Wat vind jij ervan?

Trekkerbestuurders voorkomen veel ongelukken

2


ter test


Discussie: Mechanisatie discussies
Gepost: 4 apr 2012
Onderwerp van bericht: Trekkerbestuurders voorkomen veel ongelukken
Auteur van bericht: Jacco Keuper

De laatste tijd hoor je nog wel eens over ‘meer ongelukken waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn’, verzwaring van het trekkerrijbewijs, kentekenplicht. Maar volgens mij wordt de landbouw er onterecht op afgerekend. Er wordt maar wat graag een beeld gecreëerd van roekeloze 16-jarigen die met 40 ton lading veel te hard door dorpen scheuren.
Mijn mening? Laat moderne, goedgeremde trekkers maar wat harder rijden, dan is er minder kans op brokken! Dan wurmen automobilisten zich niet op de meest onmogelijke plaatsen langs je. Want niet de trekkerbestuurder, maar de automobilist zorgt nog wel eens voor gevaarlijke situaties!
Laatst nog: was ik onderweg met vijf slachtrijpe stieren in de veewagen. Waardetransport, waarmee ik uiteraard zeer assertief rijd. Ver vooruit kijken en gas los in plaats van remmen. Ik reed op een ruime voorrangsweg en werd geregeld ingehaald door automobilisten. Achter een molen en een heg doemt er een weg van rechts op, waar op dat moment een auto de kruising nadert. Je ziet de automobilist kijken en balen dat ie zo achter een trekker zal komen. Hij houdt het gas erop en nadert met hoge snelheid de kruising om er nog even voor te glippen. Ik zie het mis gaan en zoek naar opties. Een korte blik in de linker spiegel leert dat ik net op dat moment wordt ingehaald. Uitwijken is dus geen optie. Ik kijk voor me en zie dat de aanstormende automobilist twijfelt. Op het laatste moment bedenkt hij zich. De auto komt half op mijn weghelft tot stilstand. Ik vloek, zwaai met mijn rechtervuist en stamp met de rechtervoet vol op beide rempedalen. Met gierende remmen en dof gedreun van stampende stierenpoten op de wagenvloer door de onverwachte manoeuvre , wordt de snelheid rap minder. De automobilist zit verstijft en ziet de voorlader steeds dichterbij komen. Door het remmen heeft de auto links van me net voldoende tijd om weg te komen, en met een ruk aan het stuur zeil ik in een grote boog om de brokkenpiloot heen. Nog geen drie kilometer verder op een smalle, bochtige weg met bomen er vlak langs, red ik opnieuw een mensenleven. In de linkerspiegel zie ik dat een meisje in een klein autootje tussen twee opvolgende scherpe en onoverzichtelijke bochten denkt nog even in te kunnen halen. Ik kijk voor me en tuur op de weg zover het zicht rijkt. ‘Aiiiiii’ en wederom het gieren van mijn remmen, is wat er klinkt als ik beweging zie op de tegemoetkomende weghelft. Daardoor haalt ze het nét!
Ik ben toch vast niet de enige die dit soort frappante acties en bijna ongelukken meemaakt of…?! Volgens mij voorkomen trekkerbestuurders vaker een ongeluk dan dat ze er een veroorzaken!

Laatste reacties

  • Alette

    blablabla

  • Alette

    Note: dit komt dus blijkbaar achter de schermen te staan.... Even verder uitzoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.