Wat vind jij ervan?

Isolatieplaat Kingspan Selthaan Megaplus B

15


Stallen eenvoudiger brandveilig

ISOLATIEPLAAT KINGSPAN SELTHAAN MEGAPLUS B HAALT ‘KAAL’ BRANDKLASSE B

Een stalbrand is een verschrikkelijke gebeurtenis die diepe sporen nalaat in het bedrijf. Om branden te voorkomen en dieren beter te beschermen zijn verschillende maatregelen mogelijk, die onder meer zijn samengevat in het Actieplan Stalbranden 2012-2016. Ook de bouwwereld denkt mee. Daarom introduceert Kingspan Insulation de nieuwe isolatieplaat Selthaan® Megaplus B: een isolatieplaat die voldoet aan brandklasse B. Ongeacht de constructie waarin de plaat wordt toegepast.De brandveiligheid van bouw- en isolatiematerialen wordt weergegeven in Europese brandklassen, bepaald volgens de Europese norm EN 13501-1. Hierbij wordt de reactie bij brand van een materiaal getoetst. Aan de hand van verschillende brandtesten wordt een product ondergebracht in brandklasse A t/m F.

Een classificatie op het naakte product wordt een ‘as placed on the market’ classificatie genoemd. Een product kan ook in zijn toepassing worden getest: dit noemt men een ‘End-Use’ classificatie. Hierbij kunnen aanvullende materialen zoals profielen worden toegevoegd aan de testopstelling. In de praktijk worden de constructies echter vaak anders uitgevoerd.

Steeds meer verzekeraars eisen dat agrarische gebouwen voldoen aan brandklasse B. Selthaan® Megaplus B voldoet als enige hardschuim isolatieplaat in de markt ‘kaal’ aan brandklasse B. Dit betekent dat het product een brandklasse B behaalt ‘as placed on the market’, onafhankelijk van de constructie die wordt toegepast.Stalbranden kunnen allerlei oorzaken hebben: van kortsluiting en oververhitting van machines tot broei en blikseminslag. De kans hierop mag dan klein zijn, de gevolgen zijn vaak zeer groot. LTO Nederland, de rijksoverheid, de Dierenbescherming, de brandweer en het Verbond van Verzekeraars zijn de initiatiefnemers van het Actieplan Stalbranden. Zij delen het standpunt dat de veehouder primair verantwoordelijk is voor het voorkomen van brand in zijn stallen.

Kingspan Insulation biedt met Selthaan Megaplus B de helpende hand.

Laatste reacties

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  Zou je de Meuwissen mannen effe moeten contacten: http://ermeco.nl/contact/

 • Alette

  Er waren eerst geruchten op o.a. twitter dat dit een actie van Wakker Dier was. Wakker Dier ontkent dit. Het blijkt een communicatiebureau (51North) te zijn die deze campagne promoot. Binnenmelk Zuivel zelf heeft nog nergens op gereageerd en is alleen via de email bereikbaar.
  Persoonlijk denk ik dat dit een actie is om te zorgen dat er meer koeien de wei in worden gestuurd.

 • klaas.van.der.horst1

  De naam suggereert 'Camp' of een rancune-actie

 • gerrit coppens
  Panellid

  Binnenmelk bedacht door dierenbeschermers
  Geplaatst op dinsdag 22-05-2012
  Het onlangs gelanceerde zuivelmerk ‘Binnenmelk’ bestaat niet werkelijk en zal dan ook niet in de winkel komen te liggen. Dierenwelzijnsorganisatie WSPA (World Society for the Protection of Animals) heeft ‘Binnenmelk’ bedacht om aandacht te vragen voor een grote onderliggende kwestie: Nederlandse melkkoeien die nooit de wei in mogen. Kortom: binnenmelk is geen merk, maar wel een probleem. En daar gaat WSPA met het publiek actie tegen voeren.
  In enkele jaren tijd is het aantal Nederlandse melkkoeien dat nooit buiten de stal komt gegroeid naar bijna 400.000. Dat is 26 procent van het totaal, meer dan een kwart dus, stelt WSPA.
  De helft
  En de prognose is dat jaarlijks steeds minder koeien naar buiten mogen om hun natuurlijke gedrag te vertonen: grazen, frisse lucht ademen, rondwandelen en het zonnetje op hun rug voelen. Binnen enkele jaren zou, als de huidige ontwikkeling doorzet, weleens de helft van alle melkkoeien altijd binnen moeten blijven.
  Niet natuurlijk
  WSPA: 'Het is voor een koe niet natuurlijk en niet gezond om het hele jaar door op stal te moeten staan. Naast gebrek aan bewegingsruimte zijn in de stal de risico’s van poot- en klauwaandoeningen, uierontsteking (mastitis) en speen trappen aanzienlijk groter dan in de wei.'
  Hollands landschap
  Maar een verblijf in de wei heeft niet alleen voor de koe zelf voordelen. Weidegang is in het algemeen economischer, levert betere melk op en heeft een duidelijk aantal milieuvoordelen, zoals minder uitstoot van methaan en ammoniak en een geringer beslag op fossiele brandstoffen, stelt WSPA. En uiteraard zijn koeien in de wei goed voor het imago en dus het draagvlak van de Nederlandse landbouw. Bij niet minder dan 66 procent van de Nederlandse bevolking is dit beeld de eerste associatie met het begrip ‘Hollands landschap’.
  Campagne
  Binnenmelk, momenteel 3 miljard kilo die wordt geproduceerd door koeien die altijd op stal staan, gaat voor het overgrote deel naar de productie van kaas. Wanneer kaasproducenten hun invloed zouden aanwenden om melk uit de wei te vragen, zou de trend om koeien het hele jaar binnen te houden snel omgebogen worden.
  Binnenmelkvrij.nl
  Dat is wat WSPA wil bereiken en dat wordt de inzet van een –indien nodig jarenlange – campagne. Om te beginnen roept WSPA iedereen op om naar de website www.binnenmelkvrij.nlte gaan, om een e-card aan te maken en zo de Nederlandse kaasmakers op te roepen in het vervolg alleen melk te verwerken van koeien die in de wei mogen grazen.
  Tekst: Erik Colenbrander

