Wat vind jij ervan?

Weet u hoeveel u kunt besparen met een gezonde pens?

11

Een gezonde pens is van levensbelang voor een gezonde koe en productie. Een gezonde pens draagt bij aan een optimale voeropname, voerbenutting/ voerefficiëntie, energievoorziening en microbieel eiwitproductie. Hiermee is de pens verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de eiwitvoorziening van de koe! Een gezonde pens is dan ook essentieel voor een optimale melkproductie. Bovendien voorkomt een gezonde pens stofwisselingsziekten als lebmaagdraaiing, slepende melkziekten, klauwproblemen, uierontsteking en een verlaagde vruchtbaarheid. Concluderend is een gezonde pens van groot belang om (hoge) gezondheidskosten, voerkosten- en voederverliezen te voorkomen. Dit resulteert tevens in een lagere aanvoer van stikstof/fosfaat op uw bedrijf. Hiermee draagt een gezonde pens ook positief bij aan BEX/Kringloopwijzer.

Laatste reacties

 • marjanschaftenaar

  Martje, ik heb zelf geen koeien maar ik ben wel erg benieuwd wat je rekent per dag/ per plaats.

 • pietbongers

  Hallo Marjan ,jou vraag is wel heel globaal dat een antwoordt bijna niet mogelijk is ,hebben we het over gangbaar of biologische ,prijzen in of exclusief btw ,in of exclusief ki on of dieren arts kosten ,wat ik hoor zitten veel prijzen tussen 1.80 of en 2 euro per dag .
  en welke groei en afkalf garantie krijg je dus zomaar bedrag is lastig

 • marjanschaftenaar

  Piet, dat snap ik maar ik denk dat martje misschien wel wat info kan geven over wat hij kan bieden enz. Verder heb ik me in de tijd dat ik bij de bank werkte erg verwonderd over de verliezen die veel opfokkers leden. Vaak kan het voor de opfokker helemaal niet uit om jongvee voor een ander op te fokken. Vandaar dat ik benieuwd ben.

 • pietbongers

  Hallo Marjan nu snap ik je vraag beter ik fok zelf ook op en mijn arbeids vergoeding per kalf is maar ongeveer .23 cent per dag dan denk je voor 40 kalveren is dat dan 10 euro ,wil ik het daar voor doen ,maar vervolgens krijg ik ook deel voor de stal die dan leeg staat ,ik kan vervolgens als keer voer of kuil mislukt ook de mindere kwaliteit zelf op voeren ,die bv niet te verkopoen is ,en grootste plus zit in zomeer als veel buiten loopt ,en het is dan ook vaak een deel van volledig arbeids vergoeding ,vele kunnen volle dag niet meer aan of zijn aan afbouwen .

 • Gerd-Jan

  Waarom geeft iedereen het mindere voer aan het jongvee? Het jongvee is juist de toekomst!

 • gerrit coppens
  Panellid

  Gerd-Jan, daar heb je gelijk in. Met mindere voeding doe je in feite de genetische vooruitgang die je met fokkerij hoopt te bereiken weer teniet

 • pietbongers

  de discussie wordt wel erg theoretisch , ik ruil eerste snede met mijn veehouder waar ik kalfjes van krijg ,daar krijg ik tweede of derde snede van terug van andere kwaliteit en structuur omdat het melkvee ook andere voer nodig heeft . en met mindere voer ik hoop ook dat ik nooit krijg maar toch heb ik wel eens kuil die ik niet verkoop of kan verkopen en die ook niet op mestvaalt hoeft maar die ik nu ten gelden kan maken omdat ik nog jongvee heb .
  verder zijn we als veehouders nog lang niet over eens wat goede kwaliteit is sommige zijn blij dat ze de tweede snede al in kuil hebben ,de eerste was zo.n nat stikstofbommetje di egen of weinig zon heeft gezien de andere is blij met kuil van vorige week met ergens in de 800 vem 130 ruwiewit met gras wat zon op zich heeft gehad .
  hoe doen jullie dat met slecht kwaliteit voer al het vee wat je hebt daar mee ben je bezig voor toekomst dus daar zou dat voer niet naar toekunnen ,zou je mest vee hebben zou ik zeker niet doen want daar eet je zelf van en zou ik zeker geen mindere kwaliteit naar toe doen [voor duidelijkheid grapje ]

 • Kobonde

  Graskuil die wat te grof is voor melkkoeien is juist geschikt voor jongvee in de zomer is het gras snel wat stengelig en heeft en wat lagere voederwaarde. voor melkkoeien vil je graag tussen 880 en 950 vem/kg ds en voor jongvee over 8 mand is 850/kg ds optimaal Heirdoor kun je als je je jongvee zelf hebt je voer optimaal benutten. Als je jongvee te goed voer geeft is de pensontwikkeling minder en benutten ze het ruwvoer slechter als melkkoe.

 • maikverwer

  Martje, probeer je vraag anders eens neer te leggen op DCA-Markt.nl. Wellicht krijg je geïnteresseerde..

 • boertje009

  Nu is er nog geen antwoord gegeven op de vraag van marjan.
  Ik weet niet waar deze jongveeopfokker woont?

 • martje

  Iedereen bedankt voor het deelnemen aan dit forum.
  Ik zit rond Breda en reken tussen de 1,80 en 2 euro per dag.
  Daarvoor zorg ik voor goed ruwvoer als in gras en maïs. De melkveehouder zorgt voor sperma en ik insemineer de dieren. Ook het transport is in handen van de melkveehouder.
  We verspreiden de bemesting over het jaar heen en maaien op tijd, we zorgen zo voor structuur en toch voldoende eiwit.
  Onder het jaar krijgen de kalveren naast gras wat maïs en brok, boven het jaar alleen gras.
  Iedereen krijgt mineralen over het voer en er zijn likstenen met ook extra mineralen.
  wat vinden jullie ervan? goed bezig?
  en nee we worden er niet rijk van, blij zijn dat de kosten gedekt worden. Ik doe dit met mijn ouders en ik heb er nog een fulltime baan bij.
  Maar wordt er überhaupt een veehouder rijk van het boeren. Degene die investeren in grote melkveestallen verdienen voorlopig ook niet veel. Je moet voor dit leven kiezen en willen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.