Wat vind jij ervan?

Afstelling melkstal/pulsators

12


Wat is de iedeale afstelling van de pulsators in de melkstal?

Met melken ondervind ik veel problemen van lastige koeien tot aan vellen aan de spenen van vaarzen toe, dit is niet prettig, om over de slotgaten maar te zwijgen.

De pulsators (alternatief met hoge melkglazen) zijn afgesteld op 60/40 zuig/rust (994 ms puls).

vacuum is 41.3 kpa

A+B fase 66.9% 665 ms

C+D fase 33,1% 329 ms

A fase 14,6% 145 ms

B fase 52,3% 520 ms

C fase 11,7% 116 ms

D fase 21,4% 213 ms

Volgens de dealer is dit goed en ook bij een natte meting is er niets bijzonders geconstateerd.

Maar de koeien bljken anders te reageren.

Zijn dit idd de juiste verhoudingen, zo nee wat zijn dan wel en/of moet ik de pulsators op simultaan zetten?

Of andere maatregelen nemen?

Bedankt voor de reacties!Laatste reacties

 • botervloot

  ik vind het vacuum bij een hoog liggende melkleiding aan de lage kant ,en als je zo veel problemen hebt zou ik zeggen probeer


  CoPulsation - dairysolutions.nl  ik heb er geen ervaring mee maar ik hoor er goede resultanen van • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Gijs F.:


  De ogenschijnlijk speenvriendelijk lage vacuümafstelling werkt zeer averechts op de totale melktijd van de koe. ( Een tabel in het "Melkwinningshandboek" toont een verschil van 1 minuut+45 seconden tussen 40 en 48 kPa). Reactieschrijver Botervloot merkt terecht op dat het vacuüm hoger afgsteld dient te worden. Tel hier bij op dat bij een B-tijd à 53,3% 520 milliseconden, dan is bij 60 pulsaties/minuut de vacuümbelasting op de speen (ruim 31 seconden/melkminuut) moordend te noemen voor de speenconditie. De B-fase moet minimaal 30% van de cyclustijd zijn (n.b.: een maximum wordt niet in het boek genoemd).

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Pulsatorinstelling:


  A-fase: 120 tot 220 ms. B-fase: Minimaal 30% of 300 ms (n.b.: geen maximum genoemd in het boek). C-fase: 100 tot 180 ms. D-fase: 15% van de cyclus ofwel 150 ms.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Te korte D-fases geven problemen met de bloedsomloop in de spenen met rode/blauwe spenen en lastige koeien als gevolg. Echter, lange D-fases geven platte spenen en overmatig vereelting.


  Jouw pulsatie-instelling valt dus op door een zeer lange B-tijd en een (agressief) korte C-fase (voering "klapt" dicht). Kenmerkend voor lastige koeien en speenbeschadiging.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Daarnaast, behandel droog voor met 1 à 1,5 minuut wachttijd voor het aansluiten van het melkstel. (De melk moet 'los' zijn). Laat de afname (indien instelbaar) werken bij 0,3 liter/min. melkgift. ( Nu liever nog wat hoger). Gebruik (tijdelijk) een goede ('dure') speenverzorgende dip- of spraymiddel.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  P.S.: Ik melk met een 1978 (bouwjaar) Miele 6V6 eveneens met hoge (1,2 m boven koestand) afvoer naar afnamesensor/meetglas. Vacuüm staat op 50 (vijftig) kPa. Sinds 6 jaar van 50Z:50R simultaanpulsator nu met 60Z:40R alternatief werkende pulsator ( De goedkoopste mechanisch/vacuüm werkende "Constant-pulse" van Westfalia). Speenconditie m.b.v. 'goedkope' jodiumspray is naar tevredenheid. (Laatste 3 tankcelgetallen 181, 92 en 157).

 • Gijs F.

  Hoi Wim,


  Bedankt voor de informatie, je hebt je er goed in verdiept!


  Hier kan ik wat mee.


  Waarschijnlijk iets in de vorm van het knijpen van de luchtdoorstroming in de lange pulsatieslang om de a en c fase iets te verlengen.


  Wat zijn bij jou de getallen op je pulsatie meetrapport?

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Gijs F: (Sorry, moest de laatste dagen graskuilen).


  Bij mij heeft ieder melkstel een eigen pulsator. alle waarden opgeteld en gedeeld door 12 (pulsators) geeft de volgende uitslag bij 53 pulsaties per minuut à 1.134 miliseconde per cyclus.


  A 218 m.s. = 19,2%


  B 470 m.s. = 41,4%


  C 148 m.s. = 13,1%


  D 298 m.s. = 26,3%

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Gijs F: Schreef ik in een eerder reactie: "D-fase: 15% van de cyclus ofwel 150 ms.".


  Dit moet zijn : D-fase: MINIMAAL 15% van de cyclus ofwel (minimaal) 150 miliseconden.

  Daarnaast nog vermelden waard: De (oude, maar wel lichter gemaakte) Miele melkstellen wegen 2.500 gram (Is ooit krapaan 3 kilo geweest(!) ) maken een hoog vacuüm noodzakelijk om luchtzuigen/afvallen te vermijden.

  B.T.W.: Welk merk/type melkmachine heb jij ? Electronische pulsatie?

 • Gijs F.

  Hoi Wim,  Jou cijfers zijn behoorlijk anders.  Ik melk met wf en heb bij elk melkstel een aparte elektrische pulsator.  Het zou leuk zijn als anderen ook hun meetresultaten hier zouden plaatsen.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Gijs F: Jouw problemen zijn te groot om op (nietszeggend) vergelijkingsmateriaal te wachten! De dealer vindt de meetresultaten van jouw installatie "goed" omdat ze binnen de normen vallen. De problemen echter 'schreeuwen' om een andere afstelling!


  Er moet vlotter gemolken (kortere machinetijd) worden door (hoe tegendraads het ook mag klinken) hoger vacuüm. Daarnaast moet de zuigfase minder wreed (minder lang).

 • Jan'68

  Beste Gijs F,  Ik melk met delaval op 44 kpa en met elektronische pulsators op 65/35

  met A 135 ms

  B 515 ms

  C108 ms

  D242 ms

  Ik had een dik jaar geleden ongeveer dezelfde problemen als jij en kwam met mijn dealer ook niet veel verder (ze keuren de door henzelf aangelegde installatie niet af)

  Ik heb een onafhankelijke melkwinningsadviseur een natte meting laten doen. hierbij wordt het vacuum onder een speen, in een kop van een voorspeen ,in een kop van een achterspeen en de pulsatie gemeten en dit wordt na het melken uitgelezen in de computer en dan kun je dus precies zien hoe lang er blind gemolken wordt ( hoog kopvacuum) en wanneer (direct na het aansluiten dan laat de koe de melk dus nog niet schieten of aan het eind dan staat de afname te traag) en met welk vacuum onder de speen .

  Aan de hand van zijn bevindingen kreeg ik meerdere adviezen afstelling van de afname vlotter stond op 400 ml en 9 sec wachttijd nu op 550 ml en 0 sec wachttijd, ander dipmiddel ,grotere luchtdoorstroming naar de glazen,  Het heeft dus vaak niet 1 oorzaak maar meerdere.

  Mijn advies is dus laat een onafhankelijk persoon de melkmachine en de werkwijze van jezelf beoordelen en ga dan in samenspraak met de dealer dingen veranderen  PS ik heb Johan Grolleman van Melkwinning j.a. gehad (http://www.melkwinningja.nl/?Page=1)

  De GD kan het ook en er zullen er nog wel meer zijn  Succes Groet Jan'68

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.