 • Alette

  Ik kan mij best vinden in de mening van het WSPA. Alleen vraag ik mij af dat we de dieren niet te veel vermenselijken. 'frisse lucht ademen, rondwandelen en het zonnetje op hun rug voelen'. Het blijven dieren, denk dat ze dik tevreden zijn als ze 's ochtends de wei in gejaagd worden en 's avonds weer naar binnen worden gebracht.

 • Heijdravleesvee

  Mijn advies aan iedereen die serieus nadenkt over (verplichte) weidegang: pak een makkelijke stoel, een glas drinken en een leuk tijdschrift en ga een hele dag posten bij een vrijloopstal. Doe dit bij voorkeur op een mooie zonnige dag (zoals vandaag?) en je zult met eigen ogen zien dat, wanneer koeien de keuze hebben, ze lekker binnen blijven in een comfortabele stal.

 • KnedoStables.nl
  Panellid

  vooral dat een-na-laatste woord ;)

 • Alette

  Heijdravleesvee: Ik geloof dat een heleboel mensen het heel zwart/wit zien: Of helemaal binnen, of helemaal buiten.
  En ja, met dit weer op een weide staan. Dat is vaak té warm (of het zonnetje wordt teveel op de rug gevoeld).

 • Wijnand Hogenkamp

  Het lijkt mij beter dat de WSPA zijn/haar pijlen richt op landen waar koeien veel minder weidegang krijgen. In Nederland krijgt nog steeds 75 procent van de koeien weidegang. Er zijn landen en regio's waar weidegang qua klimaat heel goed mogelijk is, maar veel minder wordt toegepast. Begin daar maar eens met actievoeren zou ik zeggen.

 • WSPA

  Reden om in Nederland een dergelijke campagne te voeren is natuurlijk het percentage jaarrond opgestalde koeien sterk oploopt: in twintig jaar van vijf procent naar ruim een kwart. Dat dreigt de komende jaren nog veel erger te worden. En voorkomen is makkelijker dan genezen.
  Overigens, ook in andere landen zet WSPA zich op dit thema in.
  Wat betreft zwart/wit: WSPA stelt als minimum 120 dagen per jaar, minimaal zes uur per dag. Hittestress is overigens makkelijk te voorkomen door voor beschutting tegen de zon te zorgen.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Mijn vee, zoogvee, loopt als het weer het toelaat, jaarrond buiten. Ze maken zelf de keuze binnen of buiten. met slecht weer, dan kan hittegolf en slagregen zijn kiezen ze voor binnen. En uiteraard op tijden dat ik het kuilvoer aanvul. De belangrijkste reden dat ze die keuze hebben is dat ik het mooi vind om een koe met nuchter kalf te zien dartelen.
  Een aantal argumenten die jullie als voordeel noemen zijn echter een nadeel. Loslopende koeien laten mest vallen waar en wanneer ze er aan denken. Dat betekend heel veel verlies van gras en mest inefficiëntie. Voor een extensief bedrijf is het minder erg die keuze te maken. Intensievere bedrijven worden door de mestwetgeving bijna gedwongen om de koeien jaarrond binnen te houden.
  Heb je als bedrijf een ligboxenstal uit de jaren '70 vorige eeuw dan is het inderdaad slecht voor de koeien als ze niet buiten op kunnen lopen. Ga je bijvoorbeeld naar een nieuwe stal kijken zoals ze tegenover opgeleverd worden, vaak zijn het ook nog zichtstallen waar je dagelijks kunt en mag kijken dan hebben koeien een luxeleventje. Ik weet dat er zaterdag 2 juni in Knegsel weer een open dag is bij een nieuw type stal. Ik ga zelf kijken, ik ken dat type stal ook nog niet, maar voor jullie is het zeker een aanrader

 • Marcel

  Als reactie op WSPA je kunt voor beschutting zorgen inderdaad binnen in de stal is een goede beschutting. Bomen in de weide met melkkoeien word een bende koeien gaan er met zijn allen lopen, liggen er en bevuilen rondom de boom. Wat denken ze van vliegen etc. rondom deze vetsmederij. Modder, mest uierontsteking nee laat de koe zelf kiezen of ze binnen danwel buiten wil lopen.

 • Alette

  @Gerrit: Voor de stal in Knegsel zie: boerderij.nl/.../Italiaanse-stal-in-Brabant-1024426W
  @WSPA: Om even aan te haken bij Marcel wat betreft uierontsteking: Hebben jullie cijfers hoe de gezondheid van de dieren is veranderd in de afgelopen 20 jaar?
  Beschutting regelen in de weide is natuurlijk een optie, alleen hoe moet dat worden schoongehouden?

 • gerrit coppens
  Panellid

  Alette, circa 5 km fietsen en ik ben er :)

 • Gijs
  Panellid

  over beschutting in de wei is niet altijd mogelijk. wij wonen nu 10 jaar op een nieuwe lokatiewij wilden graag midden in de kavel bouwen. dat mocht niet omdat het gebied open moest blijven. we moesten in de hoek van onze kavel bouwen. ook mogen er geen bomen komen, omdat dit ook niet in het open landschap past.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.