Wat vind jij ervan?

MaisChallenge
Bedrijf

Hoe lang kan mais onder water?

6


Onze ruwvoerspecialisten komen maispercelen tegen die onder water staan. Ook krijgen ze vragen van telers over hoe lang de mais dit kan overleven. Hopelijk is dit niet voor jullie van toepassing, maar ter informatie hierbij het antwoord.Afhankelijk van het groeistadium kan een maisplant ongeveer 24 uur onder water staan voordat het afsterft. Schoffel de grond eventueel open om de overgebleven mais aan zuurstof te helpen.

Bodem is het probleem
De regenbuien van afgelopen dagen geven op verschillende maispercelen plasvorming. “De hoeveelheid water is niet het probleem, een slechte bodem wel”, stelt Mark de Beer, productmanager veehouderij van Limagrain. “Met veel bodemleven, een goede bodemstructuur en het juiste zaaibed, zal na een flinke bui regen geen water op het perceel blijven staan”.

Geen zuurstof
Als mais onder water staat, krijgen de wortels geen zuurstof meer. Dat is de oorzaak van het uitvallen van de planten. Het groeistadium van de mais en met name de ontwikkeling van het wortelstelsel, bepaalt hoe lang de mais onder water kan overleven. Gemiddeld is dat 24 uur. Daarna kan een perceel (of gedeelte daarvan) als verloren worden beschouwen.

Schoffelen helpt
Als het overtollig water tussen de maisrijen is weggetrokken is het verstandig de bodem extra zuurstof te geven. “Schoffelen is vaak een goede grondbewerking om de overgebleven planten te ondersteunen”, aldus De Beer. De opbrengst van een perceel dat onder water heeft gestaan zal altijd tegen vallen. “Het geeft wel aan dat de bodem extra aandacht verdient, om onnodige opbrengstderving in de toekomst te voorkomen."

Hoe is het momenteel gesteld met de maispercelen bij jou en bij je in de buurt?

Laatste reacties

 • TerCoulster

  Erg nat, het meeste land hier is greppeltjes land. Zolang de boer zorgd dat de pijpen open zijn, en het slootpeil niet hoger staat dan het land gaat het lang goed. Alles staat of valt bij het management van de boer.

 • Hedwiig

  Ik ben benieuwd hoe de mais nog bijtrekt die onder water in de plassen stond. We hebben 200 mm gehad in de maand mei en de mais heeft het zwaar te voorduren gehad afgelopen week. Op sommige plekken stond de mais langer dan 24 uur onder water.

 • Venstra

  Mark de Beer moet eens naar Zuidwest Drenthe en noord-Overijssel gaan, en dan eigenlijk vorige week. Als het 3 dagen regent en de sloten stromen het land op ku je nog zo'n goede structuur hebben maar dan is zo'n "flinke bui" van 3 dagen plus 2 voorgaande fikse buien nog niet weg gelopen en is gootjes graven de enige oplossing. Zeker als je leem in de grond hebt zitten.

 • miniplaat

  Wij hebben ook grond in Drenthe (Gees / Meppen), wij hebben in 3 weken tijd 250mm water gehad. Begrijpelijk is natuurlijk dat dit water, ondanks een goede bodem, niet allemaal weg trekt. Ook veel leem houdende grond hier, dus dat werkt ook niet mee. Onze grond heeft op sommige plaatsen wel een dikke 2 dagen onder water gestaan. Toch zie je nog zaadjes kiemen. Ook in het verleden hebben percelen wel is meerdere dagen onder water gestaan, zonder dat de mais hier aan kapot ging. De 24 uur die hier wordt aangegeven lijkt me daarom wel erg kort. Heeft dit misschien met de grond soort te maken?

 • MaisChallenge
  Bedrijf

  In de tekst spreken we niet over maiszaad, maar over planten. Als er planten staan, hebben die zuurstof nodig om te overleven. Als deze te lang onder water staan en daardoor geen zuurstof krijgen, zullen ze sterven. Gemiddeld kun je daarvoor 24 uur aanhouden.

 • Venstra

  Hier is in Mei zo'n 200mm gevallen volgens de kaart, en er was in april ook al zo'n 80 gevallen, er zijn percelen die in beken veranderden, veel aardappels verrot. Ik denk we er nog wel wat maïs moeten doorzaaien, wij zitten vlakbij zo'n donkerblauwe vlek op de kaart:


  http://www.knmi.nl/klimatologie/geografische_overzichten/maand/archief/mnd-rd/rdsom201405.png


  Ploegen was wel toen het droog was en het viel mooi, maar met zaaien zijn we er totaal uitgeregend.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.