Wat vind jij ervan?

spuiten met vloeibare kunstmest is dit rendabel?

9

Vergeleken met korrel kunstmest qua inkoop en opbrengst per hectare

Laatste reacties

 • Cretoomen

  Spuiten met vloeibare kunstmest is werken met stikstof in de vorm van ureum en ammonium en veel minder nitraat. Zowel ds gehalte als inhoud van het gras wordt verbeterd. Ds opbrengst gaat per ha significant omhoog. Deze stijging betaalt de kunstmest maar ook de meerkosten voor evt spuiten door de loonwerker met daarvoor geschikte kunstmestdoppen. Spuitmachine is daarnaast veel beter in de verdeling op het perceel. Daar kan geen kunstmeststeooier tegenop.  Is het rendabel. Jazeker. Dit past goed bij de ondernemer in de veehouderij die gaat voor rendement in zijn ruwvoerteelt

 • gerrit coppens
  Panellid

  Ter aanvulling op wat Crétiënne schrijft: je spaart ook kosten uit. Op het moment dat je met vloeibaar gaat werken hoef je geen dure korrels meer in voorraad te houden, waar ook rente in zit. Mogelijk is je strooier nog goed in orde, maar als hij economisch/technisch is afgeschreven hoef je niet te investeren in een nieuwe en ook de kosten van het jaarlijkse af- en bijstellen bespaar je. Op het moment dat de loonwerker met zijn spuit of spakenbemester bezig is kun je zelf andere dingen doen.

 • Biezenweg

  Al meer mee bezig geweest niks geworden.Een boer doet dit liever zelf.

 • mtseshuis

  @Biezenweg: Dat klopt, zelf dus kunstmest spuiten...

 • bartenkarin

  heb hier een loonwerker spuit met gps secties automatisch op gps open en dicht. Je kan onmogelijk met korrels zo goed verdelen. Nu 4 jaar ervaring. Opbrengst gaat omhaaog maar je moet spuiten op de goede moment. Meestal daags na het kuilen werkt het beste omdat je dan geen groeipunten beschadigd( binnen de 72 u na maaien). Dus een korte veldperiode is een must. als je later spuit mag het weer niet teschraal zijn. En of in lichte regen of op droog gewas.


  het verschil in prijs van de mestof betaald het spuiten terug. Dus geen werkuren, Geen diesel. Pure winst. • japke33

  kunstmest strooien kunnen we zelf doen,met een klein trekkertje. Dat kost niet veel geld. Vloeibaar kun je niet zelf op het land brengen. Dus die kosten moet je wel doorberekenen om te kijken of het uit kan.

 • henky++

  houden jullie ook rekening met compensatie door de verzuurende werking, dus kalk strooien? is het dan nog steeds rendabel?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Boerderij van afgelopen dinsdag liet zien dat de aankooppijs KAS in bulk geleverd de laatste maanden schommelde rond €30,- per 100kg product. Dit zou neer komen op €110,- per kilo 100 N. Zelf gebruikte ik voorheen zakgoed. Die prijs is niet genoemd, maar dat is uiteraard een stuk duurder. De loonwerker bracht €103,- per 100kg N in rekening voor de urean Iets goedkoper dan bulk en aanmerkelijk goedkoper dan zakgoed. Daarboven komen wat kosten van inwerken.


  Ieder moet verder voor zich maar uittellen wat de eigen tractor en de eigen strooier aan onderhoud kosten, wat de diesel voor de tractor kost, afvoer van de lege zakken en het gebruik van je rug. Eigen tijd is natuurlijk gratis.


  Henky++ noemt kalkbemesting. Toen ik korrels strooide kreeg je ook kalkadviezen van BLGG. Ik heb niet het idee dat die adviezen nu groter zijn dan destijds

 • gerrit coppens
  Panellid

  ....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.