Wat vind jij ervan?

Vion is momenteel een interessante handelspartner voor de varkenshouder

7

In de reportage in Boerderij nummer 34 van 20 mei laat varkenshouder Johan Hooijer weten dat vleesverwerker Vion zijn varkens momenteel graag koopt, tegen gunstige condities. Heeft uw handelaar u onlangs ook geadviseerd de varkens aan Vion te leveren of heeft Vion u benaderd om varkens aan hen te leveren?

Laatste reacties

 • DE Agrar

  Het maakt niet uit welke slachterij je als handelspartner kiest maar ga rechtstreeks zaken doen met de slachterij en niet met handelaren dit zal op de lange termijn de beste resultaten opleveren(de handels schakel vetroebeld alleen maar de prijs) Als we rechtstreeks zaken doen met de slachterijen zullen slachterijen op de duur moeten vechten om de haken vol te houden. Het resultaat kan een ieder wel invullen!!

 • joannes

  Onzin @De Agrar, handelaren informeren zich, wanneer het goed is, in alle markten en zullen zorgen dat prijzen onafhankelijk van slachterijen een marktevenwicht vinden. Er zijn twee keten modelen: 1. waarin er op kostprijs + marge gewerkt wordt, los van marktprijsfluctuaties en 2. in een handelsmarkt waarin voordurend de prijs gevonden wordt in een wekelijks vergelijk van vraag en aanbod. Die 2 mengen in het nadeel van de mester is het beste wat een slachterij kan overkomen en.....precies, het slechtste voor de varkensmesters. Maar goed dat er Handelaren zijn die dit voor de mester in de gaten houden. De Mesters kunnen zo kiezen en onderhandelen. Het wordt anders wanneer de Handelaren vals gaan spelen en met elkaar en de Slachterijen samenwerken. Dan kan je ze missen als kiespijn!

 • DE Agrar

  Joannes ja als je zelf niet kunt onderhandelen dan wordt het lastig.

  Maar kijk eens verder dan je eigen erf en durf onderhandelingen aan te gaan met de mensen die het voor jou moeten vermarkten want denk maar niet dat de handelaren filantropisch werken!!

  Je bent tot slot toch zelf de eind beslisser of je wel of niet met iemand in zee gaat (kijk maar eens in andere sectoren rond)

 • joannes

  Dat de Handelaar niet voor niets werkt is logisch, maar daarvoor informeert hij zich voordurend over de vraag en aanbod volumes inclusief kwaliteiten. Die contacten onderhouden is op zich al iets wat complex en tijdrovend is voor de Mester, en ook al is hij eindverantwoordelijk, met contacten bij verschilllende Handelaren, of wanneer hij wat kleiner is, met een Handelaar die te vertrouwen en te controleren is heeft hij in iedergeval de ruimte de beste marktprijzen wekelijks te scoren. Een slachterij kijkt eerst naar haar eigen mogelijkheden voor verwaarding voordat ze de Mestersprijs vaststeld. Je bent dus compleet afhankelijk van de verwaarding en de klanten die zo´n Slachterij heeft. Nu en daarin is VION een slecht voorbeeld omdat ze jaren slecht gedraaid hebben en nu niet de meest innovatieve Product portefeuille hebben. Collega particulieren slachterijen doen het beter en hebben een betere klanten en Producten portefeuille, anders zou VION geen verliezen gedraaid hebben.

 • kees.van.dooren1

  DE Agrar, zelf de varkens vermarkten klinkt interessant. Maar hoe weet je of de opbrengstprijs van de dieren concurrerend is? Slachterijen willen volgens mij ook geen zaken doen met varkenshouders, veel te omslachtig om wekelijks met honderden leveranciers contact te houden. Hooguit een hele grote leverancier kan rechtstreeks leveren.

 • DE Agrar

  Kees.van.dooren Ja als niet in gesprek gaat met de slachterijen zul je het nooit weten. en ze zitten er niet op te wachten? laat ik het zo zeggen je hebt twee types slachterijen. en inderdaad 1 type zit er niet op te wachten die wil liever volgepropt worden door een handelaar of handelaars moet ook als mester moet je daar geen zaken mee willen doen. maar de andere slachterijen die zelf ook langlopende relaties hebben met afnemers die willen niks liever dan rechtstreeks afspraken met mesters. of je de juiste prijs krijgt ja daar blijf je altijd zelf bij betrokken maar ik alleen maar zeggen blijf om je heen kijken( verder dan je eigen erf).

  Grote is ook niet van belang kwaliteit is van belang.

 • kees.van.dooren1

  De Agrar, Helemaal mee eens. Blijf je oriënteren in de markt, luister goed naar deskundigen en lees veel in vakbladen en op internet, zodat je op de hoogte bent van wat er zich afspeelt in de markt en zelf een mening kunt vormen. Onvoldoende kennis leidt er toe dat mensen je van alles wijs kunnen maken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.