerd. Teeltvrije zones en erfafspoeling/ bodemvervuiling/oppervlakte water doet waterschap ook al, medicijnen en dierregistratie zit al in KKM/Focus. Dit is controleren om te controleren, volstrekt overbodige werkverschaffing! bovendien misbruik maken van het feit dat er toeslagrechten worden uitbetaald die om heel andere redenen zijn ontstaan. Het is niet meer dan fatsoenlijk om een afspraak te maken, dit lijkt veel op overvaltechniek alsof je bij voorbaat al fout bezig bent en op heterdaad betrapt moet worden. Dit zegt ook alles over het karakter van degene die dit soort regels bedenkt en OOK van degene die dit "werk" uitvoerd!

 • boerke brabant

  het lijkt de fiod wel !


  Vind het wel vreemd, een boer die zijn best doet de regels te volgen moet zich volledig onderwerpen aan de grillen van een nvwa. Een boer die meerdere malen dieren heeft laten verwaarlozen, kan iedere keer weer op nieuw de fout ingaan?

 • koestal

  De koninklijke huizen van Nederland en Engeland ontvangen ook EU-steun net als Schiphol ,zullen ze daar ook onaangekondigd binnenstappen ?

 • Fredrika

  Ik zou ook wel eens willen weten bij welke directeur van een fabriek of instelling je zomaal binnen kunt vallen en een aantal uren van z'n tijd claimen. Nou, dat krijg je echt niet voor elkaar! Waarom bij boeren wel? Misschien iets om over na te denken, maar ik vraag me af of een jonge, net afgestudeerde boer zonder meer toestaat dat er een overval op z'n tijd wordt gedaan.


  Elke boer heeft een dagplanning, vergadering of wat ook. Het is ten eerste al een teken van onfatsoen en onbegrip om onaangekondigd zoveel tijd van iemand te claimen. Tip voor de NVWA: kom onaangekondigd en kijk naar een paar dingen die je gemakkelijk kunt aanpassen en vertrek maximaal een kwartier later weer. Kijk in dat kwartier snel even rond en maak een afspraak op een tijd dat het de boer uitkomt. Elke aanpassing die de boer doet, of het nu aan- of afmelden vee is of oormerken bestellen of wat ook, volgen jullie toch al. Gevolg is dat als je over een week terug komt, alles klopt en hoera voor iedereen, zowel boer als controleur, die precies kan zien wat er gebeurde in die week en meteen weet of hij er binnen afzienbare tijd even weer naar toe moet of dat het niet hoeft. Na een aantal keren op deze manier werken, kun je altijd nog boetes geven, maar het lijkt me een prima oplossing voor een toch wel raar systeem.

 • koestal

  als de boer aan het melken is ,moet hij dan stoppen

 • japke33

  @koestal, zo vroeg komen die lui hun bed niet uit hoor, en het zal wel een baan van 9 tot 16.00 zijn. Dus onder melken hoef jij niet bang te zijn ;)

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.